Nyitókép: archív

 

2021. május 3-án kezdetét vette Szlovákiában az asszisztált népszámlálás, amely hat héten keresztül, egészen 2021. június 13-ig tart. Azaz valamivel több mint három hetünk maradt még hátra ahhoz, hogy teljesítsük törvényi kötelességünket. Az asszisztált népszámlálás a második héten lendületet vett és erőre kapott.

 

A megszámolt lakosok aránya ugyanis 4 950 450-re emelkedett, amely a lakosok 88%-át teszi ki. Az asszisztált népszámlálás kezdete óta összesen 106 443 személy számolta meg magát, amely Szlovákia lakosságának 2%-át jelenti.

 

 hirdetes_810x300  

Az asszisztált népszámlálás második hetében 67 093 személyt sikerült megszámolni


Az asszisztált népszámlálás második hete a Kassai kerületben

 

A folyamat azokban a kerületekben halad a legjobban, ahol az előzetes feltételezések szerint azzal számoltak, hogy a digitálisan kirekesztett lakosok – elsősorban a marginalizált roma közösségek és az idősek – a népszámlálás ezen típusával élnek majd. Ilyen a Kassai kerület is, amely az asszisztált népszámlálás keretén belül eddig a második legjobb helyezést érte el.

 

A Kassai kerületben 484 kapcsolattartó pontot hoztak létre, a lakosoknak 570 népszámlálási asszisztens áll a rendelkezésére, 750 mobil asszisztenst pedig házhoz is lehet hívni.

 

A Kassai kerületben 2021. március 31-ig a lakosság 78,7%-a számolta meg magát online formában. Az asszisztált népszámlálás két hetében ez a szám 82%-ra emelkedett. Az asszisztált népszámlálás során a kerületben 25 834 személy számolta meg magát, ami a lakosság 3,2%-át teszi ki.

 

A tízezer fő feletti települések közül a KVP lakótelep halad a legjobban (89,9%), a második helyen pedig Tőketerebes áll 75,8%-kal, ahol az asszisztált népszámlálás során a megszámolt lakosok száma 8%-kal emelkedett.

 

 „A régiók eredményei igazolják a feltételezéseinket. A népszámlálás éppen azokban a kerületekben halad a legjobban, ahol a legtöbb digitálisan kirekesztett lakos él. Azokat a lakosokat is motiválni kell, akik még nem számolták meg magukat. Tudatosítani kell, hogy a megszámolt lakosok számától függ az önkormányzatok finanszírozása, ezért is kérjük a polgármestereket arra, hogy ne becsüljék le az asszisztált népszámlálást“

 

– mondta PhDr. Ľudmila Ivančíková, PhD., a Statisztikai Hivatal demográfiai osztályának igazgatója.

 

Archív felvétel. Körkép.sk

 

Az asszisztált népszámlálás második hete az Eperjesi kerületben

 

Az asszisztált népszámlálás első két hete után a legjobb eredményeket az Eperjesi kerület érte el.

 

Az Eperjesi kerületben 718 kapcsolattartó pont működik. A lakosok 816 népszámlálási asszisztens segítségét kérhetik, házhoz pedig 1 017 mobil asszisztenst tudnak kiküldeni.

 

Az Eperjesi kerületben 2021. március 31-ig a lakosság 82,6%-a kapcsolódott be az elektronikus népszámlálásba. Az asszisztált népszámlálás első két hete után ez a száma 86%-ra emelkedett. Az asszisztált népszámlálás kezdete óta 29 993 személy számolta meg magát, ami 3,6%-os növekedést jelent.

 

Az asszisztált népszámlálás Kislomnic (Lomnička) településen halad a legjobba, itt ugyanis 54,17%-kal emelkedett a megszámolt lakosok aránya. A második legjobban teljesítő település Alsókomárnok (Nižný Komárnik), ahol az asszisztált népszámlálás során a lakosok 49,19%-a számolta meg magát.

 

 „Az asszisztált népszámlálásban jelenleg az Eperjesi kerület vezet. Nagyra értékeljük, hogy az önkormányzat nem becsülte alá az asszisztált népszámlálásra való felkészülést, és 2 000 embert biztosított és tanított be, akik most asszisztensekként segítenek az embereknek“

 

– jelentette ki Ivančíková.

 

Népszámlálás: Sok magyar még nem teljesítette kötelességét, ami nem kedvez a nemzetiségi jogoknak – A Körkép.sk Jasmína Staudert, a népszámlálás szóvivőjét kérdezte

 

Az asszisztált népszámlálás második hete a Besztercebányai kerületben

 

A múlt héttel ellentétben immáron a Besztercebányai kerületben is beindult az asszisztált népszámlálás. A kerületben 533 kapcsolattartó pontot alakítottak ki, ahol 626 asszisztens áll a lakosok rendelkezésére, az érdeklődőkhöz pedig 762 mobil asszisztens tud házhoz menni.

 

A Besztercebányai kerületben 2021. március 31-ig a lakosság 84,9%-a számolta meg magát online. Május 17-ig ez a szám 87,3%-ra emelkedett. A kerületben az asszisztált népszámlálás lehetőségével 15 338 ember élt, ami a lakosság 2,4%-át teszi ki.

 

A kerületben három olyan települést tartanak nyilván, ahol a megszámolt lakosok aránya 50% alatt van (Parlagos (Polichno) – 48%, Lice (Licince) – 46%, Rárósmulyad (Muľa) – 30,6%).

 

„A Besztercebányai kerületben nemcsak a marginalizált roma közösség van jelen, hanem a digitálisan kirekesztett idősek is, ezért is örülünk annak, hogy beindult az asszisztált népszámlálás. Az 50% alatti teljesítménnyel rendelkező települések figyelmét azonban fel kell hívni arra, hogy már csak három hetük van a lakosok megszámolására“

 

– konstatálta Ivančíková.

 

Az asszisztált népszámlálás második hete a Trencséni kerületben

 

A Trencséni kerületben 300 kapcsolattartó pont áll az érdeklődők rendelkezésére. A lakosok 344 népszámlálási asszisztens segítségét vehetik igénybe, házhoz pedig 523 mobil asszisztenst lehet hívni.

 

A Trencséni kerületben 2021. március 31-ig a lakosok 90%-a számolta meg magát online, amellyel bejutott a legjobban teljesítő kerületek közé. Május 17-ig a megszámolt lakosok aránya 91,1%-ra emelkedett, ami azt jelenti, hogy az asszisztált népszámlálás első két hetében 6 476 személy számolt meg magát.

 

A kerület 218 olyan településsel rendelkezik, ahol a megszámolt lakosok aránya 90% fölött van. Felsőtóti (Horná Ves) településen azonban 70% alatt van a megszámolt lakosok aránya.

 

„Szlovákiában a Trencséni kerület az idei népszámlálás második legjobbja, így bízunk benne, hogy ezt a tempót sikerül megőriznie. Az asszisztált népszámlálás második hete után már a 91% is megnyugtató eredmény“

 

– vélekedett Ivančíková.

 

Közel 40 ezer főt regisztráltak az asszisztált népszámlálás első hetében

 

Az asszisztált népszámlálás második hete a Zsolnai kerületben

 

A Zsolnai kerületben 353 kapcsolattartó pont áll a lakosok rendelkezésére. Az érdeklődők 423 asszisztens segítségét vehetik igénybe, mobil asszisztensekből pedig 604-et lehet házhoz hívni.

 

Annak ellenére, hogy a Zsolnai kerületben viszonylag lassan halad az asszisztált népszámlálás, a megszámolt lakosok számát illetően továbbra is vezető pozíciót tölt be. Az online népszámlálás során a lakosok 91,6%-a számolta meg magát, míg május 17-ig ez a szám 92,3%-ra növekedett. Szlovákiában eddig ez a legjobb eredmény. Az asszisztált népszámlálás során 5 556 lakos számolta meg magát.

 

A kerületben 284 olyan település van, ahol a megszámolt lakosok száma 90% fölött van. Ezzel ellentétben olyan településeket is nyilvántartanak, ahol a megszámolt lakosok aránya 75%-os (Pribilina (Pribylina), Nagyborove (Veľké Borové), Kisporuba (Liptovská Porúbka).

 

„A 2021-es népszámlálást a Zsolnai kerület vezeti, a projekthez pedig rendkívül felelősségteljesen áll hozzá. Kerületi szinten a 92,3%-os eredmény nagyon kielégítő, amiért köszönet illeti az önkormányzatot“

 

– jelentette ki Ivančíková.

 

Az asszisztált népszámlálás második hete a Pozsonyi kerületben

 

A Pozsonyi kerületben nagyon lassan halad az asszisztált népszámlálás. A kerület 120 kapcsolattartó pontot létesített. 205 asszisztens áll a lakosok rendelkezésére, az érdeklődőkhöz pedig 289 mobil asszisztenst tudnak kiküldeni.

 

A Pozsonyi kerületben 2021. március 31-ig a lakosok 87,6%-a számolta meg magát elektronikusan. Az asszisztált népszámlálás első két hetében ez a szám 88,1%-ra emelkedett, ami országos átlagot jelent. Az asszisztált népszámlálás során eddig 3 700 személy számolta meg magát. A kerületben 83 olyan települést tartanak számon, ahol a megszámolt lakosok aránya 85% fölött van.

 

Pozsony hat városrészében (Dunacsún, Horvátjárfalu, Pozsonyszőlős, Oroszvár, Dévényújfalu és Pozsonybeszterce) 90% fölötti a megszámolt lakosok aránya. 85% fölött eredménnyel rendelkezik Lamacs, Dévény, Pozsonyhidegkút, Károlyfalu, Pozsonyligetfalu, Pozsonypüspöki, Vereknye, Récse és Főrév. A lakosoknak kevesebb mint a 85%-a számolta meg magát Újvárosban és Óvárosban.

 

 „A Pozsonyi kerület helyzete két tényező miatt specifikus. A kerületben rengeteg olyan lakos él, akiknek nem itt van az állandó lakhelyük. Azok, akik eddig még nem számolták meg magukat, keressék fel a kerület valamelyik kapcsolattartó pontját, és számolják meg magukat. A második csoportba azok a lakosok tartoznak, akik a kerület környékén vásároltak ingatlant, de nem változtatták meg az állandó lakhelyüket, amelyet továbbra is Pozsonyban adnak meg. Ezektől a lakosoktól is azt kérjük, hogy a jelenlegi lakhelyük területén látogassák meg a kapcsolattartó pontot, és számolják meg magukat“

 

– mondta Ivančíková.

 

Indul a népszámlálás második, asszisztált szakasza – Kérdések és válaszok

 

Az asszisztált népszámlálás második hete a Nyitrai kerületben

 

A Nyitrai kerületben 372 kapcsolattartó pontot alakítottak ki. A lakosokat 469 asszisztens segíti a népszámlálás elvégzésében, házhoz pedig 590 mobil asszisztenst lehet hívni.

 

A Nyitrai kerületben március végéig a lakosok 86,9%-a kapcsolódott be az elektronikus népszámlálásba. Május 17-ig ez a szám 88,6%-ra emelkedett, ami az asszisztált népszámlálásnak köszönhetően 1,7%-os növekedést jelent. Asszisztált módon eddig 12 210 lakos számolta meg magát.

 

A kerületben 193 településen 90% fölött mozog a megszámolt lakosok aránya, viszont két településen (Garamsalló (Šalov) és Sáró (Šarovce) a megszámolt lakosok aránya csupán 70% alatt mozog.

 

„Továbbra is fontos azoknak a lakosoknak a motivációja, akik eddig még nem számolták meg magukat. Például Nyitra városa a népszerűsítés keretén belül saját videókat készít a lakosoknak“

 

– vélekedett Ivančíková.

 

Az asszisztált népszámlálás második hete a Nagyszombati kerületben

 

A Nagyszombati kerületben 282 kapcsolattartó pontot létesítettek. 333 népszámlálási asszisztens áll a lakosok rendelkezésére, az érdeklődők pedig 484 mobil asszisztenst rendelhetnek házhoz.

 

A Nagyszombati kerület az online népszámlálás legsikeresebb kerületi közé tartozott. Március 31-ig 88,5% megszámolt lakos jegyzett, ami május 17-ig 89,7%-ra emelkedett. A Nagyszombati kerületben az asszisztált népszámlálás kezdete óta 7 336 személy számolta meg magát.

 

A kerületben három olyan települést jegyeznek, ahol az átlagosnál alacsonyabb a megszámolt lakosok aránya – Kukló (Kuklov) – 65,97%, Nagymagyar (Zlaté Klasy) – 74,13% és Nemeskajal (Kajal) – 80,21%. A Nagyszombati kerületben 184 településen a lakosok több mint 90%-a bekapcsolódott a népszámlálásba.

 

 „A Nagyszombati kerület a feltételezéseink szerint halad az asszisztált népszámlálással. Az online népszámlálás során sikeres volt, a kerületen belüli eredmények pedig továbbra is kiegyensúlyozottak“

 

– jelentette ki Ivančíková.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.