Nyitókép: pixabay.com

 

A szlovákiai járások többségében mától nem kell negatív koronavírus-tesztet felmutatni. Az ország újonnan két részre oszlik: bordóra és piros-rózsaszínűre.

 

A piros és rózsaszínű járásokban napközben nem kell negatív vírustesztet felmutatni, ugyanis ezekre a járásokra napközben nem érvényes a kijárási tilalom. Este 21.00 órától éjjel 01.00 óráig azonban szükség lesz a tesztre, ugyanis ebben az időszakban érvényes az éjszakai kijárási tilalom. A rózsaszínű járásban elég a 21 napos teszt, a pirosban 14 napos.

 

 hirdetes_400x285  

A bordó járásokban reggel 05.00 órától másnap 01.00 óráig továbbra is érvényben van a kijárási tilalom. A bordó járásokban a telephelyeken és a munkahelyeken is szükséges a negatív teszt felmutatása, ami nem lehet régebbi hét napnál.

 

Hétfőtől a járások többsége piros fázisba került

 

A COVID-automata szerint hétfőtől 60 járás kerül piros besorolásba, bordóba 10, míg rózsaszínűbe 9. Fekete besorolást egyik járás sem kapott.

 

COVID-automata: Egy fokkal javul a Komáromi és Dunaszerdahelyi járás besorolása

Hétfőtől a diákoknak sem kell teszt

 

Hétfőtől negatív koronavírusteszt nélkül léphetnek az oktatási intézményekbe az óvodások, az alapiskolák alsó és felső tagozatos diákjai, a középiskolások, a speciális iskolák diákjai, a nyelviskolák diákjai, valamint az egyetemre felvételizni igyekvő diákok.

 

A kiválasztott szakokon tanuló egyetemistáknak, akik 21.00 és 01.00 óra között lépnek be az egyetem épületébe, negatív tesztet kell felmutatniuk, ami nem lehet régebbi hét napnál.

 

Hétfőtől bizonyos feltételek mellett a kulturális rendezvények is működhetnek

 

Hétfőtől a piros és rózsaszínű járásokba bizonyos feltételek betartása mellett rendezhetnek színházi, kültéri film- és audiovizuális előadásokat, koncerteket, zenés és táncos produkciókat, művészi kiállításokat, illetve kulturális fesztiválokat.

 

A fentebb említett eseményekre látogató nézőknek kötelező vagy 24 óránál nem régebbi antigéntesztet, vagy 72 óránál nem régebbi PCR- vagy LAMP-tesztet felmutatni. Ez a feltétel nem vonatkozik a gyerekekre 10 éves korig. A negatív teszt alternatívája az oltás vagy a koronavírus-fertőzésen való átesés.

 

Beltéren a férőhelyek kapacitásának 50%-át lehet elfoglalni és legfeljebb 150 nézőt lehet leültetni. Kültéren szintén a férőhelyek kapacitásának 50%-át lehet elfoglalni, ami maximum 200 nézőt jelent.

 

A rendezvény szervezőjének pontosan tudnia kell, hogy mennyien vesznek részt a rendezvényen, a rendezvény után pedig két héten keresztül meg kell őriznie a látogatók telefonszámát és e-mail címét.

 

Az iskolaköteles gyerekek és az iskolai csoportok számára szánt előadások megtartása tilos. Az előadáson csak minden második ülőhelyet lehet elfoglalni. A higiénikus sakktáblaszerű ülésrendet javasolnak. Beltéren az étel- és italfogyasztás tilos. Amennyiben kültéren kerül rá sor, az asztalokat kétméteres távolságba kell elhelyezni.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.