Nyitókép: iStock

 

Április 19-től, hétfőtől a járványellenes óvintézkedések java részét feloldják. A kormány pénteken fogadta el azt a határozatot, amellyel a nyitás feltételeit pontosítják. Hétfőtől a telephelyek és szolgáltatások többsége ismét megnyithatja kapuit, viszont az enyhítés és a nyitás sok helyen hétnapos teszthez lesz kötve.

 

A hétfői nyitással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat a Denník N alapján kérdés-felelet formájában gyűjtöttük össze olvasóinknak.

 

 hirdetes_400x285  

Megszűnik az éjszakai kijárási tilalom este 20.00 óra után?

 

Nem, az éjszakai kijárási tilalom este 20.00 óra után továbbra is érvényben marad.

 

Elmehetek meglátogatni a testvéremet a családommal?

 

Nem, a találkozások továbbra is tilosak.

 

Továbbra is el kell járnom tesztelésre?

 

A munkába járáshoz továbbra is szükség lesz tesztre. Ezenkívül az összes telephelyre, amely április 19-től megkezdi a működését, szükség lesz hét napnál nem régebbi vírustesztre. Ez azt jelenti, hogy ha valaki el szeretne menni cipőt vásárolni, vagy úszni az uszodába (legfeljebb hat fő részvételével), annak negatív teszttel kell rendelkeznie.

 

Amennyiben élelmiszerüzletbe, gyógyszertárba vagy orvoshoz szeretnénk elmenni, továbbra sem lesz szükségünk negatív tesztre. További kivételt élveznek a szentmisék, ahova szintén nem kell vírusteszt.

 

Mennyi ideig lesz érvényes a tesztem?

 

Az üzletekben és telephelyeken hét napnál nem régebbi koronavírus-tesztre lesz szükségünk.

 

A munkahelyre aszerint lesz szükségünk tesztre, hogy milyen színbe tartozik a járásunk. A bordó járásban a munkába járáshoz csak hét napig érvényes a teszt (ugyanúgy a fekete járásban is, de hétfőtől egyik járás sem lesz fekete besorolású). A sötétrózsaszín járásban a munkába járáshoz 14 napnál nem régebbi tesztre lesz szükség, míg a világos rózsaszín járásban 21 napnál nem régebbi teszt szükséges a munkába járáshoz.

 

Annak, aki oktatási intézményben dolgozik, hét napnál nem régebbi tesztre lesz szüksége, tekintet nélkül a járás színére, de a beoltott pedagógusok kivételt élveznek.

 

A beoltott tanároknak nem kell tesztelésre járniuk

 

Ez azt jelenti, hogy ha valaki például sötétrózsaszín járásban lakik (pl. Pozsony), akkor a munkába járáshoz elég kéthetente tesztet csináltatni. Viszont ha szeretne elmenni fodrászhoz, vagy cipőt szeretne vásárolni, ahhoz hét napnál nem régebbi tesztre lesz szüksége.

 

Más járásba is elmehetek orvoshoz, oltásra vagy koronavírus-tesztre?

 

Igen.

 

Mely üzletek, telephelyek nyitnak ki hétfőtől?

 

A COVID-automata szerin az összes bolttípus megnyithatja kapuit, de ezt még a Szlovák Közegészségügyi Hivatal rendelete módosíthatja. Az üzletekben 15 négyzetméterre egy vásárló juthat, a belépés pedig csak teszttel lehetséges.

 

A bevásárlóközpontok is megnyitnak?

 

Igen, de ott is érvényben lesz az a korlátozás, miszerint 15 négyzetméterre csak egy vásárló juthat. Ezenkívül zárva lesznek a gyereksarkak, illetve az ülőalkalmatosságok használata is tilos lesz. A bevásárlóközpontokba csak hét napnál nem régebbi teszttel lehet belépni.

 

Lesznek szentmisék?

 

Igen, április 19-től engedélyezik a szentmisék megtartását. A templomokban azonban 15 négyzetméterre szintén csak egy hívő juthat. A szentmise-látogatáshoz nem lesz szükség koronavírus-tesztre.

 

Hol kell reszpirátort viselnem?

 

Március 15-től minden beltéri helyiségben – kivéve a háztartást – kötelező a reszpirátor viselete. A rendelkezés nem vonatkozik a gyerekekre, akiknek elegendő a szájmaszk viselete.

 

Kültéren elegendő szájmaszkot hordani. A hétfőtől érvényes rendelet szerint kint sem kell szájmaszkot viselni abban az esetben, ha ötméteres távolságban tartózkodunk a többi embertől.

 

Engedélyezve lesznek a tömegrendezvények?

 

Igen, de csak abban az esetben, ha Szlovák Közegészségügyi Hivatal jóváhagyja.

 

Elmehetek futni 20.00 óra után?

 

Nem. Március 25-től 20.00 óra után az individuális sportolás tilos, ugyanez vonatkozik a természetjárásra is.

 

Kimehetek a kutyámmal sétálni 20.00 óra után?

 

Igen, a lakhelytől egykilométeres körzetben a macskával és a kutyával is kimehetünk 20.00 óra után.

 

Meglátogathatom a nagymamámat az idősotthonban?

 

Nem, a szociális intézményekben továbbra is tilos a látogatás. Ez alól a szabály alól azok az intézmények sem képeznek kivételt, ahol a kliensek és az alkalmazottak is be vannak oltva, sőt a beoltott látogatók sem élveznek kivételt. Kivételt individuális esetekben adhatnak, például akkor, ha az idősotthon lakója haldoklik.

 

Meglátogathatom az édesanyámat a kórházban?

 

Nem, a kórházi látogatások továbbra is tilosak. Kivételt csak individuális esetekben adhatnak, például akkor, ha a beteg haldoklik.

 

Kimehetek a természetbe más járásban?

 

Igen, a természetjárás a saját járásunkon kívül is engedélyezett lesz, és negatív teszt sem kell hozzá. Kivételt képeznek a fekete járások, de hétfőtől ilyen járás nem lesz.

 

Foglalhatok szállást más járásban? Nyitva lesznek a hotelek és a panziók?

 

Igen, hétfőtől a panziók és a hotelek is megnyithatják kapuikat. A hotelből és a hotelba való utazás is csak este 20.00 óráig engedélyezett, a kijárási tilalom pedig itt is érvényes.

 

A hotelekben és a panziókban nem működhetnek az éttermek és a közös helyiségek látogatása is tilos. A szobában csak két felnőtt személy lehet vagy az egy háztartásból származó emberek. A szobáknak saját szociális helyiséggel kell rendelkezniük. A szálláshely elfoglalása előtt a vendégeknek negatív tesztet kell felmutatniuk, ami nem lehet régebbi hét napnál. Az alkalmazottaknak szintén rendszeres tesztelésen kell részt venniük.

 

Elmehetek külföldi kirándulásra?

 

Nem, a külföldi rekreációs jellegű kirándulás továbbra is tilos.

 

Elmehetek wellnessezni?

 

Nem, a wellnessközpontok, akvaparkok és gyógyfürdők a bordó fázisban is zárva tartanak. A gyógyfürdőkbe csak azok az emberek mehetnek el, akiknek igazolásuk van arról, hogy egészségügyi okok miatt szorulnak gyógykezelésre.

 

A medencék és a uszodák megnyithatnak, viszont egyszerre csak hat ember tartózkodhat bennünk, és negatív teszt is szükséges.

 

Elmehetek nyiratkozni?

 

Igen, hétfőtől megnyitnak a szolgáltatások is, köztük a fodrászatok. Az egészségügyi tárca szerint csak azok a szolgáltatások lehetnek nyitva, ahol egész idő alatt reszpirátort lehet viselni.

 

Megnyithatnak az éttermek teraszai is?

 

Nem, az éttermekre vonatkozó szabályok egyelőre nem változnak. A házhozszállítás és az ablakon történő ételkiadás továbbra is működhet.

 

Elmehetek edzőterembe?

 

Nem, az edzőtermek továbbra is zárva maradnak.

 

Továbbra is érvényben lesz az idősek vásárlási sávja?

 

Igen, továbbra is érvényes, hogy 9.00 órától 11.00 óráig csak az idősek, illetve az egészségkárosodottak vásárolhatnak.

 

Milyen feltételek mellett nyitnak meg a múzeumok, galériák, könyvtárak és állatkertek?

 

Csak az individuális tárlatvezetések engedélyezettek, és 15 négyzetméterre ezeken a helyeken is csak egy ember juthat. A belépés csak negatív teszttel engedélyezett.

 

Tarthatok ünnepséget az esküvői szertartás és az elsőáldozás után?

 

Nem. Az ünnepségek, estélyek, lagzik, halotti torok megszervezése továbbra sem engedélyezett. Hat fő részvételével csak az esküvői szertartás, temetés és keresztelő lehetséges.

 

Amennyiben be vagyok oltva, akkor is kérhetnek tőlem negatív tesztet?

 

Nem. Amennyiben a Pfizer/BioNTech és a Moderna-vakcina második adagját is megkapta és eltelt legalább 14 nap, nincs szüksége tesztre. Abban az esetben, ha az AstraZenecával oltották be és az első oltás után eltelt négy hét, szintén nincs szüksége tesztre.

 

Denník N/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.