Nyitókép forrása: facebook.com/Polícia SR

 

A rendőrség hivatalos Facebook-oldalán közzétett leírás szerint április 26-tól jelentősen enyhülnek a határátlépés feltételei. Elsősorban az ingázók számára fontos változásokról van szó.

 

Ingázók

 

Az eddigi 30 kilométerről 100 kilométerre nő a szomszédos országokból Szlovákiába érkező ingázók távolsági limitje. Ez azt jelenti, hogy a szomszédos országban, a működő határátkelőtől 100 kilométeren belül lakhellyel rendelkező ingázó mentesül a kötelező karantén alól, amennyiben Szlovákiában a működő határátkelő 100 kilométeres körzetén belülre ingázik munkavégzés céljából.

 

Mentesülnek a karantén alól azok is, akik a működő határátkelőtől számítva 100 kilométernél nem messzebb rendelkeznek lakhellyel.

 hirdetes_810x300  

 

Mindkét fenti esetben szükség van felmutatni a hét napnál nem régebbi antigén- vagy PCR-tesztet. A Szlovákiában állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkező, szomszédos országokba ingázók számára a feltételek nem változnak (szintén fel kell tudniuk mutatni a 7 napnál nem régebbi antigén- vagy PCR-tesztet).

 

Új, egyedi kivételek

 

Egyedi kivételt kapnak a karantén-kötelezettség alól negatív teszt felmutatása nélkül is a következő esetek:

  • az üzem működése vagy termelői tevékenység végzése szempontjából nélkülözhetetlen személyek a mezőgazdaság, élelmiszeripar, erdőgazdaság ágazataiban, állatorvosi szolgáltatásokat végzők, ha haszonállatok ellátásáról van szó, az agrárminisztérium jóváhagyása mellett;
  • azok a személyek, akik állattartóként vagy tulajdonosként lépik át a határt állatorvosi ellátás, beavatkozás vagy műtét céljából vagy akik speciális állatorvosi ellátást biztosítanak más uniós tagállamokban – itt is kell az agrártárca jóváhagyása;
  • uniós tagállamok állampolgárainak más uniós tagállamba szállítása esetén, ha és amennyiben ezek a személyek nem állnak meg Szlovákia területén (kivételt csak a tankolás jelent), és a határátlépését követően 8 órán belül elhagyják az ország területét.

 

Beoltott személyek és fertőzésen átesett személyek

 

A beoltott személyekre és a koronavírus-fertőzésen átesett személyekre vonatkozó kivételek is változtak. Az új változat szerint a karanténkötelezettség alól csak azok mentesülnek, akik (az oltáson vagy a fertőzés legyőzésén kívül) teljesítik a kitételt, miszerint a beutazás előtti 14 napban csak uniós tagállamban, Izlandon, Norvégiában, Lichtensteinben, Svájcban vagy az Egyesült Királyságban tartózkodtak (tehát nem hagyták el a partnerországokkal bővített EU területét). Azonban a karantén alóli kivétel nem mentesíti őket az alábbi kötelezettségektől:

 

  • regisztrálniuk kell a www.korona.gov.sk/ehranica  közszolgálati portálon;
  • rendelkezzenek 48 óránál nem régebbi negatív antigénteszttel vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel;
  • a határ átlépése után házi vagy hatósági karanténba kell vonulni, de azonnal új PCR-tesztet lehet csináltatni, és a negatív eredmény megérkeztével a karantén véget is ér. Negatív teszt hiányában a karanténkötelezettség hossza 14 nap, feltéve, hogy nem jelentkeznek COVID-tünetek;

 

A rendőrség arra is felhívta a figyelmet, hogy továbbra is fokozottan ellenőrzi a járványellenes intézkedések és rendelkezések betartását a határátkelőkön és a szlovákiai nemzetközi reptereken.

 

⬇️INFO HLAVNE PRE PENDLEROV⬇️

Közzétette: Polícia Slovenskej republiky – 2021. április 23., péntek

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!