Nyitókép: archív

 

Szlovákia-szerte 2021. május 3-tól 2021. június 13-ig zajlik az asszisztált népszámlálás, ami a magyar közösség számára rendkívül fontos, hiszen a nemzetiség bevallása több jogot és kulturális fejlődést biztosít számunkra. Jasmína Stauder, a 2021-es népszámlálás szóvivője praktikus információkat közölt arról, hogy miként zajlik majd az asszisztált népszámlálás, hogyan lehet asszisztenst rendelni a házhoz, és hogyan védekezhetünk a csalókkal szemben.

 

Mikor kerül sor az asszisztált népszámlálásra?

 

 hirdetes_810x300  

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal beleegyezését adta a Statisztikai Hivatal javaslatára, melynek értelmében Szlovákia egész területén 2021. május 3-tól 2021. június 13-ig zajlik majd az asszisztált népszámlálás. Amennyiben a járványhelyzet nem romlik tovább, az asszisztált népszámlálás hat héten keresztül fog tartani.

 

A gyakorlatban miként zajlik majd az asszisztált népszámlálás?

 

Az asszisztált népszámlálást a Statisztikai Hivatallal együttműködve az önkormányzati hivatalok valósítják meg. Az önkormányzat a település területén létrehoz egy kapcsolattartó pontot, ahol az asszisztens a polgár kérésére segít kitölteni a népszámlálási ívet, vagy az asszisztens technikai felszerelést biztosít a polgárnak ahhoz, hogy az ki tudja tölteni az ívet. Amennyiben az illető polgár nem tudja meglátogatni a kapcsolattartó pontot, az asszisztenst házhoz is hívhatja az erre a célra kialakított telefonszámon. A polgárok minden szükséges információt megtalálnak a www.scitanie.sk honlapon, ezenkívül a települések is tájékoztatni fogják a lakosságot.

 

Kiket szeretnének megszólítani az asszisztált népszámlálás során?

 

Az asszisztált népszámlálás során elsősorban a digitálisan kirekesztett lakosokat szeretnének megszólítani. Tehát azokat, akik bármilyen oknál fogva nem tudtak bekapcsolódni az elektronikus népszámlálásba. Elsősorban az idős lakosokról, a marginalizált roma közösségekről és az internet-hozzáféréssel nem rendelkező lakosokról van szó.

 

Népszámlálás: a kulturális tárca és a Statisztikai Hivatal közös kampányt indít a nemzeti közösségek megszólítására

 

Mi történik akkor, ha valaki elfelejtett részt venni a népszámláláson?

 

A kapcsolattartó pont meglátogatásakor senkitől sem fogják megkérdezni, hogy milyen okból nem vett részt az elektronikus népszámláláson, ezért adott lesz a lehetőség arra, hogy az illető a kapcsolattartó ponton megszámoltassa magát. A kapcsolattartó pontok egyik nagy előnye, hogy nem kapcsolódnak a településen belüli állandó lakhelyhez, ami azt jelenti, hogy bárki bárhol meglátogathatja őket. Amennyiben valaki éppen egy hétvégi házban tartózkodik távol az otthonától, nyugodtan kitöltheti a népszámlálási ívet annak a településnek a kapcsolattartó pontján is, ahol éppen van.

 

Ki lehet népszámlálási asszisztens?

 

Az asszisztensre vonatkozó elvárásokat a népszámlálási törvény határozza meg. A jelöltnek 18 évnél idősebbnek kell lennie, legalább középfokú végzettséggel kell rendelkeznie, feddhetetlennek kell lennie, megbízhatónak, az erkölcsi bizonyítványában nem szerepelhet bejegyzés, a szlovák nyelv mellett a nyelvileg vegyes területeken a kisebbségi nyelvet is bírnia kell, emellett technikai szempontból is tehetségesnek kell lennie.

 

Mit kérhet tőlünk az asszisztens?

 

Az asszisztens táblagéppel van felszerelve, ezen keresztül tölti ki a népszámlálási ívet, vagy ezt a táblagépet adja át a lakosnak ahhoz, hogy saját maga kitöltse az ívet. Amennyiben az asszisztens végzi el az ív kitöltését, a kezdeti hitelesítésnél a személyi azonosító számot vagy a személyi igazolvány hátsó oldalát kérheti el a polgártól. A lakosnak semmilyen más igazolványt nem kell elővennie, és az asszisztens sem fog egyéb más igazolványt kérni.

 

Népszámlálás 2021: Léva, Érsekújvár jól, Komárom, Gúta, Szepsi, Rimaszombat átlagon alul szerepelt (Online eredmény)

 

Honnan tudja a lakos, hogy az asszisztens tényleg az általa megadott adatokat írta be az ívbe?

 

Az elektronikus ív az utolsó kérdés kitöltése után összegzést kínál fel. Ezt az összegzést alaposan át kell tanulmányozni, ellenőrizni kell a válaszokat, és amennyiben a lakos nincs megelégedve, lehetősége van a konkrét kérdésre adott válasz kijavítására. Az átellenőrzés és a jóváhagyás után küldheti el az asszisztens a kitöltött ívet a rendszerbe. Ezután a lakosnak el kell kérnie az igazoltást az ív kitöltéséről.

 

A belügyminisztérium felhívta a figyelmet a csalókra. Hogyan védekezhetnek velük szemben a polgárok?

 

Való igaz, hogy az asszisztált népszámlálás vonzó lehet a csalók számára. Fontos megjegyezni, hogy a 2021-es népszámlálás idején – beleértve az asszisztált népszámlálást is – senki nem jár házról házra az ajtókon kopogtatni. Nem létezik papírformájú formanyomtatvány sem, csak elektronikus népszámlálásra van lehetőség táblagépen, telefonon vagy számítógépen keresztül. A polgár vagy a kapcsolattartó ponton végzi el/végezteti el a népszámlálási ív kitöltését, vagy telefonon keresztül mobilasszisztenst rendel, aki kimegy házhoz/lakáshoz.

 

Az összes mobilasszisztens rendelkezik igazolvánnyal, amit felmutat a lakosnak. Az igazolványnak az alábbi adatokat kell tartalmaznia: az asszisztens keresztneve és vezetékneve, az asszisztens azonosító száma és az asszisztens igazolványának regisztrációs száma. A lakossal kapcsolatba lépő asszisztens személyazonosságát úgy is ellenőrizhetjük, ha betelefonálunk az adott település önkormányzatára.

 

Azt tanácsoljuk a lakosoknak, hogy a mobilasszisztenssel folytatott telefonbeszélgetés során kérdezzék meg a teljes nevét és kérjék el az igazolványa regisztrációs számát, illetve az asszisztens azonosító számát. Ezen adatok alapján le lehet ellenőrizni az adott településen tevékenykedő asszisztens személyazonosságát.

 

Mit tehetnek a lakosok akkor, ha tényleg csaló népszámlálási asszisztens kopogtat az ajtajukon, vagy ha felmerül az átverés gyanúja?

 

Egyértelműen kapcsolatba kell lépniük a rendőrséggel és a települést is figyelmeztetniük kell. A belügyminisztérium a bűnmegelőzés keretén belül közzétette a honlapján azokat a telefonszámokat, amelyeken a lakosok jelenthetik a problémás helyzeteket. Elővigyázatosságra elsősorban a nagyvárosokban van szükség, ahol jelentős az anonimitás. Fontos, hogy nem szabad idegeneket a lakásba engedni, telefonos kérésre nem szabad magunkról információkat megadni, az asszisztens kilétét pedig ellenőrizni kell az adott településen.

 

Népszámlálás, online részeredmények – Zsolna, Somorja és Vágsellye is az élbolyban (Friss adatok)

 

Az asszisztált népszámlálás során a nemzeti közösségek és a roma közösségek speciális igényeire is fel vannak készülve?

 

Az asszisztensre vonatkozó törvényi követelményeken kívül mi az iránymutatásban pluszban azt kértük, hogy a népszámlálási asszisztens a nyelvileg vegyes területeken ismerje a kisebbség nyelvét, a marginalizált roma közösségek esetében pedig azt tanácsoltuk a településeknek, hogy az asszisztenseket a szociális terepmunkások vagy a roma járőrök közül válasszák ki. Az a fontos, hogy az adott közösség megbízzon az asszisztensben.

 

A polgármesterek a nemzetiségi kisebbség nyelvére lefordított grafikai anyagokat kapnak tőlünk a szórólapokhoz, plakátokhoz és a postaládákba szánt kis röpcédulákhoz. A nemzeti kampány keretén belül az RTVS-szel együttműködve egy szép dokumentumfilm is készült a nemzetiséggel kapcsolatos kérdés kitöltéséhez. A dokumentumfilm a nemzetiségek nyelvén feliratozva is elérhető.

 

 

Kik vettek részt a dokumentumfilm elkészítésében?

 

A dokumentumfilm producere a Statisztikai Hivatal. Személy szerint nagyra értékelem azoknak a partnereknek a munkáját, akik részt vettek ennek a dokumentumfilmnek az elkészítésében. A dokumentumfilmet Zuzana Čaputová államfő, Zuzana Kumanová, a kulturális tárca államtitkára, Andrea Bučková romaügyi kormánybiztos és Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos is támogatta személyes nyilatkozattal.

 

A szakmai történelmi információk Branislav Šprochától, a Szlovák Tudományos Akadémia munkatársától származnak, míg a népszámlálás történelmi összefüggéseiről Dr. Ľudmila Ivančíková, a népszámlálás szakmai garantálója beszélt. A dokumentumfilmben Richard Duda, a Zsidó Hitközségek Központi Szövetségének elnöke is felszólít a nemzetiséggel kapcsolatos kérdés kitöltésére, hiszen a történelem során éppen a zsidókat és a romákat üldözték a legtöbbször a nemzeti identitásuk miatt.

 

Népszámlálás: Saját nemtörődömségünknek is köszönhetjük majd a magyarok számarányának csökkenését

 

Hogyan védik a lakosok adatait ilyen típusú adatgyűjtésnél?

 

A 2021-es lakás- és népszámlálás céljaira egy különálló biztonsági projektet dolgoztunk ki. Ennek értelmében az adatokat hashelik, anonimizálják és szriptelik. Az összes olyan személy, aki a lakosok adataival dolgozik, iskolázáson vett részt és ellenőrizték őket.

 

A asszisztensekre külön hangsúlyt fektetnek a népszámlálási törvényben. A törvény értelmében a népszámlálás során az asszisztens szerepét egy 18 évnél idősebb személy töltheti be, aki legalább középfokú végzettséggel rendelkezik, megbízható, az erkölcsi bizonyítványában nem szerepel bejegyzés, a szlovák nyelv mellett a nyelvileg vegyes területeken a kisebbségi nyelvet is bírja. Ezenkívül technikai szempontból is tehetségesnek kell lennie, a lakosoknak pedig segítséget és támogatást kell nyújtania. Az összes asszisztens titoktartási megállapodást írt alá a projekt végeztével, és tudatában van annak, miként kell dolgozni a GDPR-adatokkal.

 

Mikorra várhatók az eredmények?

 

Bízom benne, hogy az első adatok már a népszámlálás évében, azaz a 2021-es év végén a rendelkezésünkre fognak állni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.