Nyitókép: Pavel Neubauer/TASR

 

A második világháború végének 76. évfordulójáról, valamint a fasizmus felett aratott győzelemről emlékeztek meg Szlovákia közjogi méltóságai a pozsonyi Slavín szovjet katonai temetőnél illetve hadi emlékműnél.

 

Zuzana Čaputová államfő beszédében kiemelte, hogy soha nem lehet magától értetődő az, hogy ma szabadságban és békében élhetünk. Hozzátette:

 

„A háborús generációk hatalmas veszteségek és elképzelhetetlen szenvedések árán mentették meg a világot. Nagyapáink és nagymamáink, dédapáink és kortársaik Oroszországban, Ukrajnában, Romániában és más országokban […] annyi erőt, bátorságot és elszántságot találtak, hogy fegyverrel a kezükben harcoltak az igazságos és szent cél érdekében. Soha nem lehetünk elég hálásak nekik ezért.”

 

 hirdetes_300x300  

Jaroslav Naď (OĽANO) honvédelmi miniszter szavai szerint a fasizmus feletti győzelem napja minden hősről szól – hétköznapi emberekről, akik a háború, az erőszak és a halál ellenére sem vesztették el a reményt, hogy egyszer a szenvedésnek vége szakad.

 

A német Wehrmacht 1945. május 8-án tette le feltétel nélkül a fegyvert a szövetséges hatalmak előtt. A háború hét éve hozzávetőleg 65 millió áldozatot követelt, teljes generációkat rántva magával.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.