Nyitókép forrása: Eduard Heger facebook-oldala

 

Eduard Heger szlovák kormányfő kedden (május 18.) személyesen is ellátogatott az árvíz sújtotta Garamrudnóra (Rudno nad Hronom). A helyi polgármesterrel, Marián Šurjanskýval való találkozója után anyagi segítséget ígért a településnek, valamint arra is ígéretet tett, hogy a kormány segíteni fogja az árvízkárok elhárítását. Heger állítása szerint a töltést, amely láthatóan nem bírta ki a heves esőzés miatt feltolult víztömeget, már nem lehet megjavítani.

 

„Azonnal, ahogy a polgármester úr számszerűsíti a keletkezett károkat, felszabadítom a kellő mennyiségű pénzösszeget a kormányfői tartalékból, hogy anyagilag is segíthessünk.”

 

a kormányfő súlyosnak nevezte a kialakult helyzetet, majd hozzátette, hogy az állam együttműködik majd az önkormányzattal, hogy a károsult község lakosai mielőbb visszatérhessenek korábbi életükhöz.

 

Megvan a hétfői esőzések első halálos áldozata Garamrudnón

  hirdetes_300x300   

 

Heger a tragédia helyszínén részvétet nyilvánított a korábbi polgármester hozzátartozóinak, aki hétfőn az árhullám következtében vesztette életét. A kormányfő egyúttal köszönetet mondott mindenkinek, önkénteseknek és a mentőalakulatok tagjainak is, akik részt vesznek a mentésben és a helyreállítási munkálatokban.

 

A miniszterelnök elmondása szerint az átszakított gátat már nem lehet megjavítani, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat munkatársai már elvégezték a helyszíni vizsgálatokat.

 

A hétfői árvíz nem csak a helyiek, de az önkormányzat vagyonát is megrongálta, a polgármester szerint már folyik a kárfelmérés.

 

Továbbra is a heves esőzések és az áradások következményeivel küzd az ország (képekkel)

 

A mentésben több mint 50 fő vesz részt – rendőrök, tűzoltók és önkéntes tűzoltók. Erről már Roman Mikulec belügyminiszter tájékoztatott. Jaroslav Naď védelmi miniszter hozzátette, hogy ezen felül 31 katonát is kivezényeltek a helyszínre, amennyiben szükség lenne rá, akkor pedig készek további katonákat is kirendelni.

 

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.