Nyitókép forrása: facebook.com/MKP

 

Nyolcvan éves korában elhunyt Dolník Erzsébet, a felvidéki magyarság kiemelkedő személyisége, korábbi parlamenti képviselő. A felvidéki magyar közösség érdekében kifejtett több évtizedes közéleti tevékenységéért 2011-ben a Helytállásért-díjjal méltatták – közölte a Magyar Közösségi Pártja hivatalos Facebookoldalán.

 

Dolník Erzsébet 1940. május 13-án született. 1956-ban a komáromi gimnázium diákja volt, és annak az osztálynak a tagja, akik megtagadták a magyar forradalmat elítélő nyilatkozat aláírását.

 

Életét és pályáját a felvidéki magyar oktatásügynek szentelte; már az egypártrendszer éveiben is vállalva a folytonos megfigyelést, mert szoros kapcsolatot ápolt az elnyomó rendszer ellenzékével. 1989 után az Együttélés központi titkáraként, később oktatásügyi alelnökeként dolgozott a magyar iskolák megtartásáért.

 

 hirdetes_810x300  

A Mečiar-Slavkovská korszakban az alternatív oktatás bevezetése ellen és a leváltott iskolaigazgatókért harcolt. 1998 és 2006 között parlamenti képviselőként tevékenykedett.

 

Vallotta: életútját elsősorban szülei példája határozta meg. „Az a tartás, ami a szüleimben volt, az volt a mérvadó.” – mondta korábban.Az utóbbi években Dolník Erzsébet a fiatal politikusok munkáját segítette. Felvette a magyar állampolgárságot, emiatt megfosztották a szlováktól.

 

Dolník Erzsébet munkáját 1989-ben Berzsenyi-díjjal, egy évvel később Széchényi-emlékéremmel jutalmazták.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!