Nyitókép forrása: cas.sk

 

Marek Krajčí (OĽANO) parlamenti képviselő, korábbi egészségügyi miniszter a Facebookon közölt bejegyzésében azt állítja, hogy Szlovákia elállhat a Szputnyik V megvásárlásáról szóló szerződéstől, ha az orosz fél nem szállítja le ebben a hónapban a leszerződött mennyiség legalább felét. Azt is hangsúlyozta, hogy ez a klauzula az ő kérésére került be a szerződésbe.

 

Krajčí szerint Szlovákiának nem kell megvásárolnia a teljes leszerződött mennyiséget, a leszállított mennyiségeket pedig akár tovább is adhatja.

 

„Ezzel a joggal nem rendelkezünk például az Európai Bizottság által megrendelt vakcinák esetében, amelyeket teljes mennyiségben ki kell fizetnünk, és most nem is adhatjuk el az EU-n kívülre”

 

írta a volt miniszter, aki annakidején aláírta az oroszokkal a Szputnyik V-vakcináról szóló szerződést.

 hirdetes_810x300  

 

Azt is kihangsúlyozta, hogy az uniós tagállamok Brüsszel részéről nyomás alatt voltak, hogy a szükségesnél nagyobb vakcinamennyiséget szerződjenek le.

 

„Aki a legtöbbet szerződte le, annak nagyobb esélye volt gyorsabban hozzájutni a vakcinákhoz. Így fektették le a szabályokat a gyógyszervállalatok és az Európai Bizottság”

 

Krajčí arra is rámutatott, hogy az uniós vakcinabeszerzés keretében kötött szerződések alapján a vakcinagyártókat semmilyen szankció nem fenyegeti a késedelmekért, miközben a tagállamok kötelesek megvásárolni a teljes leszerződött mennyiségeket (tehát ha valaki gyorsan akart vakcinát, a szükséges többszörösét kellett megrendelnie, amit viszont ki kell fizetnie a végén – a szerk.) . Mint írta, ehhez képest „a Szputnyik V szerződése sokkal előnyösebb”. 

 

Krajčí szerint Szlovákia legfeljebb csak köszönetet mondhat az orosz félnek, hogy hajlandó volt egy ilyen szerződést aláírni, ahol Szlovákia is kapott bizonyos garanciákat.

 

Az Egészségügyi Minisztérium a sajtó és a liberális politikusok nyomására hozta nyilvánosságra nemrég a Szputnyik V vakcina szerződését – annak ellenére, hogy a sokat kritizált uniós szerződések továbbra is titkosak. Az orosz féllel kétmillió adag vakcináról kötött szerződést a minisztérium még Krajčí idején, a teljes vételi ár 19,9 millió amerikai dollár áfa nélkül. Az orosz vakcina megvásárlása kormányválsághoz, Marek Krajčí leváltásához, majd Igor Matovič akkori kormányfő kényszerű lemondásához vezetett.

 

A nyilvánosságra hozott szerződéseket a liberális politikusok és a sajtó előnytelennek állítja be, bár összehasonlítási alap nem nagyon van, az uniós szerződések titkos jellege miatt.

 

Hoax: Musíme odobrať všetky vakcíny Sputnik V

Slovensko nemusí kúpiť všetky vakcíny Sputnik V. Objednali sme vakcínu…

Közzétette: Marek Krajčí – 2021. május 5., szerda

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.