Nyitókép: Körkép.sk

 

2021. május 3-án Szlovákiában kezdetét vette az asszisztált népszámlálás, amely hat héten keresztül, egészen 2021. június 13-ig tart. Az asszisztált népszámlálás negyedik hete után a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala arra kéri a lakosokat, hogy használják ki az asszisztált népszámlálás utolsó két hetét.

 

Hol számolhatják meg magukat a lakosok és mennyi asszisztens segít a népszámlálásban?

 

 hirdetes_400x285  

2021. május 31-ig 3 162 kapcsolattartó pont működik Szlovákiában. A lakosoknak 3 820 asszisztens áll a rendelkezésükre, a polgárok otthonaiba pedig 5 034 mobil asszisztenst tudnak kiküldeni. A lakosok a kapcsolattartó pontok listáját és címeit a saját településük honlapján kívül a www.scitanie.sk weboldalon is megtalálják. Mobil asszisztenst a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül a 02/20924919-es telefonszámon lehet kérni.

 

Az asszisztált népszámlálás negyedik hetén a megszámolt lakosok száma elérte az 5,1 milliót

 

Az asszisztált népszámlálás negyedik hetében a megszámolt polgárok aránya 5,09 millióra emelkedett, miközben május 3-a óta asszisztált módon 247 ezer lakos számolta meg magát. A negyedik héten az asszisztált módon megszámolt lakosok aránya 67 ezerrel emelkedett.

 

Az asszisztált népszámlálás negyedik hete az egyes kerületekben

 

Az Eperjesi kerületben asszisztált módon több mint 68 ezer lakos számolta meg magát, míg a Kassai kerületben 63 ezer.

 

Besztercebányai kerületben több mint 38 ezer lakos kapcsolódott be az asszisztált népszámlálásba, míg a Nyitrai kerület csaknem 25 ezer asszisztált módon megszámolt lakost jegyez.

 

A Statisztikai Hivatal egy olyan települést tart számon, ahol a megszámolt lakosok aránya kevesebb mint 50%. Ez a település nem más, mint Zsigra (Žehra). Négy kerületben összesen 15 olyan település van, ahol a megszámolt lakosok aránya 70% alatti. A többi településen már az asszisztált népszámlálás befejezéséhez közelednek, vagy aktívan dolgoznak annak befejezésén.

 

Felszólítás a lakosoknak

 

A Statisztikai Hivatal felszólítja a lakosokat, hogy használják ki az asszisztált népszámlálás utolsó két hetét. Egyúttal felhívja a polgárok figyelmét arra, hogy a népszámláláson való részvétel törvényileg kötelező, és amennyiben nem teljesítik kötelezettségüket, a település 250 euróig terjedő bírságot róhat ki rájuk.

 

A lakosok június 13-ig tekintet nélkül az állandó lakhelyükre Szlovákia bármelyik kapcsolattartó pontját felkereshetik. Ezenkívül a 02/20924919-es telefonszámon, vagy a településükön keresztül mobil asszisztens segítségét is kérhetik.

 

 „Arra kérjük a lakosokat, hogy ne tétovázzanak, 2021. június 13-ig teljesítsék törvényi kötelezettségüket és számolják meg magukat. A lakosoknak csaknem 9 000 képzett asszisztens áll a rendelkezésükre, akik több mint 3 100 kapcsolattartó ponton segítenek a népszámlálás elvégzésében. Az asszisztált népszámlálás 2021. június 13-án ér véget, és utána már nem lesz lehetőség arra, hogy megszámoljuk magunkat. Egyúttal szeretnénk köszönetet mondani az önkormányzatoknak a fokozott erőfeszítésért“

 

– jelentette ki konstatálta PhDr. Ľudmila Ivančíková, PhD., a Statisztikai Hivatal demográfiai osztályának igazgatója.

 

Ki vehet részt az asszisztált népszámláláson?

 

Az asszisztált népszámláláson minden olyan polgár részt vehet, aki különböző okok miatt – nem volt internet-hozzáférése, számítógépe, táblagépe, nem tudta kitölteni online a népszámlálási ívet – nem tudott bekapcsolódni az elektronikus népszámlálásba.

 

Hogyan valósul meg az asszisztált népszámlálás?

 

Az önkormányzat a városban vagy a faluban kapcsolattartó pontot/pontokat hoz létre, ahol technikai felszerelés és asszisztens áll a polgárok rendelkezésére. A lakosok a kapcsolattartó pontok jegyzékét és címeit a saját településük honlapján kívül a www.scitanie.sk weboldalon is megtalálják. A lakos vagy az asszisztenstő kér segítséget, vagy az asszisztens számítógépet biztosít a polgárnak, aki saját magát megszámolja.

 

Amennyiben a polgár nem tud megállni a félfogadási időben a kapcsolattartó ponton, mobil asszisztenst hívhat a házához/lakásához. Mobil asszisztenst a településen keresztül vagy a 02/20924919-es telefonszámon lehet kérni. Ezután a mobil asszisztens telefonon keresztül kapcsolatba lép a lakossal, és megegyeznek egy időpontban, amikor a lakos otthonában elvégzik a népszámlálást. A kapcsolattartó ponton és a lakos otthonában is érvényesek a higiéniai-járványügyi óvintézkedések (szájmaszk, távolságtartás, védőfelszerelés használata).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!