Nyitókép: sme.sk

 

A szlovák kormány pénteken (április 16.) jóváhagyta a Covid Automata alapján megszabott néhány intézkedés enyhítését. Ez annyit jelent, hogy április 19-től megszűnik a kijárási tilalom például a kiskereskedelmi egységek meglátogatásakor, amelyek a Közegészségügyi Hivatal rendelkezése szerint kinyithatnak.

 

„Nagyon örülök, hogy a polgárok közös erőfeszítésének köszönhetően újabb lépést tettünk a korlátozások nélküli élet felé. Köszönöm a szabályok betartását és kérem, bírjuk ki és maradjunk felelősségteljesek”

 

mondta Eduard Heger kormányfő.

 

További jó hír, hogy a természetbe és az egyéni rekreációra lehetőség lesz a járáshatáron kívül is. Azzal a kikötéssel, hogy a fekete járásokba 7 napnál nem régebbi negatív koronavírustesztre lesz szükség. Kinyitnak a múzeumok, galériák, könyvtárak, állatkertek, botanikus kertek a Közegészségügyi Hivatal által támasztott feltételek mellett.

 hirdetes_810x300  

 

Heger hozzátette, hogy kiemelten fontos változás, hogy látogathatóvá válnak az autóiskolás kurzusok, ahogy lehetőség lesz az istentiszteletek, uszodák, sportpályák látogatására is.

 

A mai kormányhatározat értelmében bár több lazítást is eszközölnek, a legtöbb esetben továbbra is szükség lesz a negatív koronavírustesztre.

 

Eltörlik a kötelező home office-t, azonban a munkáltatók továbbra is lehetővé tehetik alkalmazottaiknak az otthoni munkavégzést.

 

„Továbbra sem győztünk a pandémia felett, ezért körültekintőnek kell lennünk. Csak a szabályok következetes betartása és ezzel együtt a masszív oltás vezet a szabadsághoz. Ma ebben további előrelépést tettünk”

 

zárta Heger kormányfő.

 

Az üzletek, szolgáltatások megnyitásával kapcsolatos szabályokat, valamint a tömeg- és sportrendezvényeket érintő szabályozásokat a Közegészségügyi Hivatal rendelete foglalja össze. A kormány feladatul adta Ján Mikas országos tisztifőorvosnak a vonatkozó rendelet azonnali közzétételét.

 

A kormány által elfogadott aktuális határozat itt érhető el.

 

Körkép.sk/sajtóközlemény

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.