Nyitókép forrása: reprofotó/HNonline.sk

 

A magyarellenes megjegyzéseiről hírhedté vált liberális külügyi államtitkár, Martin Klus (SaS) a Hospodárske Noviny online tévécsatornáján beszélt a szlovák-magyar kapcsolatoktól, és ismét megragadta az alkalmat, hogy radikális magyar csoportokkal rémisztgesse szlovák választóit. Ám ezúttal talán többet is elárult, mint szeretett volna. Kijelentéseiből ugyanis az is kiderült, miért akadályozza a liberális vezetésű külügyminisztérium az állampolgársági törvény módosítását úgy, hogy az a felvidéki magyar közösség hasznára is váljon.

 

Klus az utóbbi hetekben Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselő elleni retorikával próbál politikai tőkét kovácsolni. Gyimesi ugyanis az elsők között bírálta az SaS-es külügy vezetését a Szputnyik V kapcsán. Elsőként szállt szembe Klusszal a kamerák előtt, amikor az államtitkár biztonsági kockázatként utalt a Szlovákiában élő magyarokra.

 

Klus szerint Gyimesi „radikális emberek csoportjával” tart kapcsolatot. Sőt, az államtitkár szerint,

 

 hirdetes_810x300  

ha valaki bírálni meri a külügyi tárca jelenlegi vezetését, az csakis Szlovákiának akarhat rosszat.

 

Persze, beszédéből az is kicseng, hogy mindent az EU és a NATO szempontjából vizsgál.

 

Kettős mérce, kettős állampolgárság

 

A kettős állampolgárság kérdésében épp ezekkel próbálja igazolni álláspontját:

 

„Az állampolgársági törvény módosításával kapcsolatban egyértelműen kijelentettük, hogy olyan törvényt akarunk, amely európai hagyományokból indul ki, amely a kettős állampolgárság esetében valamilyen állandó kapcsolatot feltételez, mint amilyen a lakhely”

 

fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy a kulturális és nyelvi kötődések miért nem lehetnek ugyanilyen fontosak, azzal válaszolt:

 

„Itt élnek, itt élik le egész életüket Szlovákiában, és nincs semmilyen reális kötődésük Magyarországhoz, azon kívül, hogy magyarul beszélnek. A kettős állampolgárság kapcsán az európai tradíció pedig az, hogy (…)  van valamilyen állandó kötődésük (lakhely)”

 

Persze, Klusnál is működik a kettős mérce. Azt nem zárja ki ugyanis, hogy a Rajkán élő szlovák állampolgárok megkapják a kettős állampolgárságot. Nyilván ez könnyebben elfogadható számára, tekintve, hogy Rajkára elsősorban szlovák nemzetiségűek költöztek át. De itt nem ért véget az érvelése, a folytatásban sikerült alaposan lelepleznie a külügyi tárca szándékait.

 

Az európai partnerekért bármit, bármi áron

 

„A képviselő úr (szerk. megj. Gyimesire gondolt) szerint bármilyen kötődés nélkül, vagy kulturális, érzelmi, nyelvi kötődés alapján járhatna a kettős állampolgárság. Nekünk ez azért jelent problémát, mert ez nem európai tradíció (…), a másik dolog pedig, hogy

 

a [magyar] állampolgársággal valamilyen jogok és kötelezettségek keletkeznek. És ez gondot jelenthet, mert ha Szlovákiában magyar állampolgársággal valakinek joga van Magyarországon szavazni, akkor az azt jelenthetné, hogy a jövőben Szlovákiában magyar választási kampány folyna. És ezt tényleg nagyon sokan nézhetik rossz szemmel.”

 

fogalmazott Klus. Majd elárulta, hogy kik azok, akik leginkább rossz szemmel néznék a felvidéki magyarok kettős állampolgárságát:

 

„Én ebben az esetben a mi európai partnereinkre gondolok, mert nekik hasonló problémáik vannak Romániában, Szerbiában”

 

Magyarra lefordítva, az, hogy Klus az „európai partnereket” emlegette, azt jelenti, hogy nem valamilyen félreértelmezett szlovák nemzeti érdek áll a háttérben, hanem az, hogy a nyugati uniós tagállamokat jelentő „európai partnerek” nem néznék jó szemmel,

 

ha Szlovákia engedné, hogy a kettős állampolgárság intézményével esetleg nőjön a jelenlegi magyar kormánypárt, a FIDESZ-KDNP szavazótábora, akik ellen ők boszorkányüldözést folytatnak a migráció, jogállamiság és más kérdésekben.

 

Klus egyébként annak a véleményének is hangot adott, hogy a Visegrádi Négyeket csak akkor tartja fontosnak, ha európai szintű megoldásokat szorgalmaz. Egyébként viszont a magyarok és a lengyelek csak a saját nevükben nyilatkozzanak.

 

A teljes beszélgetés ide kattintva tekinthető meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 26 olvasónak tetszik ez a cikk.