Nyitókép: TASR

 

Szlovákia május 10-től, hétfőtől a COVID-automata alapján rózsaszínű fázisba került. Ez azt jelenti, hogy a piros és rózsaszínű járásokban újabb enyhítésekre kerül sor, viszont a 21.00 óra utáni kijárási tilalom továbbra is érvényben marad. A két bordó besorolású járásban (Vágbesztercei és Miavai járás) az eddigi óvintézkedések érvényesek.

 

Idősek vásárlási idősávja

 

 hirdetes_810x300  

Május 9-től, vasárnaptól megszűnt az idősek és az egészségkárosodottak vásárlási idősávja.

 

Karantén a beoltottaknál

 

Május 10-től nem kell karanténba vonulniuk a pozitívan tesztelt személyek közeli hozzátartozóinak, ha nincsenek tüneteik és be vannak oltva az alábbi feltételek alapján:

  • az mRNS vakcinával történő oltás után legalább 14 nap telt el,
  • a vektor alapú vakcina első adagjával történő oltás után legalább 4 hét telt el,
  • átestek a COVID-19-en és az áteséstől számított 180 napon belül megkapták a koronavírus elleni oltás első adagját, amelynek beadása óta 14 nap telt el.

 

Sportklubok

 

A piros és rózsaszínű járásokban található mesterséges fürdőhelyeken mától az egyesületekbe bejegyzett sportklubok tarthatnak edzéseket. A rózsaszínű járásokban kültéren legfeljebb 50, míg beltéren maximum 25-en sportolhatnak. A piros járásokban kint is és bent is legfeljebb 10 sportoló tartózkodhat.

 

Kabinos felvonók

 

A kabinos felvonók működtetése a bordó járásokban tilos. A piros járásokban vagy csak egy személy tartózkodhat a kabinban, vagy egy közös háztartás tagjai, míg a rózsaszínű járásokban kapacitáskorlátozás nélkül működhetnek a kabinos felvonók.

 

Kulturális rendezvények

 

A kulturális rendezvényeken május 10-től szintén emelkedik az engedélyezett nézőszám. Továbbra is csak a befogadóképesség 50%-át lehet megtölteni. A piros járásokban kültéren legfeljebb 200 néző vehet részt az előadáson, kültéren maximum 150. A rózsaszínű járásokban a kültéren 500 nézőt fogadhatnak a rendezvényeken, míg beltéren 250-et.

 

Engedélyezettek a színházi-, film- és audiovizuális előadások, koncertek, zenés és táncos produkciók, képzőművészeti alkotások kiállításai, iparművészeti alkotások kiállításai, népművészeti alkotások kiállításai, valamint a kulturális és művészeti fesztiválok és tárlatvezetések.

 

A kulturális tematikájú rendezvények megszervezése továbbra sem engedélyezett az iskolaköteles gyerekeknek és az iskolai csoportoknak. Egyúttal a fizikai interaktív játék sem engedélyezett a nézőkkel.

 

A kulturális rendezvényen részt vevő nézőknek továbbra is negatív koronavírus-tesztet kell felmutatniuk: a PCR/LAMP-teszt nem lehet régebbi 72 óránál, míg az antigénteszt pedig 24 óránál. Kivételt képeznek a gyerekek 10 éves korig, a beoltottak és azok a személyek, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, és erről igazolásuk is van.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.