Nyitókép: topbyvanie.sk

 

Az Ombudsman az Állatok Jogaiért (Zvierací ombudsman) kezdeményezés szerdán elindította a menhelyen élő kutyák és macskák befogadására, illetve ideiglenes gondozására kialakított alkalmazást (Nájdite sa online). Az alkalmazásban eddig 22 szlovákiai menhely szerepel 200 regisztrált állattal.

 

Az applikációba minden örökbefogadás iránt érdeklődő személynek először regisztrálnia kell. Miután kitöltötte az adatait, egy felhasználói profilt kap, amely segíteni fog a keresett kutya vagy  macska kiválasztásában. A weboldal keretén belül az érdeklődők kitölthetnek egy rövid kérdőívet, amelyben pontosítják a lehetőségeiket, többek között azt, hogy családi házban vagy lakásban élnek, illetve van-e valamilyen tapasztalatuk háziállattartással.

 

 hirdetes_300x300  

„Úgy próbáltuk meg kialakítani az alkalmazást, hogy az emberek ne csak olyan kutyát vagy macskát keressenek maguknak, amelyik tetszik nekik, hanem olyat is, amelyik tényleg illik hozzájuk“

 

– jegyezte meg Jakub Hrbáň, a kezdeményezés egyik tagja. Az alkalmazás az adatok megadása után három, illetve több, az érdeklődőhöz leginkább illő kutyát generál ki.

 

Zuzana Stanová állatjogi ombudsman elmondása szerint az alkalmazás tanúsítvánnyal rendelkező menhelyeket tömörít, amelyek a legszigorúbb előírásokat követik. Az adatok kitöltése és az állat kiválasztása után a végső engedélyt a menhely hagyja jóvá.

 

„Az adott menhely tudja a legjobban, milyen élettörténettel rendelkezik az állat, milyen családhoz illik, felhívja a figyelmet az esetleges kockázatokra, és amennyiben több jelentkező van, kiválasztja az állat számára legmegfelelőbb otthont“

 

– magyarázta Stanová.

 

Hrbáň kiemelte, hogy az örökbefogadás során örökbefogadási szerződést kell aláírni.

 

„Az állattartás felelősség, nem játék“

 

– jegyezte meg.

 

Stanová szerint az állat újbóli visszaszállítása a menhelyre végzetes következményekkel járhat, ezután ugyanis nem alkalmas az állat az újbóli örökbefogadásra.

 

Az alkalmazás feladata, hogy egyesítse a családokat a menhelyen élő állatokkal, kapcsolatot, kommunikációt és alkalmat teremtsen a találkozásra.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!