Nyitókép forrás: 

 

A Szlovák Statisztikai Hivatal szerint februárban 59 százalékkal volt magasabb az általános halálozás, mint az ezt megelőző néhány év februárjainak átlaga. A túlhalálozás jelenségét egyértelműen a koronavírus-járvány számlájára írják. A mostani adatok összehasonlítva a januári állapotokkal a nyugdíjaskorú túlhalálozásának csökkenéséről árulkodnak, de van három régió az országban, ahol sokat romlott a helyzet.

 

A 65 éves és annál idősebb korosztályok körében 64 százalékkal többen hunytak el, mint a korábbi évek februári átlagai. A 65 évnél fiatalabbak túlhalálozása az év második hónapjában 43 százalékos volt. Öt megyében a januárihoz képest jelentős javulás volt tapasztalható. Ugyanakkor Nagyszombat, Besztercebánya és Kassa megyékben romlott a helyzet.

 

Több mint hét és félezer halott…

 

A koronavírus-járvány miatt februárban is negatív rekordokat döntött a halálozások száma – már zsinórban ötödik hónapja. Abszolút számokban februárban 7555 ember hunyt el, ami 58,6 százalékkal több, mint az előző öt év vonatkozó havi átlaga, vagyis 2800-zal többen haltak meg, mint a tavalyi vagy tavalyelőtti februárban.

 hirdetes_400x285  

 

A túlhalálozás nagysága januárban volt a legmagasabb: +75 százalék az öt éves átlaghoz képest, december 60 százalékkal volt magasabb.

 

A statisztikai hivatal szerint ráadásul a januárhoz képest tapasztalt javulásból nem szabad túl optimista következtetéseket levonni, a különbség közel sem volt olyan nagy, sokkal döntőbb lesz az ezt követő hónapok számainak alakulása.

 

„Az előző évek átlagához mért halálozási adatok alapvető információkként szolgálnak a COVID-19 járvány társadalomra gyakorolt hatásának vizsgálatában”

 

fogalmazott a hivatal közleményében, kiemelve, hogy később az adatokat az egyes halálesetek hivatalos okaival is kiegészítik, relevánsabb képet kapva a történtekről.

 

Forrás: Szlovák Statisztikai Hivatal

 

Többen vesztek oda a 65 éven aluliak körében

 

Ahogy januárban, úgy februárban is minden ötödik elhunyt 65 éven aluli volt, 1625 elhunyt tartozott ebbe a korcsoportba, miközben az előző évek februárjaiban 1100 és 1200 közötti volt a számuk. Miközben az idősebb korosztályok túlhalálozásának mértéke csökkent, a 65 év alattiak túlhalálozása a januári szinten maradt. 

 

Ettől függetlenül a nyugdíjasok körében a legmagasabb a túlhalálozás. Az átlagon felül elhunytak 80 százaléka ebből a korosztályból kerül ki, ami abszolút számokban azt jelenti, hogy februárban 2300-zal több nyugdíjaskorú hunyt el, mint az előző évek vonatkozó havi átlaga. Az egyetlen jó hír, hogy januárhoz képest csökkent a túlhalálozás mértéke.

 

A legrosszabb statisztikával egyébként a 65-74 évesek rendelkeznek, ebben a korcsoportban idén februárban kétszer annyian haltak meg, mint a több éves átlag.

 

Forrás: Szlovák Statisztikai Hivatal

 

Nagyszombat megye a negatív csúcstartó

 

Regionális szinten Nagyszombat megye áll a legrosszabbul túlhalálozás tekintetében, itt 91 százalékkal többen hunytak el februárban, mint az ötéves átlag.

 

Csak öt megyében csökkent a túlhalálozás mértéke januárhoz képest, háromban (Nagyszombat, Besztercebánya és Kassa megyékben) épp ellenkezőleg: emelkedett. A legnagyobb negatív változást Kassa megyében mérték a statisztikusok, ott 13 százalékponttal emelkedett a túlhalálozás mértéke (januárban 64,5 százalék volt, februárban már 77,5 százalék).

 

Jelentősen javult a Nyitra megyében, de ez csak viszonylagos változás. Míg januárban az ötéves átlagot 158 százalékkal haladta meg a túlhalálozás, februárban már „csak” 86,4 százalékkal, ami legnagyobb pozitív változás, de ezzel még mindig a második legrosszabb számokat produkáló megye. az országban. Legjobb arányokkal Zsolna és Eperjes megye rendelkeznek.

 

Forrás: Szlovák Statisztikai Hivatal

 

Forrás: Szlovák Statisztikai Hivatal

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!