Belföld

Čaputová: Soha nem lehet magától értetődő, hogy szabadságban és békében élünk

A fasizmus feletti győzelem napján a pozsonyi Slavín-on emlékezett a szlovák politikai elit

Nyitókép: Pavel Neubauer/TASR

 

A második világháború végének 76. évfordulójáról, valamint a fasizmus felett aratott győzelemről emlékeztek meg Szlovákia közjogi méltóságai a pozsonyi Slavín szovjet katonai temetőnél illetve hadi emlékműnél.

 

Zuzana Čaputová államfő beszédében kiemelte, hogy soha nem lehet magától értetődő az, hogy ma szabadságban és békében élhetünk. Hozzátette:

 

„A háborús generációk hatalmas veszteségek és elképzelhetetlen szenvedések árán mentették meg a világot. Nagyapáink és nagymamáink, dédapáink és kortársaik Oroszországban, Ukrajnában, Romániában és más országokban […] annyi erőt, bátorságot és elszántságot találtak, hogy fegyverrel a kezükben harcoltak az igazságos és szent cél érdekében. Soha nem lehetünk elég hálásak nekik ezért.”

 

Jaroslav Naď (OĽANO) honvédelmi miniszter szavai szerint a fasizmus feletti győzelem napja minden hősről szól – hétköznapi emberekről, akik a háború, az erőszak és a halál ellenére sem vesztették el a reményt, hogy egyszer a szenvedésnek vége szakad.

 

A német Wehrmacht 1945. május 8-án tette le feltétel nélkül a fegyvert a szövetséges hatalmak előtt. A háború hét éve hozzávetőleg 65 millió áldozatot követelt, teljes generációkat rántva magával.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Gerembes Karcsi
2021. máj. 09. 11:39

Fasizmus? Az kéne ide mert már több a cigány mint a fehér nyisatok már ki azta kibas.ot szemeteket! Még különben el gondolkodni azon milyen agyatlan ünnepek vannak! ünnep hogy jöttek felszabaditani a ruszki és ünnep hogy el mentek! Szóval szerintem az volt a legnagyobb debil aki ezeket a ferebaszo ünnepeket ki terjesztette és azok akik bologatak neki

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket