Nyitókép: TASR

 

Hét napnál nem régebbi koronavírus-teszttel és reszpirátorral április 19-től, majd április 26-tól az összes alapiskolás diák visszatérhet az iskolapadba.

 

Kérdés-felelet formában összegyűjtöttük az iskolanyitással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

 

 hirdetes_400x285  
  1. Mely évfolyamokat nyitják meg április 19-től?

 

Április 19-től, hétfőtől a nyolcadikosok és kilencedikesek térhetnek vissza az iskolapadba.

 

  1. Mely évfolyamokat nyitják meg április 26-tól?

 

Április 26-tól az iskolák a regionális COVID-automata szerint fognak működni. A járásokban az egyes évfolyamokat az adott járás járványügyi helyzete alapján fogják megnyitni.

 

fekete járásokban április 26-tól csak az óvodák és az alsó tagozatok lehetnek nyitva.

 

bordó járásokban az óvodák és az alapiskolák alsó tagozatai mellett megnyitják az alapiskolák nyolcadik és kilencedik osztályait is. Egyéni oktatás szintjén megnyitnak a szabadidőközpontok, a nyelviskolák és a tanácsadói központok is.

 

A piros járásokban az alapiskola egész felső tagozata visszatérhet az iskolapadba, illetve a nyolcosztályos gimnáziumok első négy évfolyama is.

 

rózsaszín járásokban megnyithatnak a középiskolák is, de a rájuk vonatkozó szabályok egyelőre még nem ismertek.

 

  1. Mikor fogom megtudni, hogy a járásomban megnyílik-e az iskola?

 

Az egészségügyi tárca keddenként mutatja be az egyes járások színét, amelyek a következő héten hétfőn lépnek érvénybe. Az április 13-ai sajtótájékoztatóból például kiderült, hogy április 19-től egyetlen járás sem lesz fekete színű.

 

Ezenkívül az oktatásügyi tárca a weboldalán egy interaktív online térképet is közzétesz, ahol egyértelműen meg lesz jelölve, hogy az egyes járásokban mely oktatási intézményeket nyitották meg.

 

  1. Az alapiskola felső tagozatos diákjainak szükségük lesz koronavírus-tesztre?

 

Igen, a nyolcadik és kilencedik osztályba, illetve később az egész felső tagozatra csak azok a diákok térhetnek vissza, akiknek hét napnál nem régebbi negatív koronavírus-tesztjük van. A hét napnál nem régebbi teszt a járás színétől függetlenül is érvényes. A hét napnál nem régebbi tesztre az egyik szülőnek is szüksége lesz.

 

Az alsó tagozatos diákoknak továbbra sem kell teszt, viszont az egyik szülőtől az ő esetükben is szükség van negatív vírustesztre.

 

  1. Milyen típusú teszteket fognak elismerni az iskolákban?

 

Az alapiskolák felső tagozatain a szülők érdeklődése alapján gargalizálós teszteket rendeltek az iskolák. Nagyon pontos tesztekről van szó, amelyeket a laboratóriumokban PCR-metódussal értékelnek ki.

 

Az értékeléskor nem individuálisan vizsgálják ki a gyerekektől levett mintát, hanem összeöntik őket. Amennyiben kiderül, hogy a közös mintából valaki pozitív, akkor a gargalizálós mintákat egyenként is kiértékelik.

 

A gargalizálós tesztek nem kötelezőek. Amennyiben a diákok negatív PCR- vagy antigéntesztet mutatnak fel, az iskola azokat is elfogadja.

 

 

  1. Hogyan tudják meg a szülők a gargalizálós teszt eredményét?

 

A szülők SMS-ben vagy e-mailben kapják meg a gyermekük gargalizálós tesztjének eredményét. Amennyiben a szülők pozitív teszteredményről kapnak hírt, azonnal tájékoztatniuk kell az iskolát.

 

  1. Mikor kapják meg az iskolák a gargalizálós tesztek eredményeit?

 

Az iskoláknak készített kézikönyv szerint a gargalizálós tesztek eredményét 72 órán belül le kell küldeni a laboratóriumból. A tárca szerint a nyolcadikosokat és a kilencedikeseket először április 15-én és 16-án tesztelhetik le gargalizálós teszttel.

 

  1. Mi történik akkor, ha a diák vagy a szülő nem rendelkezik koronavírus-teszttel?

 

Amennyiben a diák vagy a szülő nem tesztelteti le magát, a diák nem mehet iskolába.

 

  1. A diákoknak kötelező lesz a reszpirátor viselete az osztályban?

 

Az alsó tagozatos diákoknak nem kell sem szájmaszkot, sem reszpirátort viselni, de az orr és a száj eltakarása az ő esetükben is ajánlott.

 

A felső tagozatos diákoknak, az ötödik évfolyamtól kötelező a reszpirátor viselete.

 

  1. Az iskolai étkezdék és a napközik is működni fognak?

 

Igen, a gyerekek járhatnak ebédre és a napközik is nyitva lesznek.

 

  1. Milyen feltételek mellett nyithatnak meg a művészeti alapiskolák?

 

A művészeti alapiskolák individuálisan most is oktathatják a diákokat. Az énekórák és a fúvós hangszereken való játék azonban továbbra is tilos. Április 26-tól a rózsaszín járásokban már csoportos oktatásra is lehetőség lesz.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.