Nyitókép forrása: sulik.sk

 

Gyanúsan magas bérleti segélyben részesült több pozsonyi városi képviselő – közölte a Transparency Interantional Slovensko hivatalosa facebookoldalán. Információik szerint több tízezer eurós nagyságrendű támogatásban részesültek Richard Sulík (SaS) gazdasági minisztériumától, és több esetben ésszerű kétség merül fel a dotáció jogosságát illetően. A bérleti díjakkal kapcsolatos támogatásokat az állam azoknak a vállalkozóknak osztja, akiket a járvány miatti forgalomkiesés okán fizetésképtelenség fenyeget, nem tudják téríteni a bérleti díjaikat.

 

Rastislav Tešovič (Team Vallo)  bérleti támogatások terén az ország legnagyobb kedvezményezettje, összesen 92 ezer eurót kapott hat különböző dotációs igénylés keretében. A TIS szerint Tešovič nevéhez azonban csak két olyan polgári társulás és két olyan cég tartozik, amelyeknek forgalma nullára csökkent a pandémia miatt.

 

Más pozsonyi képviselők neve is előkerült a TIS vizsgálódása kapcsán, Tomáš Korčeké, Soňa Svoreňováé és Radoslav Olekšáké. Mindannyiuk üzlethelység bérlésére kértek támogatást, de közös jellemzőjük, hogy mindegyik szerződést röviddel a pandémia előtt kötötték meg, a legtöbb esetben így semmilyen tevékenységre nem került végül sor (nem keletkezett forgalomveszteség, nem kerültek veszélybe munkahelyek). Ennek ellenére súlyos eurótízezrekkel támogatták őket.

 

 hirdetes_300x300  

Elég feltűnő körülmény, hogy a TIS kérdezősködése után egy nappal Korček és Tešovič 22 ezer eurónyi támogatási összeget utalt vissza az államnak azzal, hogy véletlenül a szükséges összeg tízszeresét igényelték a minisztériumtól. 

 

A TIS azt is nehezményezi, hogy gyakorlatilag lehetetlen felkutatni az interneten a dotációban részesített vállalkozásokat, így nehéz utánajárni, hogy egyáltalán léteznek-e és ha igen, milyen teljesítmény és előélet mellett. Olekšák például 34 ezer kért egy paintball pálya bérleti díjára Poprád központjában, de állítólag senki még csak nem is hallott a helyről. Tešovič pedig 19 ezer eurót kapott két olyan kávézóra, amelynek létezését nem szintúgy sikertelenül próbálták alátámasztani.

 

 

 


Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.