Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

A „független” külügyminisztérium autoritásának megsértése miatt nyílt levélben tiltakozik néhány szlovák nagykövet Matovič budapesti útja miatt. Folytatódik tehát a liberális mediális hadjárat, amelynek hátterében az előrehozott választások kikényszerítését épp úgy sejteni lehet, mint a Szputnyik V miatti hisztériát.

 

„Azt hittük, hogy az az időszak, amikor képviselteink cselekedeteiről csak a sajtóból értesülhettünk vagy partnereinktől, 1998-ban (Mečiar bukásával – a szerk.) véget ét. Kétségbe vonni saját államunk szakmai intézményét és a külügyminiszter személyének autoritását, figyelmen kívül hagyni az írott és íratlan szabályokat a most tapasztalt mértékben példa nélküli”

 

írják a nagykövetek. Majd rögtön ki is bújik a szög a zsákból, mi valójában tiltakozásuk oka:

 

„Ráadásul mindezt egy olyan ország fővárosában, amelynek vezetőjét a jogállamiság hiánya miatt rengeteg kritika éri. Mindez nem csak a szlovák külügyminisztérium, de a szlovák állam lealacsonyítását jelenti, és a szlovák államérdekek veszélyeztetését”

 

 hirdetes_400x285  

fogalmaznak.

 

A levelet a következő nagykövetek írták alá:

 

  • Iveta Hricová (Görögország, korábban az európai ügyekért felelős osztály vezetője volt)
  • Radovan Jávorčík (washingtoni szlovák nagykövet, korábban Szlovákia állandó képviselője a NATO-ban)
  • Rastislav Káčer, egykori budapesti, jelenlegi prágai nagykövet, aki többször magyerellenes nézeteivel hívta fel magára a figyelmet.
  • Andrea Elscheková – Matisová (berni /Svájc/szlovák nagykövet, a hölgy elég sok teret kap a szélsőliberális, brüsszeli Euractiv portáljain)
  • Peter Mišík (bécsi szlovák nagykövet, Kiska idején volt egy ideig az elnöki palota külügyi osztályvezetője, előtte Szlovákia állandó uniós képviselője Brüsszelben)
  • Michal Mlynár (Szlovákia állandó képviselője az ENSZ-ben, New Yorkban)
  • Igor Slobodník (párizsi nagykövet, korábban több pozícióba a Smer jóvoltából és jelölésének köszönhetően juthatott)
  • Miroslav Wlachovský (koppenhágai /Dánia/ szlovák nagykövet, ő a Smer kormányai idején egy ideig Miroslav Lajčák volt külügyminiszter csapatát erősítette).

 

A nyilatkozathoz nyolcan csatlakoztak, de Szlovákiának 65 külképviselete van, 7 missziós rendkívüli megbízottja, további nyolc konzulátusa, és akad pár egyéb intézmény is.

 

A budapesti találkozó elleni hangulatkeltés nem példa nélküli, hiszen a szlovák külügyi szemlélet mindig is túlérzékeny volt, ha Magyarország került szóba. A kettős mérce annál feltűnőbb, hogy Ivan Korčok külügyminiszter még ártalmatlan Gyimesi-Szijjártó találkozó miatt is bekérette a magyar nagykövetet. Nagyjából ugyaneddig jutott el a tiltakozással Belgiummal szemben is, pedig Brüsszelben 2018-ben az ottani reptéri őrök embertelen gondatlanságból megöltek egy szlovák állampolgárt. Az ügy azóta is megoldatlan, Korčok nem is nagyon feszegeti, annál többet foglalkozik azonban Magyarországgal, annak jogállamiságával és Igor Matovičcsal.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.