A kormányhivatal 13 ezer eurós bírságot kap a Pellegrini idején elkövetett törvényszegés miatt - Körkép.sk
Károly, Karola
  • HUF: 390.44
  • USD: 1.09
  • -1 °C
  • 4 °C
Belföld

A kormányhivatal 13 ezer eurós bírságot kap a Pellegrini idején elkövetett törvényszegés miatt

A Közbeszerzési Hivatal igazat adott az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítványnak.

Nyitókép: SITA

 

Az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány még két évvel ezelőtt hívta fel a figyelmet arra, hogy Peter Pellegrini hivatala megszegte a törvényt azzal, hogy nem írt ki rendes pályázatot az étkeztetési szolgáltatás biztosítására.

 

Az alapítvány felszólította a volt kormányfőt, hogy teljesítse feladatát, de ignorálta a felszólítást és a hivatala közvetlen szerződést kötött Ivan Kmotrík vállalkozó GGFS vállalatával.

 

A Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) ezen a héten döntést hozott, melyben konstatálta, hogy az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítványnak igaza volt, és a megrendelésért nyíltan kellett volna versenybe szállni.

 

A szakemberek szerint a kormányhivatal a közbeszerzésen hazug módon azt tüntette fel, hogy az üzlet kevesebb mint 70 ezer euróba került (az alacsony értékű közbeszerzések esetében nem kell versenyt kiírni, a beszállítót közvetlenül ki lehet választani ), holott az állam csupán az ellenőrzési folyamatig 248 ezer eurót fizetett ki a GGFS vállalatnak.

 

A 13 ezer eurós bírságot utólag az adófizetőknek kell megtéríteniük, holott az alapítvány már két éve felhívta a figyelmet az ügyre. Szlovákiában továbbra is hiányzik az anyagi felelősségvállalásról szóló törvény, ami lehetővé tenné a kár kifizetését annak, aki valóban okozta.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket