Nyitókép: Alamy Stock Photo 

 

Az amerikai Moderna-vakcina az, amelyikre a legkevesebb jelentés érkezik az oltás utáni mellékhatásokat illetően. Egyúttal a Moderna-vakcina az, amelyből Szlovákiában a legkevesebb van.

 

Szlovákia ennek ellenére úgy döntött, hogy tízezer darabot odaajándékoz belőle Csehországnak. Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő szerint ezzel a gesztussal szeretnénk kifejezni a hálájukat azért, amiért a járvány idején a nyugati szomszédaink segítséget nyújtottak.

 

 hirdetes_300x300  

Arra a kérdésre, hogy a három vakcina közül Szlovákia miért éppen a Modernából adományoz Csehországnak, az egészségügyi tárca azt felelte, technikai okokból esett a választás a Modernára.

 

A Moderna-vakcinák több mint hat százalékát elajándékozzuk

 

 „Szolidaritás a cseh nemzettel, ajándék“

 

– mondta Heger azzal kapcsolatban, hogy miért adományoz Szlovákia tízezer Moderna-vakcinát Csehországnak.

 

 „A járvány kezdetekor Csehország segített több száz külföldön tartózkodó polgárunk repatriációjában“

 

– magyarázta a döntést a kormányhivatal, egyúttal hozzátette, az ajándékozás másik oka, hogy „sok szlovákiai polgár él és dolgozik Csehországban“.

 

Az egészségügyi tárca adatai szerint eddig 159 600 darab Moderna-vakcina érkezett Szlovákiába. Ez azt jelenti, hogy az amerikai vakcinakészletünk több mint hat százalékát elajándékozzuk a cseheknek.

 

Ez már csak azért is érdekes, mert a másik két vakcinából sokkal több érkezett az országba. Míg a Pifzertől több mint 921 ezer adag vakcinát kaptunk, addig az AstraZenecától 404 ezer adagot.

 

Lejár a szavatosságuk?

 

Peter Sabaka infektológus és vakcinaszekértő feltételezése szerint Szlovákia azért ajándékoz a Modernából a cseheknek, mert a gyártási elvét, hatékonyságát és a biztonságát tekintve hasonló a Pfizerhoz.

 

Ondrej Sukeľ, a Szlovák Gyógyszerészeti Kamara elnöke úgy véli, hogy a Moderna vakcina elajándékozása az egyes tételek szavatosságának lejártával állhatnak összefüggésben.

 

Ezenkívül Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter pénteken bejelentette, hogy június végéig további 600 ezer Pfizer-vakcina érkezik az országba, amely az ország lakosainak körében a legnépszerűbb oltóanyagnak számát.

 

A Johnson and Johnson oltóanyag már Szlovákiában van

 

Az oltás iránt érdeklődőket hamarosan a Johnson and Johnson vakcinájával is elkezdhetik oltani. Zuazan Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivőjének tájékoztatása szerint megérkezett Szlovákiába az első 26 ezer adag oltóanyag. Viszont addig, amíg az Európai Gyógyszerügynökség nem igazolja a vakcina biztonságosságát, az oltóanyagok a raktárban maradnak.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.