Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Újabb részleteket közölt a „dél-szlovákiai Texasként” emlegetett, egyre szövevényesebb korrupciós ügyről az Aktuality.sk hírportál. Kertész József, az ügy egyik főszereplője, aki üzemanyaggal kapcsolatos adócsalásért van vizsgálati fogságban, illegális cigarettát gyártott egy vezekényi raktárban. Az üzem hivatalos volt, de a zárjegy nélküli dohányúri mennyisége messze meghaladta a legálisan legyártott termékek számát.

 

Az ügyész szerint a bizniszt csak úgy lehetett ilyen nagy tételben és ennyi ideig fenntartani, ha Kertész segítséget kapott a hatóságokon belülről. A Lengyelországba szánt zárjegy nélküli cigarettákat kiválasztott napokon gyártották és szállították el. A korrupciós lánc úgy épült fel, hogy František Böhmön SIS-ügynökön keresztül Ľudovít Makótól (a Pénzügyi Főigazgatóság bűnügyi osztályának akkori feje) kapta az információt Kertész, mikor lehet illegális és mikor kell legális cigarettákat gyártani.

 

A zárjegy nélküli dobozokat aztán kamionra rakták, és útnak indították Lengyelország elé. Egy-egy ilyen szállítmányért cserébe Böhm és Makó 100 ezer eurón osztozkodhatott. A biznisz 2015 év végétől egészen 2019-ig olajozottan működött, az ügyész szerint Kertész félmillió euró fizetett így ki. Érdekes részlet, hogy 2015-2019 között az üzemben legyártott legális cigarettákból befolyó összforgalom nem haladta meg a 140 ezer eurót – vagyis az illegális áru mennyisége messze meghaladta a legálisét.

 

 hirdetes_810x300  
Az elmaradt rajtaütés

 

Bár a szlovák hatóságokat Makó és Böhm jóvoltából Kertésznek sikerült hülyére venni, a lengyel hatóságokkal már más volt a helyzet. Kertész üzeme 2019-ben a lengyel pénzügyőrök célkeresztjébe került, és razziát is terveztek. Kertész azonban tudomást szerzett a rajtaütés tervéről egy egyelőre azonosítatlan forrástól a Pénzügyőrségen belülről.

 

Azonnal felhívta Böhmöt, aki értesítette Makót, aki biztosított egy időablakot az illegális cigarettaszállítmány útnak indításához. A lengyel-szlovák közös akció végül nem valósult meg – ennek okairól nincs információ.

 

Kertész a bíróság előtt azzal védekezik, hogy ő nem elkövető, hanem áldozat, akit Makóék sarokba szorítottak. Azt állítja, hogy megvonták volna cégétől a „vámraktár” besorolást, ami üzemanyaggal folytatott üzleti tevékenységének végét jelentette volna.

 

A „szlovákiai Texas” történetével az Aktuality.sk már jó ideje foglalkozik. Az ügyhöz szorosan kötődik Gál Gábor, korábbi most-hidas igazságügyi miniszter neve is, akinek ügyvédi irodája képviselte a ma már adócsalással gyanúsított illetőket az állam ellen indított perben – a perekkel nagyösszegű áfavisszaigényléseknek akartak érvényt szerezni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.