Ármin, Pálma
  • HUF: 357.92
  • USD: 1.22
  • 13 °C
  • 28 °C
Belföld

Klus szerint nincs „reális kötődésünk Magyarországoz”. Elárulta, miért akadályozzák a kettős állampolgárságot

Nem, nem a szlovák érdekek miatt

Nyitókép forrása: reprofotó/HNonline.sk

 

A magyarellenes megjegyzéseiről hírhedté vált liberális külügyi államtitkár, Martin Klus (SaS) a Hospodárske Noviny online tévécsatornáján beszélt a szlovák-magyar kapcsolatoktól, és ismét megragadta az alkalmat, hogy radikális magyar csoportokkal rémisztgesse szlovák választóit. Ám ezúttal talán többet is elárult, mint szeretett volna. Kijelentéseiből ugyanis az is kiderült, miért akadályozza a liberális vezetésű külügyminisztérium az állampolgársági törvény módosítását úgy, hogy az a felvidéki magyar közösség hasznára is váljon.

 

Klus az utóbbi hetekben Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselő elleni retorikával próbál politikai tőkét kovácsolni. Gyimesi ugyanis az elsők között bírálta az SaS-es külügy vezetését a Szputnyik V kapcsán. Elsőként szállt szembe Klusszal a kamerák előtt, amikor az államtitkár biztonsági kockázatként utalt a Szlovákiában élő magyarokra.

 

Klus szerint Gyimesi „radikális emberek csoportjával” tart kapcsolatot. Sőt, az államtitkár szerint,

 

ha valaki bírálni meri a külügyi tárca jelenlegi vezetését, az csakis Szlovákiának akarhat rosszat.

 

Persze, beszédéből az is kicseng, hogy mindent az EU és a NATO szempontjából vizsgál.

 

Kettős mérce, kettős állampolgárság

 

A kettős állampolgárság kérdésében épp ezekkel próbálja igazolni álláspontját:

 

„Az állampolgársági törvény módosításával kapcsolatban egyértelműen kijelentettük, hogy olyan törvényt akarunk, amely európai hagyományokból indul ki, amely a kettős állampolgárság esetében valamilyen állandó kapcsolatot feltételez, mint amilyen a lakhely”

 

fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy a kulturális és nyelvi kötődések miért nem lehetnek ugyanilyen fontosak, azzal válaszolt:

 

„Itt élnek, itt élik le egész életüket Szlovákiában, és nincs semmilyen reális kötődésük Magyarországhoz, azon kívül, hogy magyarul beszélnek. A kettős állampolgárság kapcsán az európai tradíció pedig az, hogy (…)  van valamilyen állandó kötődésük (lakhely)”

 

Persze, Klusnál is működik a kettős mérce. Azt nem zárja ki ugyanis, hogy a Rajkán élő szlovák állampolgárok megkapják a kettős állampolgárságot. Nyilván ez könnyebben elfogadható számára, tekintve, hogy Rajkára elsősorban szlovák nemzetiségűek költöztek át. De itt nem ért véget az érvelése, a folytatásban sikerült alaposan lelepleznie a külügyi tárca szándékait.

 

Az európai partnerekért bármit, bármi áron

 

„A képviselő úr (szerk. megj. Gyimesire gondolt) szerint bármilyen kötődés nélkül, vagy kulturális, érzelmi, nyelvi kötődés alapján járhatna a kettős állampolgárság. Nekünk ez azért jelent problémát, mert ez nem európai tradíció (…), a másik dolog pedig, hogy

 

a [magyar] állampolgársággal valamilyen jogok és kötelezettségek keletkeznek. És ez gondot jelenthet, mert ha Szlovákiában magyar állampolgársággal valakinek joga van Magyarországon szavazni, akkor az azt jelenthetné, hogy a jövőben Szlovákiában magyar választási kampány folyna. És ezt tényleg nagyon sokan nézhetik rossz szemmel.”

 

fogalmazott Klus. Majd elárulta, hogy kik azok, akik leginkább rossz szemmel néznék a felvidéki magyarok kettős állampolgárságát:

 

„Én ebben az esetben a mi európai partnereinkre gondolok, mert nekik hasonló problémáik vannak Romániában, Szerbiában”

 

Magyarra lefordítva, az, hogy Klus az „európai partnereket” emlegette, azt jelenti, hogy nem valamilyen félreértelmezett szlovák nemzeti érdek áll a háttérben, hanem az, hogy a nyugati uniós tagállamokat jelentő „európai partnerek” nem néznék jó szemmel,

 

ha Szlovákia engedné, hogy a kettős állampolgárság intézményével esetleg nőjön a jelenlegi magyar kormánypárt, a FIDESZ-KDNP szavazótábora, akik ellen ők boszorkányüldözést folytatnak a migráció, jogállamiság és más kérdésekben.

 

Klus egyébként annak a véleményének is hangot adott, hogy a Visegrádi Négyeket csak akkor tartja fontosnak, ha európai szintű megoldásokat szorgalmaz. Egyébként viszont a magyarok és a lengyelek csak a saját nevükben nyilatkozzanak.

 

A teljes beszélgetés ide kattintva tekinthető meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 26 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Na-Na
2021. ápr. 15. 21:23

Ne mi jöttünk Csehszlovákiába, ti jöttetek ide!

f.
2021. ápr. 15. 22:09

Utolsó, kibszott szemét, alja tót.

Imre
2021. ápr. 16. 07:52

Lehet érdekes következtetésre jutnánk ha megvizsgálnánk hogy mennyi Szlovákiában élő embernek van cseh állampolgársága,illetve mennyi csehorszában élőnek van szlovák állampolgársága.A kiindulási pont mindkét esetben egy közös állam volt.

Attila Sz
2021. ápr. 16. 08:43

Aztán ez a libernyak féreg Klus nyilatkozik fűnek -fának, hogy Gyimesi György egy kettős ügynök? Hát ki itt a kettős ügynök, ha nem ez a Klus féreg!? Világosan és érthetően nyilatkozik, hogy Ő azért van a Felvidéki magyarság kettosallampolgarsaga ellen mert azt bizonyos nyugati eu-s "partnerek/eu-s körök" előírjak neki!!!No és akkor még van aki elhiszi, hogy ezeket a Patkányokat nem szponzoraljak nyugatról!? Itt is azt kellene bevezetni mint anno Magyarországon.... atvilagitani az összes Szlovák Parlamenti képviselőt-allamtitkart(természetesen Caputovat is!), hogy a Szlovák parlamenti fizetésük mellett még kitől-kiktol kapnak anyagi juttatast és ezeket nyilvanossagra hozni!Lenne itt"enged el a hajamat"!

Brindzás Vojto
2021. ápr. 16. 09:13

A "liberális" Kusnak egy látens v alig burkolt célja van: éket verni a konzervatív szlovákok és magyarok közé.

Brindzás Vojto
2021. ápr. 16. 09:14

A "liberális" Klusnak egy látens v alig burkolt célja van: éket verni a konzervatív szlovákok és magyarok közé.

Imre
2021. ápr. 16. 09:52

Persze,Brüsszelből az utasítás arról szól,hogy a V4-ek szövetségét a lehető legjobban meg kell gyengíteni,legyen szó a keleti vakcinákról,vagy az állampolgárságról.

Alma
2021. ápr. 16. 10:18

A szlovákoknak nem a magyaroktól kellene félniük hanem a libernyákoktól. A magyarok felvirágoztatni akarják a Kárpát-medencét, míg a libernyákok eladni!

Béla
2021. ápr. 16. 13:47

Tótok.....nézzétek magatokra, soha nem volt semminek, csak amit magyaroktól és csehektől kaptatok és loptatok....és loptok és loptok.....évszázadok alatt rajtatok maradt egy mondás.....tótok délig sincs esze.....sajnos....

Brindzás Vojto
2021. ápr. 16. 15:28

Trianon óta mi a retkes anyátokat tettetek le a tudomány és a kultúra globális asztalára tisztelt tót atyafiak? (Egy virusölőn és a treszkán kivül?😀)

Berlin
2021. ápr. 16. 18:38

„A képviselő úr (szerk. megj. Gyimesire gondolt) szerint bármilyen kötődés nélkül, vagy kulturális, érzelmi, nyelvi kötődés alapján járhatna a kettős állampolgárság." Nos, ez tévedés. Az a határon túli - nem csak magyar származású! - ember kaphat magyar állampolgárságot, aki bizonyítani tudja, hogy felmenői magyar állampolgárok voltak. (Valamint beszél magyarul és nem jelent Magyarország számára nemzetbiztonsági kockázatot, de ez kevésbé fontos). Tehát az öröklés jogán nyerhet állampolgárságot, nem érzelmi-nyelvi kötődés okán. Ez jogi szempontból fontos különbség.

Szakasz
2021. ápr. 16. 18:43

Ha apádnak nem lett volna kötődése anyádhoz,akkor te se lettél volna,és most egy barommal kevesebb lenne a világon...klus,te nagyon hülye...

hugo
2021. ápr. 16. 18:55

Ebben a témában szeretném olvasni a "Fó moštosok"véleményét ??? Šóľmoš-"Dobré ráno" !!! A pán Vojto még nem "vyjadril sa "??? Hol van a "súdruh" Rigó+Ravasz ???

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket