Nyitókép: procare.sk

 

Mától, azaz május 6-tól csökkent a korhatár a Pfizer-BioNTech oltóanyagára való regisztráció során, tájékoztatott az egészségügyi minisztérium.

 

„Mától az 50 év felettiek is regisztrálhatnak oltásra, akik számára elérhetővé válik a Pfizer/BioNTech és a Moderna is. Ennek oka, hogy van elég oltóanyag, és növeltük az oltási pontok kapacitását. Mától a 70 év felettieket kísérő személyek számára is módosult a regisztrációs formanyomtatvány,“

 

írta a minisztérium.

 

 hirdetes_810x300  
Így néz ki maga a formanyomtatvány. Forrás: NZCI

 

A formulár a 70 év feletti személyek esetében lehetővé teszi a kísérő személy születési számának megadását.

 

„Továbbra is érvényes, hogy a kísérő személy akkor regisztrálhat, ha a 70 év feletti az első adag vakcinára érkezik. A 18 év feletti kísérő személy ugyanazt a vakcinát kapja, mint az a személy, akit elkísér. Mindketten ugyanazon a helyen és ugyanabban az időben kapják meg egymás után az oltást. A pontos időpontról mindketten SMS-ben és emailen kapnak értesítést,“

 

magyarázta a minisztérium.

 

Május végéig várhatóan 1 534 150 vakcina érkezik Szlovákiába. Többségük, 1 047 15 adag Pfizer/BioNTech. Pfizerrel és Modernával eddig a krónikus betegeket és a 60 év felettieket oltották.

 

Lengvarský egészségügyi miniszter elmondta, hogy egyelőre nincs lehetőség konkrét vakcinatípust kiválasztani, de a harmadik negyedévben, amennyiben elég oltóanyag áll majd rendelkezésre, már lehetséges lesz választani egyet, a regisztrált oltóanyagok közül.

 

Mivel Lengvarský regisztrált oltóanyagokról beszélt, kérdés, hogy a Szputnyik bekerül-e addig közéjük.

 

Körkép.sk/SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.