Iván
  • HUF: 350.34
  • USD: 1.19
  • 21 °C
  • 32 °C
Belföld

2017 óta 28 százalékkal nőtt a pedagógusok bére. A regionális oktatásügyben továbbra is nagy a lemaradás a fejlett országokhoz képest

Maga a regionális oktatásügy is ugyanakkor elmarad a racionalizáció terén, lassú a kiadások hatékonyabbá tétele

Nyitókép: webnoviny.sk

 

Az elmúlt 4 évben több mint negyedével, egészen pontosan 28 százalékkal emelkedett a pedagógusok bére, derül ki a Pénzügyminisztérium háttérintézményének, az Értéket Pénzért intézmény tájékoztatásából.

 

Ebből az is kiderül, hogy Szlovákia fokozatosan eleget tesz e téren a nemzetközi lemaradásnak, mely azonban lehetne gyorsabb is. Főleg, ha teljes bevételen belüli egyéb juttatások és jutalmak arányát illeti.

 

A növekedés ellenére a regionális oktatásügyben érvényes bérek továbbra is le vannak maradva a fejlett országokéhoz képest. 2019-ben a regionális oktatásügyben levő fizetések a főiskolai tanárok bérének háromnegyedét tették ki, miközben az OECD-ben ez az arány 89 százalék.

 

Gondot jelent, hogy akadozik a hatékonyság javítása is az oktatásügyben. Így a kiadások ésszerűbbé tétele is nehézkes. 2020-ban például 30 millió euró helyett csak 19 millió eurót sikerült megspórolni a hatékonyság, ésszerűség növelésével.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket