Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

Az uniós tagországok június 15-től szeretnék bevezetni a digitális zöld igazolványt, vagyis az ún. COVID-útlevelet – jelentette ki az EU Általános Ügyek és Külkapcsolatok Tanácsának ülése után Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár.

 

 „Bízom benne, hogy június 15-ig készen fogunk állni arra, hogy az egész folyamatot technikailag elindítsuk. Mindeközben zajlik a tesztelés és technikai megoldások koordinációja“

 

– mondta Klus, aki reménykedik abban, hogy Szlovákia is teljes mértékben bekapcsolódik a tesztelésbe annak érdekében, hogy semmit se bízzon a véletlenre és június második felétől tudjon csatlakozni a többi uniós tagországhoz.

 hirdetes_810x300  

 

Regionális buborékok

 

Némelyik uniós tagország attól tart, hogy nem sikerül kiadni a COVID-útleveleket időben, vagy a nyári turistaszezon kezdete előtt, ezért ún. „regionális buborékban“ gondolkodnak az útlevélről. Például Hollandia ezt a megoldást javasolja a Benelux államoknak.

 

„Az Európai Bizottság minden technikai megoldást előkészített, most már csak rajtunk, tagországokon múlik, hogy ne valljunk szégyent. Ez ugyanis rossz hír lenne a polgárok számára“

 

– magyarázta az államtitkár.

 

Klus egyúttal azt is beismerte, hogy a Benelux államokhoz hasonló ajánlatot kapott Szlovákia is, méghozzá nemcsak a szomszédos Csehországtól, Magyarországtól és Ausztriától, hanem az EU-n kívüli Izraeltől is.

 

„Mi azonban kitartunk amellett, hogy az európai megoldás is megvalósítható. Bilaterális vagy regionális megoldásokat csak akkor fogunk keresni, ha az európai megoldás csődöt mond“

 

– tette hozzá.

 

Nem szeretnék, ha információkkal élnének vissza

 

Klus kiemelte, hogy a közös COVID-útlevelek technikai összehangolásakor elsősorban azt szeretnék biztosítani, hogy ne éljenek vissza a polgárok egészségügyi állapotával kapcsolatos információkkal.

 

Egyúttal megjegyezte, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) múlt héttől „sárga országként“ tüntette fel Szlovákiát, aminek köszönhetően Csehország és Belgium eltörölte a kötelező karantént a Szlovákiából érkező polgárok számára.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.