Nyitókép: TV Markíza/reprofotó

 

Eduard Heger kormányfőként nem fog ellenzéki pártelnökökkel vitaműsorokban részt venni. A Markíza Televízió Na telo c. műsorában azt mondta, szeretné magát tartani ahhoz a hagyományhoz, amit Robert Fico és Peter Pellegrini alakított ki kormányfőként. Heger szerint a választóik látták, hogy a vitaműsorokban az érvelések során is helyt tud állni, hiszen eddig mindig ilyen típusú műsorokban vett részt.

 

Szputnyik-ügy

 

  hirdetes_300x300   

Heger szerint a Szputnyik „hatalmas ellenfelei“, akikről Igor Matovič beszélt, nem mások mint a koalíciós partnerek.

 

„Abból a telefonbeszélgetésből, ami reggel zajlott köztem és Matovič között, kiderült, hogy a csúnya megnevezésekkel nem a hazai tudósokat illette. Szlovákiában minőségi kutatóink és tudósaink vannak, és örülök annak, hogy ezt Igor Matovič is így gondolja“

 

– vélekedett Heger.

 

A műsorvezető azon kérdésére, hogy kit értett Matovič az „idióták“ és a „titkos emberek“ alatt, Heger azt válaszolta, hogy Igor Matovič majd megválaszolja a kérdést, de végül annyit elárult, hogy szerint a koalíciós partnereket érthette alatta.

 

Az orosz vakcina bevizsgáltatása

 

A kormányfő szerint Marek Krajčí egészségügyi miniszterként ajánlást kapott a ŠÚKL-tól arra, hogy a Szputnyikot a Szlovák Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Központjában vizsgálják be. Heger szerint ez helytelen döntés volt, ugyanis a ŠÚKL tudatában volt annak, hogy szembe megy a belső előírásaival.

 

A ŠÚKL elmondása szerint 30 laboratóriumot szólított meg a Szputnyik bevizsgáltatásával kapcsolatban. Heher információi szerint nyitrai, csehországi és magyarországi laboratóriumokról volt szó. A nyitrai és a csehországi laboratórium azt mondta, hogy nincs kapacitásuk, míg a magyarországi arra kérte a ŠÚKL-ot, hogy a felelős személynél informálódjon. Mindeközben Heger szerint a ŠÚKL azt ajánlotta Krajčínak, hogy az orosz vakcinát vizsgáltassa be a SZTA Orvosbiológiai Központjában. A kormányfő szerint az ügy végére hétfőn Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter fog pontot tenni.

 

Matovič budapesti útja

 

A miniszterelnök úgy vélekedett, nem volt adekvát lépés, hogy a szlovák diplomaták nem vettek részt a budapesti tárgyaláson. Matovič azon kijelentését, miszerint a magyarországi oltás gyorsaságához képest mi csak másodrangúak vagyunk, és ezért jött segítset kérni Magyarországra, Heger „Igor Matovič autentikus kijelentésének“ titulálta.

 

„A szlovák külképviselet tagjainak mindig jelen kell lenniük. Azt az információt kaptam Igor Matovičtól, hogy a szlovák külképviselet iránt megingott a bizalom. Ennek utána kell járni“

 

– tette hozzá Heger.

 

Április 19-től jönnek az enyhítések

 

A kormányfő elmondása szerint április 19-től enyhíteni fognak az óvintézkedéseken, és minden olyan telephelyet megnyitnak, ahol nem kell levenni a reszpirátort. A korábbról ismert négyzetméteres korlátozás azonban továbbra is érvényben lesz.

 

Heger szerint a részletek szerdán lesznek ismertek, annyit azonban elárult, hogy a fodrászatok, műkörösök is újranyithatnak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.