Nyitókép: Vlado Anjel

 

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő örömmel fogadta, hogy Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter leállította a 18 év alatti fiatalok oltásra való berendelését, amit hibának nevezett. Véleménye szerint a Pfizer vakcinával elsősorban az idősebb és a veszélyeztetett korosztályt kell beoltani. Minderről az RTVS Szombati dialógusok c. műsorában számolt be.

 

„Az oltásra regisztrálni és a váróteremben várakozni helyes dolog. Az viszont hiba volt, hogy a fiatalokat is behívták oltásra“

 

– jelentette ki Heger azzal, hogy Szlovákiában továbbra is szükség van az idősebb korosztály beoltására.

 

 hirdetes_300x300  

„Hibák mindig történnek, ez is egy hiba volt“

 

– konstatálta a kormányfő.

 

Heger egy láthatóbb oltási kampányt ígért, hiszen elmondása szerint az a cél, hogy a lehető legtöbb hazai polgárt beoltsák a koronavírus elleni vakcinával. A kormányfő ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy a múltban is rengeteg betegséget sikerült legyőzni a vakcinával, és a jelenlegi járványnál is az oltás mutatkozik az egyetlen megoldásnak.

 

A COVID-útlevél lehetővé teszi a mogzást az EU-ban

 

A miniszterelnök tájékoztatása szerint a COVID-útlevélről is megbeszélések folynak, mint mondta, ő a közös európai megoldás mellett tette le a voksát. Heger szerint a COVID-útlevél információkat fog tartalmazni arról, hogy az adott polgár átesett-e a covidon, megkapta-e a koronavírus elleni oltást, illetve tesztelték-e koronavírusra.

 

„A COVID-útlevél egy egyszerű, könnyen elérhető európai megoldás lesz, amely lehetővé teszi a mozgást az EU-n belül“

 

– mondta a kormányfő.

 

Heger mihamarabb megkezdené az oltást a Szputnyikkal

 

Heger javaslata szerint a Szputnyik V orosz vakcinával is el kellene kezdeni az oltást. A kormányfő ismét rámutatott arra, hogy a lakosság egy része továbbra is ezzel a vakcinával szeretné magát beoltatni.

 

„Számomra az a legfontosabb, hogy a lehető leghamarabb bebiztosítsuk a kollektív immunitást és elérjük a lehető legmagasabb beoltottságot“

 

– konstatálta Heger hozzátéve, hogy nem lát okot arra, hogy az oroszokkal kötött szerződés tanulmányozásába fektesse az idejét.

 

A miniszterelnök még nyár előtt szeretné megkezdeni az oltást a Szputnyikkal, de ennek feltétele, hogy jó eredményekkel végződjenek a laboratóriumokban végzett tesztek.

 

„Egyelőre még nincsenek meg az eredmények a magyarországi laboratóriumból, de minden percben megérkezhetnek“

 

– mondta azzal, hogy a vakcinák egy részét az oroszok is elvitték ellenőrzésre, így azoknak az eredményét is meg kell várni.

 

„Fontos lesz, hogy az egészségügyi tárca kommunikáljon az orosz féllel, hogy feleslegesen ne húzzuk el az oltást. Amennyiben a teszteredmények jók lesznek, nekünk az lesz az érdekünk, hogy elkezdjünk oltani a Szputnyikkal“

 

– konstatálta Heger.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.