Nyitókép forrása: reprofotó

 

Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján saját, komoly mediális vitákat kiváltó családtámogatási reformtervéről beszélt. Sok konkrétum azonban nem hangzott el, csupán az alapelveket fektette le, és néhány olyan dolgot árult el, amelynek a vállalkozók egy része nem nagyon fog örülni. Mint mondta, két héten belül előrukkolnak a részletekkel is. A mai sajtótájékoztatót állítása szerint azért hívta össze, mert a sajtóba kiszivárgott dokumentum tartalma a 25 százalékos áfával együtt hamis információ, és ezt tisztázni akarta.

 

A legfontosabb bejelentés egyértelműen a gyermekek után járó családi pótlék nagyságának 200 euróra emelése volt – jelenleg a családi pótlék 25,50/hónap/gyermek, ehhez jön hozzá az adóbónusz, melynek nagysága eltér a hat évnél fiatalabb és az ennél idősebb gyerekek esetében (6 éven aluli gyermeknél 46,44 euró, 6 év felett 23,22 havonta). A pénzügyminiszter egyúttal elutasította azokat a kijelentéseket, miszerint a hozzáadott-érték adó (DPH/áfa) 20-ról 25 százalékra való emelését tervezné. A sajtót arra kérte, hogy a kiszivárgott dokumentum tartalmát hagyja figyelmen kívül.

 

„Az adó- és járulékrendszerünk rendkívül bonyolult, miközben hatalmas demográfiai válság előtt állunk. Nagyjából 600 ezer gyermek hiányzik a 90-es évek népességstatisztikáihoz képest. És rendkívül nagyok a bérekre kirótt terhek is, a fizetések 48 százaléka kerül az államhoz, 2000 euró felett ez az arány 52 százalékos. A reform családközpontú lesz, az adó és járulékterhek pedig igazságosak”

 

fogalmazott a miniszter.

 hirdetes_400x285  

 

Matovič szerint a rendszer azon hibáit akarja kijavítani, amely lehetővé teszi sok egyéni vállalkozónak és Kft.-vezetőnek, hogy a munkaszerződésre dolgozóknál kisebb adó- és járulékterheket viseljen. És nem lehetett nem észrevenni a sajtónak adott fricskát, mivel épp az egyéni vállalkozóként dolgozó újságírókkal példálózott ebben a kérdésben. Csak sejteni lehet, hogy valószínűleg hozzányúlnak az úgynevezett átalánykiadások (paušálne výdavky) intézményéhez, illetve a minimális adó- és járulékösszeghez. Részleteket azonban nem árult el.

 

Illetve jelezte, a reform része lesz, hogy a munka után egyetlen tétel adó és egyetlen járulék befizetésére lesz szükség – ez valószínűleg azt jelenti, hogy valamilyen változás lesz a nettó, bruttó és szuperbruttó bérezés között.  A járulék- és adóterhek egy részét ugyanis a munkáltató, egy részét az alkalmazott fizeti, ami eléggé megnehezíti a tiszta és bruttó bér közötti különbség követését.

 

Ha kell, az ellenzék körében keres támogatókat

 

Arra reagálva, hogy az újságírók szerint Richard Sulík az ő szájából hallotta a 25 százalékos áfa-emelést, Matovič azzal reagált, hogy soha senkivel sem beszélt az áfa konkrét százalékos változtatásáról.

 

„Ez egy rosszindulatú kitaláció volt. De hát egy olyan pártnál, amely azt mondja, hogy a nyugdíjasok nem jogosultak az oltásra, mert már nem járulnak hozzá az államkasszához, nem csodálkozom, hogy mindent meg fognak tenni a családpolitikai reform megakadályozásáért.”

 

fogalmazott a pénzügyminiszter, majd hozzátette:

 

„Ha a koalíciós pártok megpróbálják megakadályozni, és ideológiai meggyőződésből azt mondják majd, hogy nem, akkor az ellenzék körében is támogatókat fogok keresni. És ha emiatt kell távoznom a koalícióból, akkor távozom vagy lemondok, de mindent meg fogok tenni azért, hogy ebben a szellemben változtassuk meg az országot”

 

Matovič elismerte, hogy a „rendszer fájdalmas megtisztítása” előtt állunk, és azt is, hogy a reformhoz szükséges két és félmilliárd euró fedezetét teljes egészében nem találták meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.