Krisztina
  • HUF: 354.80
  • USD: 1.18
  • 16 °C
  • 27 °C
Belföld

ŠÚKL: AstraZeneca csak az 50 év felettiek számára nyújt előnyöket

Felemás nyilatkozatot adott ki az Astráról a gyógyszerfelügyelet

Nyitókép forrása: Gareth Fuller/Pool via AP

 

Az Állami Gyógyszerfelügyelet szerint a koronavírus alacsony terjedési szintjénél a vakcina csak az 50 év feletti korosztály számára nyújt előnyöket. A hatóság ezt azzal indokolja, hogy a fertőzés és az emiatti halálozás esélye a fiatalabb korosztályoknál  a jelenlegi járványhelyzetben nagyon kicsi.

 

“Ráadásul a ritka, de súlyos vérrögképződéses esetek is elsősorban az 50 év alatti beoltottaknál jelentkeztek”

 

emelte ki a ŠÚKL. Hangsúlyozták, hogy a Vaxzevria nevet viselő AstraZeneca oltóanyag hatékony megelőző eszköze a koronavírus elleni harcnak: “csak szükség van használati módjának átértékelésére a kockázatok minimalizálása érdekében, végeredményben a vakcina előnyei továbbra is meghaladják a hátrányait”.

 

A ŠÚKL szerint azonban az Astra előnyeit az uralkodó járványhelyzet és a rendelkezésre álló más vakcinák mennyisége függvényében érdemes megítélni.

 

Az egészségügyi minisztérium a héten bejelentette, hogy felfüggesztette az AstraZeneca használatát a lakosság oltásában, az első adagra regisztrált személyeket Pfizerre íratták át, és a jelenleg rendelkezésre álló AstraZeneca készleteket tartalékolják a második adagra várók részére. Valdimír Lengvarský elmondása szerint nem csak a trombózisban elhunyt 47 éves nő esete miatt döntöttek így, sokkal többet nyomott a latban, hogy nincs elég Vaxzevria a piacon, így módosítani kellett a stratégiát.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket