Nyitókép: Fb-live (reprofoto)

 

Frissítve: 17.36 Eduard Heger kormányfő, Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter, Ján Mikas tisztifőorvos és a koalíciós pártok elnökei ma bejelentették a Covid-automata frissítését, mely egyúttal a járványügyi intézkedések enyhítését is eredményezi.

 

„Ma is jó hírekkel tudunk szolgálni, amiért köszönet jár a lakosságának. A járványhelyzet javulása a felelős emberek eredménye. A reprodukciós szám ugyan némileg emelkedik, de továbbra is 1 alatt van”

 

– fogalmazott Eduard Heger kormányfő.

 

Egy hetet még várni kell a bordóról pirosba való váltással, ami további könnyítéseket eredményez.

 hirdetes_810x300  

 

Íme, a könnyítések:

 

  • Jövő hétfőtől megnyithatnak az éttermek teraszai – ennek részleteit a tisztifőorvos rendelete szabályozza majd.
  • Megnyithatnak az edzőtermek és a fitnesz – 6 fő, 1 személy 15 négyzetméterre

 

ZMENY V OPATRENIACH, KTORÉ BUDÚ PLATNÉ OD PONDELKA ⬇️

➡️Uvoľňujeme:

– terasy reštaurácií (podľa usmernenia hlavného…

Közzétette: Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky – 2021. április 21., szerda

 

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy kiértünk az alagútból. Ugyanakkor továbbra is felelősségteljes hozzáállásra kért mindenkit, hogy ne kelljen visszatérni a szigorú lezárásokhoz.

 

Boris Kollár

 

Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök-helyettes szerint az elmúlt egy év értékrendbeli kérdése arról szólt, hogy a gazdaságot, vagy az emberi egészséget helyezzük-e előtérbe. MInt elmondta, hétfőtől lehetővé válik a gasztrot érintő nyitás is.

 

„Továbbra is a kés hegyén táncolunk, Sok ország példája lebeg előttünk, akik túl gyorsan nyitottak, és újra kellett zárniuk. Kérem, bírjuk el a nyitás felelősségét, a teraszokon és az edzőtermekben ugyanis nagy a fertőzésveszély”

 

– mondta a korábbi kormányfő.

 

 

Igor Matovič

 

Matovič egyúttal bocsánatot kért az emberektől az elmúlt egy év szigorú intézkedéseiért, melyekre azonban az emberei élet és egészség védelme miatt szükség volt.

 

Veronika Remišová (Za ľudí) szerint a járvány kordában tartásával további könnyítések is következhetnek. Ehhez azonban mint elmondta, üres kórházakra van szükség, amit az átoltottsággal tudunk elérni. Egyben felkérte az idősebb korosztályt, akik még nincsenek beoltva, hogy jelentkezzenek oltásra.

 

Veronika Remišová

 

Richard Sulík (SaS) örömét fejezte ki a teraszok és a fintessztermek megnyitása kapcsán, amiért köszönetet mondott koalíciós partnereinek és a tisztifőorvosnak.

 

„Látják, hogy nehéz témákban is megoldást találtunk, ami a koalíció tesztjét is jelentette”

 

– hangsúlyozta Sulík.

 

Richard Sulík.

 

Eduard Heger kormányfő a bejelentés végén a lakosságnak és a koalíciós pártoknak is köszönetet mondott a felelős hozzáállásért.

 

A sajtótájékoztató az egészségügyi miniszter Covid-automatával kapcsolatos bejelentésével folytatódott.

 

Vladimír Lengvarský a Covid-automatáról

 

Járványhelyzet:

 

csökken a kórházi betegek száma és a lélegeztetőgépre szorulók száma is. Kevésbé jó hír, ami miatt a túl gyors nyitás kockázatára is figyelmeztettek, a reprodukciós szám lassú emelkedése, mely egyelőre még 1 alatt van. 1 felett már növekszik a fertőzöttek száma.

 

Az átoltottság mértéke országosan 22 százalék (18 év feletti korosztálytól számolva).

 

Nyitással kapcsolatos kérések:

 

– beltéren hordjunk reszpirátort,

– rendszeresen szellőztessük a helyiségeket

– tartsuk be a távolságot beltéren és kültéren is

 

A környező országokban is javul a járványhelyzet, ami a külföldről behurcolt fertőzés kockázatát is csökkenti. Jó hír az is, hogy egyre kevesebb a gyormentők kiszállása is. 150 alatt van a naponta kórházba kerülő új betegek száma is. Magas viszont a lélegeztetőgépen levők száma, ami jelenleg 250.

 

Oltóanyagok:

 

Áprilisban 1,5 millió oltóanyag érkezik az országba, májusban újabb 1,5 millió, ami nagyban növeli az átoltottság mértékét a közeljövőben. Ezzel javulhat a helyzet a kórházakban, ami a további könnyítések egyik feltétele.

 

 

Covid-automata:

 

Jövő hétre még marad az országos bordó besorolás két kivétellel, amik a teraszok és a fitnessztermek nyitására vonatkozik.

 

Ján Mikas tisztifőorvos a sajtótájékoztatón elmondta, hogy nagyon óvatos a javulás értékelésével kapcsolatban és a lassú, folyamatos nyitást tartja elfogadhatónak. A csütörtöki járványügyi konzílium még pontosítja az új járványügyi intézkedéseket, melyek pénteken, április 23-án válnak ismertté, Mikas szintén megkösztönte a lakosság felelős hozzáállását, mely a jelenlegi pozitív járványhelyzetet eredményezte.

 

 

Kérdések és válaszok

 

Lengvarský egészségügyi miniszer elmondta, hogy dolgoznak azon, hogy több oltóanyag jusson nyugatra onnan, ahol kisebb az igény az oltás iránt.

 

A kulturális intézmények (mozik, színházak) nyitását a kulturális minisztérium covid-szemaforja fogja kezelni. Mikas elmondta, hogy a nyitás nem lehet azonnali és teljes, mert újra elszabadulhat a járvány.

 

„Ne felejtsük el, hogy hétfőn több százezer diákkal több megy utcára a középiskolák újraindítása kapcsán”

 

– mondta.

 

A kijárási tilalom a veszélyhelyzet érvényességéig marad érvényben, azaz a jövő hét végéig még biztosan.

 

Nem várható kiesés az AstraZeneca vakcina terén, így akik a második oltásra várnak, biztosan fennakadás nélkül megkapják.

 

Egyelőre nem csökkentik 60 év alá a Pfizerra jelentkezhetők számát. Az elkövetkező néhány hétben ennek lehetőségét azonban nem zárta ki az egészségügyi miniszter. Tekintettel arra, hogy a közeljövőben nagyobb mennyiségű Pfizer oltóanyag érkezése várható az országba.

 

Az egyadagú Johnson vakcina továbbra is érvényes, hogy az idősebb lakosság számára lesz elérhető.

 

Pénteken várhatóan megnyitják a várólistát a további, nem regisztrált vakcinákra is, azaz a Szputnyikra. Ennek feltétele, hogy Magyarország elvégezze a Szputnyik vizsgálatát, illetve az orosz fél is garantálja a szerződés rá eső részének teljesítését.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.