Nyitókép forrása: TASR

 

Mária Kolíková igazságügyi miniszter, a Ža ľudí alelnöke kijelentette, hogy „helyénvaló volna mihamarabb közgyűlést összehívni és új pártelnököt választani”. Azt is elmondta, hogy „korai lenne az a kérdés” hogy ő maga indulna-e a posztért. A közgyűlés összehívását, tehát a pártelnökcserét a Za ľudí több parlamenti képviselője is támogatja, például Vladimíra Marcináková és Tomáš Lehotský. Ez utóbbi nyíltan beszélt arról, hogy már nem bízik Veronika Remišová jelenlegi pártelnökben.

 

A parlamenti frakció elnöke, Jana Žitňanská nem akarta kommentálni a dolgot.

 

Kolíková jelezte, hogy „tekintettel a párt helyzetére, lenne mit csinálni”, és egyértelműen utalt rá, hogy az elnökcserére a párt stabilitása és egysége miatt van szükség. Remišová munkáját egyelőre nem minősítette.

 

 hirdetes_300x300  

Lehotský a Kolíková elleni bizalmatlansági indítvánnyal indokolta állásfoglalást. Az indítványt ugyan az ellenzék kezdeményezte, de Kolíková nem élvezte automatikus sem a Sme rodina, sem az OĽANO bizalmát, és jó ideig úgy tűnt, hogy akár le is válthatják őt pozíciójáról. Remišová akkor elég visszafogottan állt ki mellette.

 

A történéseknek persze voltak előzményei. A márciusi kormányválság idején nagyon úgy tűnt, hogy a Za ľudí liberális szárnya Kolíková vezetésével az SaS mellé állva borítja a koalíciót. Olyan elképzelések is napvilágot láttak, hogy Kolíková lehetett volna az új miniszterelnök az átmeneti ügyvivő kormányban a választásokig. Remišová azonban sikeresen benntartotta a koalícióban a pártot. Igaz az is, hogy egy pillanatban reális esélye volt annak, hogy a Za ľudí szakad, és Remišová a jobbszárnnyal marad a két és fél pártra olvadó koalícióval, a liberálisok pedig ellenzékbe szorulnak. Végül ez a forgatókönyv sem valósult meg – nyilván azért, mert nem volt meg a kormányzótöbbség.

 

Az időzítés azonban aligha véletlen. A párton belüli puccsra azután kerül sor, hogy a két nagyobbik kormánypárt alaposan megszorongatta Kolíkovát, és jelezte, hogy pozíciója adott esetben tőlük is függhet. Ugyanakkor az SaS és a Za ľudí egy része mintha csak az okot keresnék egy újabb kormányválságra. Ha így volna, logikus lépés lenne a részükről Remišovát előbb eltávolítani a párt éléről, mielőtt újra megtorpedózza a koalíció megbuktatására szőtt terveket.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.