Nyitókép: procare.sk

 

A Szlovák Gyógyszerészeti Kamara felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus elleni oltás után nem ajánlja az acetilszalicilsavat tartalmazó gyógyszerek megelőző jellegű használatát a vérrögképződés kockázatának csökkentése érdekében. A kamara ezzel a kijelentésével annak az információnak a terjedésére reagált, miszerint a magas dózisú aszpirin segít ezeknek a mellékhatásoknak a csökkentésében.

 

„Az az állítás, miszerint a páciensek orvosi recept nélkül használhatnak olyan gyógyszert, amely 500 milligramm acetilszalicilsavat tartalmaz, nincs összhangban az Európai Gyógyszerügynökség hivatalos álláspontjával, és a tudományos ajánlások között sem szerepel”

 

– tájékoztatott a kamara.

 hirdetes_810x300  

 

A gyógyszerészek tájékoztatása szerint a fent említett mennyiségben csak abban az esetben ajánlott az acetilszalicilsav használata, amennyiben hőemelkedést, fájdalmat és gyulladást észlelünk. A gyógyszer veszélyes lehet az akut gyomorfekéllyel vagy nyombélproblémákkal küzdő pácienseknél, az asztmásoknál és a vérzéses állapotoknál.

 

A gyógyszerészek arra is felhívták a figyelmet, hogy az acetilszalicilsavból már 30 és 100 mg is hatásos a vérrögképződés kockázatának csökkentésénél.

 

„De úgy, ahogy az 500 mg acetilszalicilsav úgy a kevesebb dózis sem ajánlott a vérrögképződés kockázatának csökkentésére, illetve arra, hogy a koronavírus elleni oltás után megelőző jelleggel aszpirint szedjünk”

 

– hangsúlyozták a gyógyszerészek.

 

A kamara szerint az oltás utáni tünetek enyhítésére a paracetamolt és ibuprofent tartalmazó gyógyszerek használata ajánlott, de erről is ajánlatos előtte az orvossal vagy a gyógyszerésszel konzultálni.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.