Taksony
  • HUF: 369.63
  • USD: 1.13
  • 0 °C
  • 5 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Tévesen tájékoztatott a Közegészségügyi Hivatal, mégis karanténba kell menniük mindazoknak, akik Szlovákiába érkeznek

Akik viszont már megkapták az oltást, azoknak jóval hamarabb véget ér a házi elkülönítés

Nyitókép: tasr/Jaroslav Novák

 

Hétfőn (április 19-én) reggel 6 órától karanténba kell menniük azoknak a külföldről érkezőknek is, akik már megkapták a koronavírus elleni oltást. Karanténjuk egészen addig tart, amíg nem kapják meg a negatív RT-PCR teszteredményüket. Korábban a Közegészségügyi Hivatal tévesen arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy nem kell karanténba vonulniuk ezeknek a személyeknek.

 

Azoknak a személyeknek tehát, akik hétfőn (április 19.) reggel 6 óra után érkeznek Szlovákiába, és az azt megelőző 14 napban csak az EU tagországait, Izlandot, Norvégiát, Lichtensteint, Svájcot, Nagy-Britanniát vagy Észak-Írországot látogatták, kötelező karanténba kell vonulniuk akkor is, ha már megkapták a koronavírus elleni oltásukat.

 

A Közegészségügyi hivatal friss közlése szerint a karantén a 14. napon ér véget, amennyiben nem mutat az adott személy tüneteket, vagy negatív RT-PCR teszteredmény esetén, miközben a teszt bármikor elvégezhető, nem kell megvárni a Szlovákiába való belépést követő 8. napot, akár rögtön a határ átlépését követően is elvégeztethetik a tesztet.

 

A 10 éven aluli gyermekeknél tünetmentesség esetén akkor szűnik meg a karanténkötelezettség, mikor a vele egy háztartásban élőknek is.

 

Az oltással kapcsolatos feltétel, hogy az mRNA típusú vakcina esetében (pl. Pfizer, Moderna) legalább 14 nap teljen el a második adag vakcina beadásától, a vektorvakcina esetében (pl. AstraZeneca) pedig legalább négy hét az első adag oltóanyag után.

 

“A határokat érintő rendelkezés nyilvánosságra hozatala után csütörtök koraeste egyszerűsített formában a nyilvánossággal és a médiával is helytelenül azt közültük, hogy a beoltott személyeknek nem kell karantént abszolválniuk a Szlovákiába való belépés után – ez nem helyes megfogalmazás. A kommunikációs hiba őszintén bánt bennünket és elnézést kérünk az összes okozott komplikáció és kellemetlenség miatt”

 

fogalmaz pénteki nyilatkozatában a Közegészségügyi Hivatal.

 

hnonline.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket