Nyitókép: David Ištok/Aktuality.sk

 

Miután érvénybe lép a másodfokú COVID-riasztás, vagyis az ún. piros fázis, bizonyos szabályok betartása mellett sor kerülhet a kulturális rendezvények megtartására. Az ún. kulturális szemafort szerdán hagyta jóvá a kormány. A kulturális szemafor az olyan rendezvények megszervezésének módját szabályozza, mint a színházi előadások, koncertek, audiovizuális előadások.

 

„A dokumentum egyértelműen kizárja a táncos mulatságok, bálok, vásárok és hasonló társadalmi rendezvények megszervezését, amelyek továbbra is a tömegrendezvényekre vonatkozó általános rendelkezéshez igazodnak“

 

– tájékoztatott a kulturális tárca.

 hirdetes_300x300  

 

A riasztási fázisban, másod- és elsőfokú riasztás esetén 50 százalékos nézőkapacitás lesz engedélyezett. Másodfokú riasztás esetén kültéren legfeljebb 200 ülőhelyet foglalhatnak el a nézők, míg beltéren maximum 150-et. Elsőfokú riasztás esetén kültéren legfeljebb 500 néző foglalhat helyet, míg beltéren 250.

 

„A beltéri mozik nemzeti szinten tilosak, de regionális szinten a fentebb említett korlátozások érvényesek“

 

– tette hozzá a kulturális minisztérium.

 

A rendezvényre látogató személyeknek negatív PCR- vagy LAMP-tesztet kell felmutatniuk, ami nem lehet régebbi 72 óránál. Az antigénteszt pedig nem lehet régebbi 24 óránál.

 

A rendezvényre csak szájmaszkban vagy reszpirátorban lehet belépni a higiénikusok aktuális rendelkezése alapján.

 

Az első és másodfokú, ún. éberségi fázisban szintén csak 50 százalékos nézőkapacitás lesz engedélyezett. Kültéren legfeljebb 500, beltéren pedig legfeljebb 250 néző foglalhat majd helyet. Az ún. megfigyelési fázisban már engedélyezettek lesznek az állóhelyek is, kültéren legfeljebb 1 000, beltéren maximum 500 személy tartózkodhat majd.

 

A rendezvény szervezőinek pontosan tudnia kell, hogy mennyien vesznek részt a rendezvényen, a rendezvény után pedig két héten keresztül meg kell őrizniük a látogatók telefonszámát és e-mail címét.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.