Nyitókép: TASR

 

A Markíza Televízió megrendelésére készített legújabb Focus-felmérés azt vizsgálta, hogy Szlovákia lakossága melyik oltóanyagot részesítené előnyben a koronavírus elleni oltás során.

 

A megkérdezettek 71,1%-a szerint a Pfizer/BioNTech konzorcium vakcinája a legelfogadhatóbb. Ezzel ellentétben a válaszadók 26%-a számára nem elfogadható a Pfizer-vakcina.

 

 hirdetes_810x300  

A népesség körében a második legelfogadhatóbb (60,2%) vakcina az orosz Szputnyik V, a harmadik helyet pedig az amerikai Moderna-vakcina szerezte meg, amely a válaszadók 58,8%-a számára elfogadható.

 

A Szputnyik V orosz vakcina a megkérdezettek 33,6%-a szerint nem elfogadható, míg a Moderna a válaszadók 37,1%-a szerint.

 

 

Továbbra is mélyrepülésben az AstraZeneca

 

A ranglista negyedik helyét az amerikai Johnson&Johnson vakcina szerezte meg, amelynek a válaszadók 56,3%-a szavazott bizalmat. Ellentétes állásponton a válaszadók 37,7%-a van.

 

A regisztrált vakcinák közül a legrosszabb eredményt a brit–svéd AstraZeneca-vakcina szerezte meg, amely csupán a válaszadók 29,4%-a szerint elfogadható. Ezzel ellentétben a megkérdezettek 65,8%-a egyáltalán nincs bizalommal eziránt a vakcina iránt.

 

A hatodik helyen az egyelőre nem regisztrált kínai Sinopharm-vakcina végzett, amely csupán a megkérdezettek 24,6%-a szerint elfogadható. Ezzel szemben a válaszadók 63,3%-a úgy véli, hogy egy nem megbízható oltóanyagról van szó.

 

Feburár óta a Johnson&Johnson vakcina elfogadhatósága nőtt a legnagyobb arányban

 

A Focus ügynökség februári felmérése óta, amely ugyanebben a témában készült, a vakcinák többségének nőtt a népszerűsége.

 

A Pfizer/BioNTech vakcináé 16,1 százalékponttal, a Szputnyiké 7,2 százalékponttal, míg a Modernáé 11,9 százalékponttal. A legnagyobb emelkedés a Johnson&Johnson vakcina esetében figyelhető meg, ennek az oltóanyagnak az elfogadhatósága 23,1 százalékponttal emelkedetett február óta.

 

Ezzel ellentétben az AstraZeneca elfogadhatósága tovább csökkent, februárhoz képest 13,2 százalékponttal. Hasonlóképpen a nem regisztrált kínai Sinopharm-vakcina népszerűsége is tovább hanyatlott, a februári adatokhoz képest 2,4 százalékponttal.

 

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.