Nyitókép: Körkép.sk

 

Tegnapi szemlénk megjelenése után Berényi József, az MKP alelnöke helyreigazította korábbi nyilatkozatát a felvidéki magyarság politikai vezetőjének személyével kapcsolatban.

 

A Denník N-nek adott interjújában, mely a Körkép.sk szemlézését követően nagy port kavart a Felvidéken, kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Gyimesi György nem lehet a felvidéki magyarság politikai vezetője.

 

„Azt az illetőt ugyanis az MKP-nak kell adnia.”

 

 hirdetes_400x285  

Berényi MKP-s szamárlétrát javasolt Gyimesinek

 

Berényi továbbá azt javasolta Gyimesinek, hogy

 

„menjen végig a szamárlétrán. Ő alig két éve került az országos politikába, még eredményeket kell felmutatnia”

 

A Most-Hídhoz közeli és a vegyespárt értékrendjét valló Pátria rádió szombat délelőtti műsorában Berényi már helyesbítette szavait. Szerinte ugyanis a szlovák hírportál kérdése nem a felvidéki magyarság egészére, hanem az Aliancia-Szövetség alakuló párt elnöki posztjára vonatkozott.

 

Az eredeti interjúban mindenesetre nem így szerepel, és Berényi sem említette, hogy helyreigazítási igénnyel lépne fel a vele interjút készítő Szalay Zoltánnal szemben.

 

Augusztus 20-án alakul meg az Aliancia-Szövetség?

 

A hidas kötődésű Pátria rádió műsorában szó volt többek között a Szövetség-Aliancia létrejöttének nehézségeiről is.

 

Berényi szavaiból úgy tűnt, hogy augusztus 20-án jelenthetik be az új vegyespárt létrejöttét. Addig még olyan kérdéseket kell tisztázni, mint a párt tárgyalási nyelve, vagy a logó kérdése. A piros-fehér-zöld mellé ugyanis a Most-Híd szeretné becsempészni saját, a vegyes ideológiát jellemző narancsssárga színét is.

 

Berényi szerint azonban így lehetetlen lesz meghatározni a magyar megmaradás alapvető céljait.

 

Nem alma és körte, hanem alma és paradicsom

 

A szélsőliberális műsorvezető kérdéseire az MKP alelnökének olyan magától értetődő kérdéseket is magyaráznia kellett, hogy miért fontos, hogy a magyar legyen az Aliancia-Szövetség vegyespárt tárgyalási nyelve. Illetve, hogy miért nehezebb most a pártegyesülés, mint korábban, azaz 1998-ban, az MKDM – Együttélés – MPP idejében volt.

 

Berényi elmondta, hogy míg akkor három magyar párt egyesült, addig most két magyar és egy vegyespárt próbál dűlőre jutni.

 

„A Most-Híd egyértelmű jelét adja annak, hogy ők vegyespárt. Vita van köztünk a szlovák pártok vonatkozásában is, hogy kik lehetnek a potenciális szövetségeseink. Orbán Viktort a hidasok nem tartják szövetségesnek. Ezt nem könnyű összefésülni úgy, hogy sikeres is legyen“

 

– fogalmazta meg aggályait az MKP politikusa. Majd több, életképtelennek bizonyult pártfúziót hozott fel példaként, mintegy előre jelezve ennek veszélyét az Aliancia-Szövetség esetében is. A fúzió ugyanis szerinte nem alma és körte, hanem alma és paradicsom kérdése.

 

A vegyespártnak annyi. Vagy mégsem?

 

„Az egész vegyespártiság egy naiv tévedés volt, ami zsákutcának bizonyult. Tisztelem, hogy a kollégák ezt tovább akarján vinni, de ennek ennyi. A történet befejeződött“

 

– üzent Berényi, megemlítve azt is, hogy a tárgyalássorozat alatt végig nem három magyar párt, hanem két magyar és egy vegyespárt egyezkedik.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 27 olvasónak tetszik ez a cikk.