Nyitókép: TASR/Pavel Neubauer

 

Zuzana Baťová, az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) igazgatója üdvözölné, ha Magyarországon végeznék el a Szputnyik V-vakcina laboratóriumi ellenőrzését. Mint mondta, meglepő lenne számára, amennyiben a vakcina elbírálását kiviteleznék, azt ugyanis az európai országok szabványosított eljárások alapján készítik el, így nem hiszi, hogy a magyar kollégák másképp végeznék el, mint a ŠÚKL munkatársai – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatón Magyarország segítségére reagálva.

 

Baťová magyarázata szerint a ŠÚKL az orosz vakcina elbírálását elsősorban dokumentumok ellenőrzése alapján végezte el. A ŠÚKL 39 észrevételt jegyzett le a vakcinával kapcsolatban, ami az igazgató szerint egyáltalán nem számít szokatlan dolognak.

 

 hirdetes_300x300  

„Sajnálom, hogy ezeket az észrevételeket szabotázsként, egy hibrid háború eszközeként interpretálták”

 

– közölte Baťová, hozzátéve, hogy a gyártóknak ezt a folyamatot az Európai Gyógyszerügynökségben is abszolválniuk kell.

 

A Szputnyik V laboratóriumi tesztelését a Szlovák Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Központjában végezték. Baťová szerint a tesztelés a végéhez közeledik, már csak az utolsó két teszt eredményére várnak.

 

Baťová üdvözölné, amennyiben Magyarországon a Hivatalos Gyógyszervizsgáló Laboratóriumok Hálózatához (OMCL) tartozó laboratóriumban tesztelnék le a Szputnyikot.

 

„Én a saját pozíciómból háromszor kértem őket az orosz vakcina letesztelésére, és mindhárom esetben negatív választ kaptam: olyan vakcinát nem fognak tesztelni, amelyik nincs regisztrálva”

 

– jelentette ki az igazgató, egyúttal megjegyezte, az egészségügyi minisztérium döntésén áll, hogy fognak-e oltani Szlovákiában az orosz vakcinával vagy sem.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.