Nyitókép forrása: körkép.sk

 

A alap- és középiskolák minden diákja visszatérhet az iskolapadokba azokban a járásokban, amelyeket a regionális COVID-automata a hetes fokozatú veszélyességi skálán a négyesbe (rózsaszín) sorolt be. A COVID-automatát a kormány a pandémiabizottság ajánlása alapján szerdán (április 21.) módosította. Az enyhítésekről szóló beszámolónkat ide kattintva olvashatja el.

 

A Nyitrai, az Érsekújvári, a Szobránci, a Nagytapolcsányi és az Aranyosmaróti járásokban április 26-tól az alap- és középiskolák minden évfolyama visszatérhet a jelenléti oktatásra. Az oktatási tárca ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy továbbra is indokolt a járványügyi megelőző intézkedések betartása.

 

„A jelenlegi járványstatisztikák nagyon jók, ezért szertnék megkérni minden tanárt, nem pedagógiai iskolai alkalmazottat, szülőt és diákot, hogy mindél felelősségteljesebben tartsák be az egyes intézkedéseket. Minél felelősségteljesebbek leszünk, annál hamarabb térhet visza mninden diák az iskolákba, és annál sikeresebben tudjuk nyitva tartani az iskolákat”

 

jelentette ki Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter szerdán.

 hirdetes_300x300  

 

Az új COVID-automata szerint április 26-tól Szlovákiában nem lesz fekete (a hetes skála szerinti legrosszabb veszélyességi) besorolású járás, a bordó (hatos szint) járásokból is csak 22 lesz, ugyanakkor lesz 52 vörös (5-ös szint) és 5 rózsaszín (4-es szint) járás. A COVID-automatát most módosítják, de az ebből fakadó új szabályok csak a jövő héttől lépnek hatályba.

 

 

A bordó járásokban – ahogy eddig is – az óvodák, az alapiskolák alsós évfolyamai és a 8-9. osztályosok térhetnek vissza az iskolapadba, a speciális iskolák, az egészségügyi középiskolák, és a végzős középiskolás diákokkal együtt.

 

A vörös járásokban a bordóban engedélyezett évfolyamokon kívül az alapiskolák felsőtagozatos évfolyamai és a nyolcosztályos gimnáziumok első négy évfolyamai térhetnek vissza a jelenléti oktatásra.

 

A rózsaszín járásokban, amelyekből most összesen öt van, minden alap- és középiskola minden évfolyama visszatérhet a jelenléti oktatásra, ahogy az alapfokú zeneiskolák és a csoportos nyelvoktatás osztályai is.

 

Frissítették a Covid-automatát, hétfőn megnyithatnak a teraszok – Íme, a részletek

 

A járványügyi megelőző intézkedések maradnak

 

Az iskolák, tanárok, diákok és szülők számára továbbra is érvényben maradnak az eddigi megelőző intézkedések. A minisztérium szerint ezek közé tartozik többek között a diákok kötelező maszkviselése, valamint fel kell mutatnia a szülők (gyámok) legalább egyikének hét napnál nem régebbi negatív tesztjét (a járás besorolásától függetlenül), a felsőtagozatos és középiskolás diákoknak pedig saját negatív teszttel is rendelkezniük kell.

 

A minisztérium azt javasolta az újonnan megnyitó iskoláknak, hogy a jelenléti oktatás első hetében hagyjanak több teret a diákoknak az alkalmazkodáshoz. Ez a gyakorlatban a írásbeli felmérőkre vonatkozik.

 

Az oktatásügyi tárca magyarul is közzétette az iskolai újrakezdés módszertanát

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!