Nyitókép: reprofoto (TA 3 live)

 

Egyre mélyebbre süllyed a felvidéki magyarokat többször is eláruló Bugár Béla, aki jelenleg a Szövetségbe igyekvő Most-Híd elnökének, Solymos Lászlónak a tanácsadójaként turnézza végig a szlovák sajtót.

 

Ezúttal, immár másodszor az oligarcha kézben levő ellenzéki hírtelevízióban, a TA3-ban szerepelt. Mégpedig a tisztességes körökben már régen leírt Milan Žitný biztonságpolitikai manipulátor feleségének, a magyarul is tudó, de annál nagyobb soviniszta és magyargyűlölő Anna Žitnának műsorában, a Tak takto-ban. Anna Žitná magyarokkal kapcsolatos álláspontja kérdései feltevéseiből, a műsorban elhangzott megállapításaiból, hanglejtéséből, intonációiból is világosan látszik.

 

Bugár Béla a szűk félórában a Most-Hídról, Gyimesi Györgyről, Orbán Viktorról és magyar kormányról, a magyarországi támogatási politikáról, az Összefogásról, a Szövetségről és annak jövőjéről is kifejtette véleményét. Elárulta azt is, hogyan fogja tudni a Most-Híd nevű vegyespárt kiiktatni a Szövetségen belül az érzékeny, nemzeti-konzervatív témákat.

 hirdetes_300x300  

 

Bugár Béla és Anna Žitná. Kép: reprofoto (TA 3 live)

 

Solymos László tanácsadójának válaszait kivonatos formában közöljük úgy, ahogy az a műsorban elhangzott:

 

Bugár Béla a Most-Hídról

 

A Most-Híd tevékenységét dicsérte, mely szerinte hozzájárult a szlovák-magyar konfliktus enyhítéséhez. „Csak azért, mert tudtuk, hogy Szlovákiában kell megegyeznünk, és itt kell tárgyalnunk.”

 

Bugár Béla Gyimesi Györgyről

 

„Gyimesi viselkedését a Most-Hídban biztosan nem tűrnénk meg. Úgy mozog a politikában, mint elefánt a porcelánboltban. Így nem lehet csinálni. Nem beszélve arról, hogy a magyar külügyminiszterrel tárgyal a kettős állampolgárság kérdéséről, miközben a szlovák kormánykoalíció tagja. Az ő pártkollégája a belügyminiszter és a kormányfő. Azt gondolom, hogy Gyimesi csak kihasználja ezeket a témákat a szlovák-magyar kapcsolatokban. Kockáztatja, hogy megromlik a szlovák-magyar viszony.

 

Gyimesi lépései a gyűlöletet erősítik, miközben semmit sem oldott meg eddig egy év alatt.”

 

Bugár Béla és Anna Žitná. Kép: reprofoto (TA 3 live)

 

Bugár Béla Orbán Viktorról és a magyar kormányról

 

„Kapcsolatom nagyon rossz Orbán Viktorral. A magyar kormány mindig arra törekedett, hogy a Most-Híd megszűnjön, mert mi nem vagyon tiszta etnikai párt.”

 

A vegyespárt korábbi elnöke elpanaszolta azt is, hogy az egyik alkalommal egy szlovák-magyar házelnöki szintű tárgyaláson Kövér László még csak rá se nézett az Andrej Danko delegációjában ülő Bugárra. „Mert nem szeret minket“ – panaszkodott a műsorban. „De ez az ő problémája. Bennünket a választóknak kell elfogadniuk és azoknak, akik a szlovák többséget képviselik“ – érvelt Bugár.

 

Bugár Béla az összmagyarságról és a támogatási programokról

 

„Ha Magyarország a szlovákiai magyarok javára szeretne programokat megvalósítani Szlovákiában (szerk. megj. a műsorban a Baross programról és az egyházi alapon érkező támogatásokról beszéltek), tárgyalnia kell róla a megfelelő szinten. Kormányfő a kormányfővel, miniszter a miniszterrel. A gazdasági támogatások kérdésében sincs probléma. Hülye, aki ad, de még hülyébb, aki ezt nem fogadja el.

 

A gond ott van, ha egyes pártok, például az Összefogás és azok képvielői ezeket a támogatásokat saját célokra politizálásra használják fel. Amivel lekötelezik magukat a magyar kormánynak. Ez nem jó. A Mostban ezért soha nem fogadott el senki ilyen pénzeket. Az Összefogásban talál ilyen embereket, konkrétan az Összefogás elnöke, alelnöke. Probléma, ha egy párt vezető képviselője elköteleződik a magyar kormány iránt, mert ezután már nem biztos, hogy a választói érdekeit fogják nézni.”

 

Bugár Béla. Kép: reprofoto (TA 3 live)

 

„Mindezt látni abból is, hogyan reagálnak Orbán Viktor nem mindig legszerencsésebb lépéseire. Vagy csöndben vannak, vagy megtámadják még a Most-Hídat is, ha annak politikusa ezt kritizálja” – fogalmazott.

 

Bugár Béla az OĽaNO-ról  és annak magyarjairól

 

„Ha Gyimesi látja és érzi, hogy Igor Matovič pártja 25 százalékot már nem fog kapni, lehet, hogy a Szövetséggel akar majd kapcsolatot kialakítani ésannak az elnöke is lehet. Nagyon könnyű fellobantani a tüzet, de sokkal nehezebb azt eloltani. Gyimesi problémákat okozhat saját pártján és a koalíción belül is. Gyimesi éretlen és tapasztalatlan politikus. Ha csak az a célja,hogy ismeretséget szerezzen, az sikerült neki, de mi haszna van ebből a szlovákoknak és a szlovákiai magyaroknak? Csak Gyimesinek van ebből haszna, ami nem jó.” – fejtette ki.

 

Bugár Béla a  Szövetségről és arról, hogy vegyespárti, vagy Gyimesi-jellegű lesz-e

 

„Ismerem hidas kollégáimat, akik továbbra is aktívak a politikában. Nekik gondjuk lesz azzal, ha Gyimesi belép a Szövetségbe. Ezt előre mondhatom. Beszélgetek velük, tudom, milyen véleményük van. El kell mondani ugyanakkor, hogy a Szövetségben platformok lesznek. A Most-Híd például szintén egy platformban lesz, ahol nemcsak magyarok, de más nemzetiségűek is leszek. Ez nagyon fontos a számunkra. Nem feledkezhetünk meg ugyanis a szlovákokról sem, akik drukkolnak ennek a projektnek.!

 

Gyimesi György féle nemzeti-konzervatív, vagy a Most-Híd jellemezte vegyes ideológiát szeretnél látni a Szövetség részéről?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

„Információim szerint a Szövetség országos elnöksége felett lesz még egy szerv, ahol minden alapító párt két helyet kap. És mindig a többség, azaz hatból négynek (szerk. megj. Bugár a műsorban ötöt mondott) meg kell egyezniük az érzékeny témák kezeléséről. Csak ezt követően megy az elnökség elé. Ha ez így fog működni, akkor elmondható, hogy az olyan átgondolatlan lépéseket, mint Gyimesi is tesz, kiiktathatóak lesznek.”

 

Bugár Béla a jövőbeni kockázatoktól

 

A választások előtti tapasztalatokból okulva, amikor az MKP felrúgta az egyezséget, Bugár Béla azt mondta, hogy meg kell várni az MKP döntését a Szövetségről. „Hogy ne következhessen be az, hogy a Most-Híd döntést hoz, melyet az MKP később elutasít. Ez semmiképp” – nyomatékosította.Bugár szerint nagyon fontos, hogy mire hajlandó a Szövetség jövőbeli elnöke, és mire nem, milyen kompromisszumot hajlandó hozni, és milyet nem. Mint mondta, az Összefogás új vezetésének az elejétől fogva nagyon oda kell figyelnie arra, hogy főleg egyes fiatal politikusok részéről például az Összefogásban, akik ilyen politikát még nem folytattak, ne verjék szét rögtön az elején.

 

Milyen értékrendű magyar politizálást szeretnél?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Bugár szerint rendkívül fontos lesz az is, hogy a Most-Híd platformja hogyan fog viszonyulni majd az MKP és az Összefogás kapcsolatára Magyarországgal és az Orbán-kormánnyal.

 

Solymos László tanácsadója hangsúlyozta azt is, hogy nagyon gyorsan, mielőbb létre kell hozni a Szövetséget és a közös programot, hogy kezelni lehessen a külpolitikában tapasztalható nagy nézetkülönbségeket a három platformon belül például Orbán Viktor politikájával kapcsolatban,

 

A másor itt visszanézhető:

 

 

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 23 olvasónak tetszik ez a cikk.