Nyitókép: TASR/Martin Baumann

 

Több mint 585 ezer aláírást adott le hétfőn az elnöki palotában az előrehozott választásról szóló referendum kiírását kezdeményező petíciós bizottság. A dokumentumokat Metod Špaček, az elnöki hivatal vezetője vette át.

 

Zuzana Čaputová államfő azután jelenti be az ügyben hozott további lépéseit, miután beigazolódik, hogy a petíció az összes, alkotmányban előírt feltételt teljesíti. Martin Strižinec, az államfő szóvivőjének elmondása szerint az aláírásokat az elnöki iroda 50 alkalmazottja fogja ellenőrizni.

 

 hirdetes_300x300  

Az államfőnek az aláírások leadása után 30 napja van a referendum kiírására. A referendum kiírásához legalább 350 ezer érvényes aláírásra van szükség. Amennyiben az államfő a referendum ügyében az Alkotmánybírósághoz fordul, annak 60 napja van a döntéshozatalra.

 

A petíciót az ellenzéki Smer-SD és a parlamenten kívüli Hlas-SD kezdeményezte, majd a szintén parlamenten kívüli SNS is csatlakozott hozzájuk. A szóban forgó pártok szerint egy apolitikus polgári referendumról van szó.

 

A referendum során azt szeretnék megkérdezni a polgároktól, hogy egyetértenek-e azzal, hogy előrehozott választás legyen Szlovákiában.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.