Nyitókép: TASR/reprofotó

 

A Szputnyik V orosz vakcinával kapcsolatos szerződést jogi elemzésnek vetjük alá, melynek eredménye hamarosan ismert lesz – jelentette ki a szerdai kormányülés után Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter. Elmondása szerint a szerződést a záradék miatt nem hozhatták nyilvánosságra, közzétételéhez a másik féltől kell engedélyt kérni.

 

A miniszter tájékoztatása szerint már útra készen áll az a vakcinaszállítmány, amelyet a magyarországi akkreditált laboratóriumban fognak bevizsgálni. A vakcina bevizsgáltatásáról szóló kérvényt az egészségügyi miniszter még ma aláírhatja. A tárcavezető szerint a tesztelés eredménye irányadó lesz a következő döntéshozatalt illetően. Lengvarský azzal a lehetőséggel is számol, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hamarosan jóváhagyja a Szputnyik használatát.

 

 hirdetes_400x285  

A miniszter szerint az a legfontosabb, hogy Szlovákiában legyen az orosz vakcinából. Megjegyezte, hogy nagyon sok ember éppen ezzel a vakcinával szeretné magát beoltatni.

 

Lengvarský akkor fogja jóváhagyni a Szputnyik használatát, amennyiben azt a szakemberek is biztonságosnak ítélik meg. A vakcináról nemcsak az egészségügyi tárca kompetens személyeivel akar beszélni, hanem a ŠÚKL igazgatójával, Zuazan Baťovával is.

 

Az egészségügyi miniszter szerint a kormányülésen nem volt téma az oltóanyag visszaküldése. Feltételezése szerint a további adagot azért nem szállították le, mert a vakcinát még nem használják Szlovákiában.

 

Lengvarský azt is hozzátette, hogy a járványügyi bizottság ma fog tárgyalni az óvintézkedések enyhítéséről. Elmondása szerint a bizottság tagjai a koronavírus-tesztelés további sorsáról is egyeztetni fognak.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.