Nyitókép forrása:  TASR/Pavel Neubauer

 

Szokatlan, valószínűleg példanélküli találkozóra került sor a SIS egyik biztonságos, lehallgatásbiztos épületében Eduard Heger (OĽANO) kormányfő kezdeményezésére.

 

A találkozón részt vett Zuzana Čaputová államfő, Boris Kollár (Sme rodina) házelnök, Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter, Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter, Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány, Maroš Žilinka főügyész, Daniel Lipšic speciális ügyész, és Adrián Szabó, a belügyminisztérium belős ellenőrzésének vezetője. A vendéglátó a SIS igazgatója, Michal Aláč volt.

 

A hírt először a Denník N közölte.

 

 hirdetes_810x300  

A találkozót a sajtó értesülései azért hívták össze, mert fennáll a veszélye, hogy bizonyos körök befolyásolták az ország legnagyobb korrupciós ügyeiben zajló nyomozásokat. Állítólag erre akart fényt deríteni Vladimír Pčolinský, a SIS korábbi igazgatója, akit a NAKA márciusban tartóztatott le korrupció gyanújával. A Sme rodina, amely annak idején Pčolinskýt jelölte az SIS vezetői székébe, úgy véli, hogy a volt igazgató megpróbálta leleplezni a rendőrségen belül működő csoportot, és ezért bosszúból letartóztatták.

 

Hogy milyen következtetésekre jutottak a találkozón a résztvevők, azt egyelőre nem lehet tudni, azt azonban igen, hogy nem egységes véleményen vannak Pčolinský szerepét illetően.

 

A SIS volt igazgatója március 29-e óta van jogerős előzetes letartóztatásban amiatt, hogy állítólag pénzt fogadott el Zoroslav Kollártól (akit a csődmaffia vezetőjeként is emlegetnek), azért cserében, hogy hogy a SIS figyelmen kívül hagyja Kollár ténykedését. Pčolinský a vádakat tagadja, hivataláról azonban lemondott. Utódját, Michal Aláčot május 6-án nevezte ki Čaputová államfő.

 

A dolog érdekessége, hogy nemrég két feltűnő személyi változás is történt a rendőrségnél. Május 15-én váratlanul távozott hivatalából és a rendőrségtől is Branislav Zurian a NAKA igazgatója. Helyettese szintúgy lemondott posztjáról.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.