Nyitókép: Shutterstock

 

Az emberek egy óra alatt legalább huszonötször érintik meg a reszpirátorjukat. A meleg, napsütéses időben még ennél is többször, így a reszpirátor nyáron nagy veszélyforrássá válik.

 

Amíg május 17-től a négy legjobb járásban (Galgóci, Szenci, Nyitrai és Nagytapolcsányi) élő lakosoknak véget ér a kötelező reszpirátorviselés, addig mások június végéig, illetve július elejéig kötelesek lesznek reszpirátort viselni. Mindezt a kormány által szerdán jóváhagyott új COVID-automata tartalmazza.

 

 hirdetes_810x300  

Az egyes járások járványügyi helyzetét az eddigiekhez hasonlóan színek szerint fogják jelölni – a legrosszabb besorolás továbbra is a fekete, utána következik a bordó, piros, rózsaszín, narancssárga, sárga és zöld.

 

Négy járásban reszpirátor nélkül lehet menni élelmiszerboltba

 

Hétfőtől nem lesz kötelező a reszpirátorviselés a Galgóci, Szenci, Nyitrai és Nagytapolcsányi járás lakosainak. Az új COVID-automata szerint a reszpirátorviselést azokban a járásokban lehet megszüntetni, ahol egy hét alatt száznál kevesebb új fertőzöttet regisztrálnak.

 

Ezekben a járásokban az élelmiszerüzletekben és a hivatalokban elég lesz az egyszerű szájmaszk, az utcán és a természetben pedig egyáltalán nem kell eltakarni az orrot és a szájat.

 

A többi 75 járásban továbbra is kötelező lesz a reszpirátorviselés beltéren. Külétren akkor kell szájmaszkot viselni, ha a kétméteres távolságot nem tudjuk betartani, és olyan emberekkel kerülünk kapcsolatba, akikkel nem élünk egy háztartásban.

 

A szájmaszkot nyáron is viselni kell

 

Az állam addig számol a kötelező szájmaszkviseléssel, amíg naponta újabb fertőzötteket regisztrálnak. A gyakorlatban ez azt jeleni, hogy a maszkviselés az év végéig még biztosan kötelező lesz.

 

Amennyiben egy járáson belül egy hét alatt tíz alá csökken az új fertőzöttek száma, beltéren már nem fog kelleni mindenhol szájmaszkot viselni. A maszkviselés ilyen esetben csak közös helyiségekben lesz kötelező.

 

A legenyhébb óvintézkedéseket leghamarabb a fentebb említett négy narancssárga járás érheti el, amennyiben a járványhelyzet továbbra is javuló tendenciát fog mutatni. Ebben az esetben az legenyhébb óvintézkedések bevezetésére június közepétől kerülne sor.

 

Kedvező helyzet esetén a jelenleg két legrosszabb besorolású járás (Szobránci és Miavai) mindezt legkorábban július közepén érheti el.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.