Nyitókép: reprofoto

 

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter és kormányfőhelyettes csütörtökön megtartotta a korábban avizált sajtótájékoztatóját a Szputnyik V vakcina körüli múlt heti tárgyalásait illetően.

 

„A mai nap nagyon szomorú nap azoknak az embereknek, akik célul tűzték ki a Szputnyik elleni harcot”

 

állította sajtótájékoztatója elején Igor Matovič. A kormányfőhelyettes szerint a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) megbízott laborjában 14 tesztből mind a 14 jó eredményt hozott.

 

A korábbi kormányfő tájékoztatója során kritikával illette Zuzana Baťovát, a szlovák Gyógyszerfelügyelet vezetőjét a Szputnyik V vakcina kapcsán tett kijelentései miatt. Mint fogalmazott, ha Baťová nem tett volna olyan jellegű nyilatkozatokat az elmúlt időszakban, mint amiket tett, akkor már holnap olthatnánk a Szputnyik V-vel Szlovákiában.

 hirdetes_300x300  

 

„Nem kellemes ilyen lincshangulatban élni” – fogalmazott Matovič, aki kiemelte, hogy nem csak őt, de a korábbi egészségügyi minisztert, Marek Krajčít is folyamatosan „lincselik” március 1-től.

 

„Ha Baťová asszony nem politizált volna és nem hangzott volna el tőle az a mondat, ami megkérdőjelezte a vakcinát, holnap már sorban állhatnának az emberek a Szputnyik V-ért”

 

fogalmazott Matovič, akit saját bevallása szerint emberileg sajnálja, hogy Zuzana Čaputová államfő mindeközben virágot ad Baťovának. Matovič úgy véli, hogy az államfő ezzel alibit gyárt a Gyógyszerfelügyelet vezetőjének.

 

„Az államfőasszony egy olyan asszony mellett áll ki, aki világszerte a Szputnyik nevének árt”

 

Matovič megemlítette Baťová férjét és annak a közösségi oldalán megjelent posztjait is, melyben „pszichopata sz*rnak” titulálta őt. Rado Baťo egyébként jelenleg a Pénzügyminisztérium alkalmazottja. Mint Matovič fogalmazott, reméli, hogy már nem sokáig lesz az beosztottja. Egyben elnézést kért az újságíróktól az érzelmi kirohanásáért, ugyanakkor jelezte, hogy nem szívesen válaszol a kérdéseikre, mert meggyőződése, hogy kiforgatják aztán szavait.

 

Matovič állítása szerint Baťová olyan e-mailt küldött az Egészségügyi Minisztériumnak, amelyben azt kérte, hogy az SAV laboratóriumában teszteljék a Szputnyikot. Ez még az előtt történhetett, hogy Marek Krajčí akkori egészségügyi miniszter kérvénnyel fordult az SAV felé.

 

Matovič állítása szerint Baťová attól függetlenül, hogy nem látta a Szputnyik megvásárlásáról szóló szerződést, tisztában volt vele, hogy csak OMCL laboratóriumban lehet bevizsgáltatni a mintákat.

 

Az oroszokkal való találkozó kapcsán Matovič elmondta, hogy 10 perccel a találkozója kezdete előtt tette közzé a ŠÚKL azt a jelentését, melyben azt írja, hogy 40 országban csak nevében egyezik a Szputnyik.

 

„Azt mondták, hogy ebben a helyzetben nem hagyják Szlovákiában a Szputnyikot és ha hivatalos laboratóriumban lesz elbírálva, annak eredményét respektálják majd”

 

A korábbi kormányfő a sajtó képviselőinek nyilatkozva elmondta, hogy bár a már átvett vakcinamennyiséget kifizették az oroszoknak, a mai nap folyamán azok visszaküldték a pénzt.

 

„Attól tartok, hogy ez azt jelenti, hogy elveszíthetjük a Szputnyikot”

 

Matovič a sajtótájékoztató során megkérte az államfőt, és a Gyógyszerfelügyelet vezetőjét és Peter Pellegrinit is, hogy inkább távolódjanak el a Szputnyik témájától, mert másképp félő, hogy tényleg nem lesz esélyünk az orosz vakcinával való oltásra.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.