Nyitókép: Shutterstock.com

 

A Johnson & Johnson vállalat koronavírus elleni vakcinája kivételes esetekben vérrögképződést okozhat, viszont az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) véleménye szerint az oltóanyag hozadéka még mindig felülmúlja az esetleges kockázatokat.

 

Az EMA állásfoglalása után több európai ország – beleértve Olaszországot és a szomszédos Csehországot – is úgy döntött, hogy folytatja az oltást az amerikai vakcinával. Szlovákiába a Johnson & Johnson oltóanyagából eddig tízezer darab érkezett, április végéig pedig további 26 400 darab vakcina érkezését várják.

 

 hirdetes_810x300  

Még ha a szlovák egészségügyi tárca a Johnson & Johnson oltóanyag használata mellett is dönt, a megtépászott hírnevének köszönhetően minden bizonnyal csekély lesz iránt az érdeklődés.

 

Gyenge kínai vakcinák

 

Több ország is hasonló problémákkal küzd, ezért egyre gyakrabban tesznek említést az egyes vakcinaadagok kombinálásáról. A franciák és a németek is úgy döntöttek, hogy azok, akik az oltás első körében AstraZeneca vakcinát kaptak, azok másodjára egy másik vállalat oltóanyagát fogják megkapni.

 

Kína szintén a koronavírus elleni vakcinák keverésén gondolkodik, amellyel a viszonylag alacsony hatékonyságú vakcináit szeretné feljavítani – írta a The Straits Times.

 

Az amerikaiak eddig nem tervezték a vakcinák kombinálást, mégis sikerült nekik. Az Illinois állambeli Aurorában nyolc lakosnak a helyi gyógyszertárban első alkalommal Moderna vakcinát adtak, a második alkalommal pedig Pfizer/BioNTech vakcinát.

 

A vakcinakombinációnak is működnie kellene

 

Peter Celec szlovák orvos és tudós feltételezése szerint a „bármelyik jóváhagyott vakcina kombinációja működni fog, ugyanis mindegyik esetben ugyanaz a protein prezentálja magát az immunrendszernek“.

 

Az orvos azonban úgy vélekedik, hogy ilyen komoly döntést „nem vélemények, tippek és találgatások alapján kell meghozni, hanem bizonyítékok alapján“. A vakcinakombincióval kapcsolatban jelenleg több tudományos kutatás is zajlik.

 

A szlovák egészségügyi tárca nem tervezi a vakcinakombinációt

 

A Webnoviny.sk afelől érdeklődött az egészségügyi minisztériumnál, hogy tervezik-e a különböző gyártóktól származó oltóanyagok kombinációját.

 

„Egyelőre nem gondolkodtunk erről a lehetőségről. Szlovákiában jelenleg ugyanazt a vakcinát alkalmazzuk a második oltásnál is, mint amilyet az illető az első oltás során kapott“

 

– jelentette ki Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!