Nyitókép: archív

 

Szlovákiában 2021. május 3-án indult útjára az asszisztált népszámlálás, amely hat héten keresztül egészen 2021. június 13-ig tart. Az asszisztált népszámlálás harmadik hetében a Statisztikai Hivatal, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) és a Szlovákiai Városok Uniója egy közös sajtóhírt adott közzé olyan nyilatkozatokkal, amelyeknek célja, hogy felhívják a települések figyelmet az asszisztált népszámlálás utolsó heteinek teljes mértékű kihasználására.

 

Hol számolhatják meg magukat a polgárok és mennyi asszisztens áll a rendelkezésükre?

 

 hirdetes_300x300  

Szlovákiában 2021. május 24-ig 3 162 kapcsolattartó pont lett létrehozva. A szlovákiai polgároknak 3 802 asszisztens tud segítséget nyújtani, míg házhoz 5 021 mobil asszisztenst tudnak kiküldeni. A lakosok a kapcsolattartó pontok jegyzékét és címeit a saját településük honlapján kívül a www.scitanie.sk weboldalon is megtalálják. Mobil asszisztenst a 02/20924919 ügyfélszolgálati telefonszámon lehet kérni.

 

Az asszisztált népszámlálás harmadik hetében a megszámolt lakosok aránya meghaladta az 5 milliót

 

Az asszisztált népszámlálás harmadik hetében a megszámolt lakosok számra 5,02 millióra emelkedett, miközben asszisztált módon mintegy 180 ezer lakos számolt meg magát.

 

Az asszisztált népszámlálás harmadik hete az egyes kerületekben

 

Az asszisztált népszámlálás azokban a kerületekben halad a legjobban, ahol digitálisan kirekesztett lakosok (marginalizált roma közösségek, idősek) élnek, ilyen a Kassai és az Eperjesi kerület. Az Eperjesi kerületben az asszisztált népszámlálás során 49,9 ezer lakost számoltak meg, ami az eddig asszisztált módon megszámolt szlovákiai polgároknak a harmada. A Kassai kerületben valamivel kevesebb, 45,1 ezer lakost számoltak meg az asszisztált népszámlálás során.

 

A múlt héttel ellentétben az asszisztált népszámlálás a Besztercebányai kerületben is fellendült (27 ezer megszámolt lakos) és a Nyitrai kerületben is felfelé ívelő tendenciát mutat (18,5 ezer megszámolt lakos).

 

Annak ellenére, hogy az asszisztált népszámlálás megnyugtató eredményeket hoz, még mindig nyilvántartanak olyan településeket, ahol a megszámolt lakosok aránya az 50%-ot sem éri el. Hét ilyen települést tartanak számon: Rárósmulyad (Muľa, Besztercebányai kerület), Ásgút (Podhorany) és Bátorhegy (Krajná Bystrá, mindkettő Eperjesi kerület), Ötösbánya (Rudňany), Bolyár (Boliarov) és Zsigra (Žehra, mindhárom Kassai kerület), valamint Kassa-Luník IX. városrész.

 

Arra kérik ezeknek a településeknek az önkormányzatait, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt annak érdekében, hogy motiválják a lakosaikat és számolják meg magukat.

 

 „Az egyes kerületek között továbbra is eltérések vannak. Az asszisztált népszámlálás kielégítően halad, de még mindig vannak olyan települések, ahol a megszámolt lakosok aránya nem éri el az 50%-ot. Tudatosítani kell, hogy az ilyen szegényes eredmény jelentős módon befolyásolja a vallással, nemzetiséggel és anyanyelvvel kapcsolatos felgyűjtött adatok minőségét. A település és a lakosai nemcsak az adóhányadból származó anyagi forrásoktól eshet el, hanem az adott településen élő nemzetiségei kisebbségek fejlesztésére kijelölt pénzösszegtől is. Ezért is szeretnénk felszólítani ezeknek a településeknek az önkormányzatait és lakosait, hogy éljenek az asszisztált népszámlálás adta lehetőséggel. Az asszisztált népszámláláson mintegy 9 ezer iskolázott, tanúsítvánnyal rendelkező asszisztens dolgozik, a lakosoknak pedig több mint 3 ezer kapcsolattartó pont áll a rendelkezésükre. Úgy gondoljuk, hogy ez a támogatás elegendő ahhoz, hogy kialakuljanak a szükséges feltételek az asszisztált népszámláláshoz“

 

jelentette ki PhDr. Ľudmila Ivančíková, PhD., a Statisztikai Hivatal demográfiai osztályának igazgatója.

 

 „Csatlakozom a Statisztikai Hivatal felszólításához, és arra kérem a városok és a falvak képviselőit, hogy a lehető legnagyobb mértékben dolgozzanak az asszisztált népszámláláson. Mivel minden egyes önkormányzat finanszírozása közvetlenül a település megszámolt lakosaitól függ, elvárjuk, hogy a városok és a falvak a maximumot tegyék meg a lehető legjobb eredmény elérése érdekében. Felszólítjuk a polgármestereket, hogy továbbra is intenzíven kommunikáljanak a polgárokkal a kapcsolattartó pontok elhelyezkedéséről, a félfogadási rendjükről és arról, hogy lehet mobil asszisztens segítségét kérni. Az asszisztált népszámlálás június 13-án fejeződik be, ami azt jelenti, hogy a településeknek nem egész három hetük van, után már nem lesz esély a lakosok megszámolására. Azokon a települések, ahol jelenleg alacsony százalékon áll a megszámolt polgárok aránya, az önkormányzatok a közlejövőben kellemetlen pénzügyi helyzetbe kerülhetnek a pénzforrásaik jelentős csökkenése miatt“

 

– hívta fel a figyelmet Ing. Jozef Turčány, a ZMOS ügyvezető alelnöke.

 

„A Szlovákiai Városok Uniójának tagjai állandó figyelmet szentelnek a népszámlálás témájának. A lakosokat közvetlen kommunikációval próbálják megszólítani a postaládákba bedobott szórólapokkal, illetve a bevásárlóközpontokban, ahol több lakos gyülekezik. Ezenkívül az iskolákon és az Edupage rendszeren keresztül a szülőket is megszólítják. Minden igyekezet ellenére a lakosok egy része továbbra sem tudatosítja, vagy egyszerűen csak leignorálja a kötelezettségét. Az önkormányzatok minden tőlük telhetőt megtesznek, mindenki tudatában van annak, hogy a népszámlálás eredménye milyen hatással lehet az önkormányzat költségvetésére, így fontos lenne, ha ezt a polgárok is tudatosítanák. Egyik önkormányzati dolgozó sem szeretne a jogi kötelezettség megszegése és a bírság kirovása miatt találkozni a polgárokkal. Ezért arra kérjük a lakosokat, hogy teljesítsék a jogi kötelezettségüket, és olyan módon számolják meg magukat, amelyik számukra a legkönnyebb. Mindenki hajlandó segíteni annak, akinek szüksége van rá“

 

– közölte Jana Červenáková, a Szlovákiai Városok Uniójának ügyvezető alelnöke.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!