Nyitókép: TASR

 

Az egészségügyi tárca meggyorsítaná azoknak az embereknek az oltását, akikre a vírus a legnagyobb veszélyt jelenti. Mindezt az oltással kapcsolatos új, módosított rendelet fogja biztosítani, amely május 1-jén lép életbe.

 

Az új rendelet előnyben fogja részesíteni a súlyos és közepesen súlyos krónikus betegségben szenvedő pácienseket, illetve azokat a személyeket, akik 70 év feletti pácienseket kísérnek oltásra.

 

 hirdetes_810x300  

A tárca egyúttal arra kéri a polgárokat, amennyiben kísérőként érkeznek az oltóközpontokba, egyelőre még ne kérjék az oltást, mert erre csak az új rendelet érvénybe lépése után lesz lehetőség.

 

 „Az oltóközpontoknak egyelőre nincs jogosultságuk a kísérő személyek beoltására“

 

– tájékoztatott Zuzana Eliášová szóvivő.

 

Az érdeklődők Pfizert vagy Modernát kapnak

 

A minisztérium szerint a rendelet módosítása után előnyben fogják részesíteni az olyan súlyos krónikus betegségben szenvedő pácienseket, akiknek a betegsége jelentős mértékben hozzájárulna a COVID-19 nehéz lefolyásához, így ezeket a pácienseket a 70 év felettiek után fogják besorolni.

 

A 60 év felettiekkel egy kategóriában fogják sorolni a közepesen súlyos krónikus betegségben szenvedő pácienseket, akiknek a betegsége szintén növelné a nehéz lefolyású COVID-19 megbetegedés kockázatát.

 

Az érdeklődőket a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcináival fogják oltani. Amennyiben az oltás iránt érdeklődő személy más vakcinára kap időpontot, mint amilyen a fentebb említett kategóriáknak jár,  az egészségbiztosítóval kell kapcsolatba lépnie.

 

A krónikus betegségben szenvedő biztosítottak listáját az egészségbiztosító vezeti. Az oltás iránt érdeklődőnek a www.korona.gov.sk honlapon krónikus betegként kell regisztrálniuk.

 

Ezután a rendszer összepárosítja a regisztrációs űrlap adatait az egészségbiztosító adataival. Az időpontokat először a 70 év feletti érdeklődőknek fogják kiosztani, utána a súlyos krónikus betegségben szenvedő pácienseknek, a következő lépésben a 60 év felettieknek és a közepesen súlyos krónikus betegségben szenvedő pácienseknek.

 

A 70 év feletti személlyel csak egy kísérő érkezhet

 

Annak érdekében, hogy a népesség legidősebb tagjainak körében felgyorsítsák az oltást, az új rendelet lehetővé teszi a 70 év feletti idős személlyel érkező kísérő beoltását is.

 

A 70 év feletti idős személyt csak egy személy kísérheti az oltásra, és csak olyan 70 év feletti személyről lehet szó, aki még nem kapta meg a vakcina első adagját, tehát újonnan regisztrált páciens..

 

Az időpontosztásnál mindig az illető korát fogják figyelembe venni, ami azt jelenti, hogy az idősebb érdeklődők mindig előnyt fognak élvezni a fiatalokkal szemben.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.