Nyitókép: TASR

 

Ma 17 éve, hogy 2004. május 1-jén tíz közép-kelet-európai ország, köztük Magyarország és Szlovákia is az Európai Unió teljesjogú tagjává váltak. Az európai nemzetek családjához (EU) való csatlakozást Szlovákia legnagyobb nemzetközi sikerének nevezte Grendel Gábor (OĽANO), a szlovák parlament alelnöke.

 

Hozzátette: A tagságnak hála Szlovákia ma több szinttel van magasabban a csatlakozási előtti időszakhoz képest. Egy évvel korábban a szlovák állampolgároknak egy népszavazáson kellett bizonyítani a csatlakozás iránti elkötelezettségüket. Amennyiben a népszavazás érvénytelen lett volna – mutatott rá Grendel – akkor Szlovákia Uniós csatlakozása is veszélybe kerülhetett volna.

 

 hirdetes_810x300  

 

Az OĽANO politikusa példa nélkülinek nevezte az akkori koalíciós és ellenzéki erők összefogását a jó ügy érdekében:

 

„A koalíciós és ellenzéki vezetők a népszavazás előtt együtt vonultak az utcára, hogy táboraikat az utolsó pillanatban mozgósítsák. Schuster államfő, Dzurinda miniszterelnök (SDKÚ, Hrušovský (KDH), Bugár (SMK), Rusko (ANO) – még legnagyobb politikai riválisuk, Mečiar (HZDS) is … egy azidáig elképzelhetetlen kombináció, de egy jó ügy mellett. Čaplovič a Smer alelnöke úgyszintén. Robert Fico, az ellenzék vezetője azonban a 2. ligát küldte önmaga helyett és ezáltal kihagyta az esélyt arra, hogy önmagát államférfiként mutassa be. Végül szoros lett az eredmény: a szavazók 52,15% -a adta le szavazatát és egy év elteltével az Unió teljes jogú tagjává váltunk.”

 

Körkép.sk, Grendel Gábor facebook oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.