Nyitókép forrása: reprofotó/topky.sk

 

Folytatódik a Szputnyik V vakcina körüli szlovákiai huzavona. Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter tegnap Budapesten Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel tárgyalt. Az eredmény: hat hétnyi tehetetlen bürokratikus ácsorgás után a Szputnyik V vakcina bevizsgálása átkerül egy megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező magyar laborhoz, amely képes azt elvégezni. A szlovák sajtóban pedig elkezdődött az Állami Gyógyszerfelügyelet mosdatása, szerintük ismét mindenről Matovič és a korábbi egészségügyi miniszter, Marek Krajčí tehet. Pedig egyszerűen csak arra játszanak, hogy az emberek nem emlékeznek a másfél hónappal ezelőtt történt eseményekre.

 

A mainstream sajtó szerint Matovič most Sulík már a ŠÚKL-t támadja a Szputnyik V kapcsán. Az egyik legnagyobb szlovákiai balliberális lap főszerkesztője pedig csaknem hősként írt a gyógyszerfelügyelet igazgatónőjéről, csak azért, mert „ellenállt” valamiféle sejtetett „politikai nyomásnak”. A ŠÚKL kudarcáért most Krajčít hibáztatják, ő volt aki, aki még miniszterként a Szlovák Tudományos Akadémia laborjához irányította a ŠÚKL-t, hogy bevizsgáltassák az orosz oltóanyagot. Ez viszont nem rendelkezett a megfelelő tanúsítvánnyal.

 

Csak épp azt nem említik meg terjedelmes cikkeikben, hogy eredetileg sem Krajčí, sem Matovič nem akarta Szlovákiában bevizsgáltatni a vakcinát, hanem – sok más forgalomban lévő gyógyszerhez hasonlóan – az egészségügyi miniszter különengedélyével akarták ellátni. Éppenséggel a Richard Sulík és az SaS erőltette a ŠÚKL-t. Utólag már azt is látni, hogy pontosan tudták, hogy ezzel el is akasztják a dolgot, és nem nekik kell vállalni majd a politikai felelősséget a késlekedésért. 

 

 hirdetes_300x300  
A teljes kép

 

Ahogy arra korábban felhívtuk a figyelmet, a ŠÚKL igazgatónője, Zuzana Baťová férje már a Szputnyik V első szállítmányának megérkezése utáni órákban álhíreket kezdett terjeszteni arról, hogy a vakcina hűtőládák helyett „egyszerű kartondobozokban” érkezett. Az interneten kibontakozó vitát Igor Matovič osztotta meg az interneten. Baťová a tények helyett férje mellett állt – természetesen élvezte a mainstream sajtó teljes támogatását, amely még akkor sem vonta kérdőre, amikor saját fotósaik kaphatták lencsevégre a hűtőládákat.

 

És miközben hőssé avanzsálják a politikailag elfogult tisztviselőt, a koalícióból kilépő és a Progresívne Slovenskohoz átigazoló Tomáš Valášek a brüsszeli Politico.eu hírportálnak saját maga vallotta be, hogy a ŠÚKL csak a szükséges tesztek 20 százalékát tudja elvégezni. Az SaS és a Za ľudí nagy része mégis foggal körömmel ragaszkodott a szlovák hatósághoz.

 

A Za ľudíból távozó Valášek a Progresívne Slovenskoban folytatja

 

Az SaS-es és médiatámogatás biztos fedezékéből

 

Beszédes, hogy Zuzana Baťová az SaS-es Jana Bittó Cigániková képviselővel tartott közös sajtótájékoztatót a minap. Cigánikovát Matovič a Penta befektetőcsoport lobbistájának nevezte korábban, amiért a képviselőnő feljelentéssel fenyegetőzött, majd mikor Krajčí leváltásáért cserébe az OĽANO az ő parlamenti bizottsági elnöki posztját követelte, megelégedett a nem nyilvános bocsánatkéréssel is. Tény, hogy Matovič akkor nevezte a Penta emberének, amikor Cigániková amiatt támadta a kormányt, hogy 100 millió euróval megtámogatná az állami Általános Egészségbiztosítót – amit a magánbiztosító társaságok, mint a Penta kezében lévő Dôvera nem nézett jó szemmel.

 

Baťová most a liberális média által készített fedezékből azzal próbálja hárítani a inkompetenciájáról szóló kijelentéseket, hogy a ŠÚKL háromszor is felkérte a magyar OMCL -labort. Az OMCL az angol Official Medicines Control Laboratory betűszava, ami az Európai Gyógyszerminőségügyi Igazgatósághoz (EDQM) tartozó Hivatalos Gyógyszervizsgáló Laboratóriumok Hálózatát jelenti. Az ilyen laborokat egy nemzetközi szakértő csoport rendszeres időközönként auditálja.

 

Állítólag a magyar labor túlterheltség miatt elutasította a szlovák hatóság kérését, de nem volt egyedül, a ŠÚKL más európai OMCL-laborokat is megkeresett, hiába.

 

Ha tudták, hogy tehetetlenek, miért vártak ölbe tett kézzel?

 

Ami azonban jóval beszédesebb, hogy ennek ellenére nem tettek semmit az ügy előmozdítása érdekében. Nem jelentették be hivatalosan, hogy elakadtak, csak homályos, a vakcinát rossz színben feltüntető nyilatkozatot adtak ki. Nem ismerték el, hogy csak a vizsgálatok 20 százalékát tudják elvégezni, hanem hat hétig ültek a problémán az Európai Gyógyszerügynökségre várva, miközben Szlovákia vakcinahiánytól szenvedett. 

 

Igor Matovičnak kellett elutaznia Moszkvába, majd Budapestre, hogy megoldást találjon a problémára, miközben belföldön lejárató kampányt indított ellene a nyugati irányba elkötelezett, saját olvasóikra és a kórházakban levegőért könyörgő betegekre fittyet hányó liberális sajtó.

 

Szputnyik V-vakcina engedélyezése – A szlovák hatóság álláspontja az, hogy nincs álláspontja

Az oroszok szerint megsértettük a szerződést, visszakérik Szlovákiától a Szputnyik V oltóanyagot

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 29 olvasónak tetszik ez a cikk.