Nyitókép: reprofotó/RTVS

 

A vakcinákat nem szabad keleti és nyugati, jó és rossz vakcinákra osztani – jelentette ki az RTVS 5 perc múlva 12 c. vitaműsorában Boris Kollár házelnök, a Sme rodina elnöke. Véleménye szerint egyetlen olyan vakcinát sem szabad elutasítani, amely segít a polgáraink beoltásában, mert tényleg nagyon kevés az oltóanyag.

 

A Szputnyik V orosz vakcina körül kialakult helyzetet úgy jellemezte, mint „vihar a biliben”. Elmondása szerint mindenkit támogatni fog, aki a vakcina beszerzésén fog dolgozni. Egyben azt is hozzátette, nemcsak az orosz, de a kínai vakcinát is támogatni fogja. Egyúttal Andrej Dankonak (SNS) is köszönetet mondott azért, amiért felajánlotta segítségét az orosz vakcina beszerzésével kapcsolatban.

 

 hirdetes_300x300  

A Sme rodina elnöke bízik a Szlovák Gyógyszerellenőrzési Hivatalban (ŠÚKL) és Szlovák Tudományos Akadémiában is, nagyra értékeli a hazai tudósok munkáját, és elutasítja az ellenük irányuló támadást.

 

„Szeretnék nekik köszönetet mondani azért, amiért nem mentek el külföldre, hogy itt maradtak Szlovákiában és a nemzetünkért dolgoznak”

 

– mondta Kollár

 

Kollár vitapartnere, Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke egyetértett Kollárral abban, hogy minden olyan vakcinára szükség van, amellyel be lehet oltani a polgárokat.

 

„Azt viszont nem hagyhatjuk szó nélkül, ami az utolsó két napban történt. Igor Matovič nemcsak a szlovák kutatóintézeteket és kutatókat alázta meg, de a szlovák diplomáciát és az országot is“

 

– vélekedett Pellegrini.

 

A Hlas elnöke szerint Matovič akkor járt volna el helyesen, ha a ŠÚKL igazgatónőjét és az egészségügyi miniszter is elvitte volna Moszkvába.

 

„Én Matovič helyében elhoztam volna a hiányzó dokumentumokat vagy a bizonyítékot arra, hogy a vakcina biztonságos. Ehelyett Matovič mit csinált? Elment Magyarországra, hogy onnan kérjen papírt arról, hogy biztonságos az orosz vakcina“.

 

Boris Kollár az RTVS vitaműsorában bevallotta, hogy neki sincs tudomása arról, hogy a Szputnyik megvásárlásáról szerződést ki írta alá, de a legközelebbi koalíciós tanácson rá fog kérdezni. A házelnök egyúttal azt is hozzátette, hogy az orosz vakcinák Szlovákiában maradnak, és a minisztercsere után az új egészségügyi miniszternek, Vladimír Lengvarskýnak kell jóváhagynia azt, hogy Szlovákiában oltani tudjanak az orosz vakcinával.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!