Nyitókép forrás: reprofotó: Fb-live

 

A COVID-automata szerint a jövő hét hétfőtől a következő enyhítésekre kerülhet sor:

 

  • 15 négyzetméter/vevő határáig megnyithatnak az üzletek, természetesen a negatív antigénteszt is kötelező
  • kimehetünk a természetbe járáson kívül is, de csak negatív teszt ellenében
  • hétfőtől megnyithatnak a templomok, 15 négyzetméter/személyig, és kell a negatív teszt
  • a kültéri sportok is zöldet kapnak, 6 főig terjedőleg, negatív teszt mellett,
  • megnyithatnak az állatkertek, botanikus kertek és múzeumok, 15 négyzetméter/személy telítettségig, és negatív tesztek ellenében,
  • megnyithatnak a hotelek, panziók, könyvtárak, de az éttermek még nem 

 

 

 hirdetes_810x300  
Az új covid-automata térképen már nincsenek fekete járások, jelentette be Eduard Heger (OĽANO). A kormányfő köszönetet mondott a lakosságnak a húsvéti ünnepek idején tanúsított fegyelmezettségért. Egyben jelezte, hogy a számok összességénben javuló tendenciát mutatnak. Ennek ellenére, a reprodukciós ráta (mely azt mutatja, hogy egy fertőzött hány embernek adja tovább a betegséget, és ha kisebb, mint egy, akkor a járvány visszaszorulóban van) az ünnepek előtt még 0,8 körül volt, most 0,9 körül jár, tehát ismét felfelé araszol.

 

Lehet, hogy egy kép erről: térkép és szöveg

 

Heger hangsúlyozta, hogy még korántsem vagyunk túl a nehezén, a kórházakban pedig még mindig 2000 ember harcol a kórral. Azt is elmondta, hogy ha a tavasz miatt lazítunk a járványintézkedések betartásán, akkor hetek múlva ismét nehéz következményekkel kell majd szembenéznünk.

 

reprofotó: HN

 

Igor Matovič (OĽANO) exkormányfő, jelenlegi pénzügyminiszter arról beszélt, hogy bár senkitől sem szabadna elvenni a javuló tendenciából fakadó örömét, de ha túl korán kezdenénk az intézkedések enyhítésébe, ismét hetek alatt rosszra fordulnának a dolgok.

 

Matovič jelezte, hogy még nem vagyunk abban a helyzetben, amikor meredeken csökkennének a számok, ezért továbbra is nagy a veszélye annak, hogy felelőtlen magatartás mellett rövidesen megint korlátozásokra lehet szükség.

 

Járványstatisztika

 

A környező országokhoz képest Szlovákia jelenleg jobban áll a 14 napos incidencia szintet illetően (fertőzöttek átlagos száma 100 ezer főre vetítve). Az elmúlt hét napban átlag 2082 pozitív esetet azonosítottak naponta (PCR és Ag-teszt együtt). 2456-an szorulnak kórházi ellátásra, ami jelentős csökkenés a múlt heti 2944-hez képest.

 

Egy hét alatt 296-ról 340-re csökkent a lélegeztetőgépre szorulók száma.

 

19,6 százalékra emelkedett azok aránya, akik legalább az egyik adag oltást már megkapták, mindkét adagot  a lakosság 6,7 százaléka kapta meg. A szociális otthonok lakói körében az átoltottság mértéke 80 százalékos.

 

A kórházak telítettsége továbbra is magas, az intenzív osztályok 75 százalékban megteltek.

 

Leszállított vakcnák eddig Szlovákiában és a várható mennyiségek.

 

A jövő héttől bordóba kerül az egész ország, ha az április 19-én kezdődő héten nem fordul a kocka, és nem romlanak a mutatók, akkor bejelenthetik, hogy a hónap utolsó hetében vörösre enyhül az ország COVID-automata szerinti besorolása.

 

A kijárási tilalom (este 20 órától hajnali 1 óráig) egyelőre érvényben marad.

 

9 pontban a nyitásról – Ez változik április 19-től Szlovákiában

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.