Előd
  • HUF: 364.14
  • USD: 1.16
  • 7 °C
  • 14 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Berényi korrigált: Gyimesi nem lehet a Szövetség elnöke, de a magyar közösség vezetője igen

Az egész vegyespártiság egy naiv tévedés volt, ami zsákutcának bizonyult. Ennek ennyi. A történet befejeződött - mondta

Nyitókép: Körkép.sk

 

Tegnapi szemlénk megjelenése után Berényi József, az MKP alelnöke helyreigazította korábbi nyilatkozatát a felvidéki magyarság politikai vezetőjének személyével kapcsolatban.

 

A Denník N-nek adott interjújában, mely a Körkép.sk szemlézését követően nagy port kavart a Felvidéken, kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Gyimesi György nem lehet a felvidéki magyarság politikai vezetője.

 

“Azt az illetőt ugyanis az MKP-nak kell adnia.”

 

Berényi MKP-s szamárlétrát javasolt Gyimesinek

 

Berényi továbbá azt javasolta Gyimesinek, hogy

 

„menjen végig a szamárlétrán. Ő alig két éve került az országos politikába, még eredményeket kell felmutatnia”

 

A Most-Hídhoz közeli és a vegyespárt értékrendjét valló Pátria rádió szombat délelőtti műsorában Berényi már helyesbítette szavait. Szerinte ugyanis a szlovák hírportál kérdése nem a felvidéki magyarság egészére, hanem az Aliancia-Szövetség alakuló párt elnöki posztjára vonatkozott.

 

Az eredeti interjúban mindenesetre nem így szerepel, és Berényi sem említette, hogy helyreigazítási igénnyel lépne fel a vele interjút készítő Szalay Zoltánnal szemben.

 

Augusztus 20-án alakul meg az Aliancia-Szövetség?

 

A hidas kötődésű Pátria rádió műsorában szó volt többek között a Szövetség-Aliancia létrejöttének nehézségeiről is.

 

Berényi szavaiból úgy tűnt, hogy augusztus 20-án jelenthetik be az új vegyespárt létrejöttét. Addig még olyan kérdéseket kell tisztázni, mint a párt tárgyalási nyelve, vagy a logó kérdése. A piros-fehér-zöld mellé ugyanis a Most-Híd szeretné becsempészni saját, a vegyes ideológiát jellemző narancsssárga színét is.

 

Berényi szerint azonban így lehetetlen lesz meghatározni a magyar megmaradás alapvető céljait.

 

Nem alma és körte, hanem alma és paradicsom

 

A szélsőliberális műsorvezető kérdéseire az MKP alelnökének olyan magától értetődő kérdéseket is magyaráznia kellett, hogy miért fontos, hogy a magyar legyen az Aliancia-Szövetség vegyespárt tárgyalási nyelve. Illetve, hogy miért nehezebb most a pártegyesülés, mint korábban, azaz 1998-ban, az MKDM – Együttélés – MPP idejében volt.

 

Berényi elmondta, hogy míg akkor három magyar párt egyesült, addig most két magyar és egy vegyespárt próbál dűlőre jutni.

 

„A Most-Híd egyértelmű jelét adja annak, hogy ők vegyespárt. Vita van köztünk a szlovák pártok vonatkozásában is, hogy kik lehetnek a potenciális szövetségeseink. Orbán Viktort a hidasok nem tartják szövetségesnek. Ezt nem könnyű összefésülni úgy, hogy sikeres is legyen“

 

– fogalmazta meg aggályait az MKP politikusa. Majd több, életképtelennek bizonyult pártfúziót hozott fel példaként, mintegy előre jelezve ennek veszélyét az Aliancia-Szövetség esetében is. A fúzió ugyanis szerinte nem alma és körte, hanem alma és paradicsom kérdése.

 

A vegyespártnak annyi. Vagy mégsem?

 

„Az egész vegyespártiság egy naiv tévedés volt, ami zsákutcának bizonyult. Tisztelem, hogy a kollégák ezt tovább akarján vinni, de ennek ennyi. A történet befejeződött“

 

– üzent Berényi, megemlítve azt is, hogy a tárgyalássorozat alatt végig nem három magyar párt, hanem két magyar és egy vegyespárt egyezkedik.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 27 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

hugo
2021. jún. 05. 16:20

A Berényi menjen vissza taníttani /Ekecsre ?/,és ott "korrigálja a diákjai munkáit !!!

Borbély József
2021. jún. 05. 16:36

Az apja volt igazgató Ekecsen,q...a nagy kommunista volt. Ezért is ne csodálkozzunk semmin,ami Berényivel kapcsolatos!

Béla
2021. jún. 05. 20:33

Berényi, NETOVÁBB....semmi politikai jellem, egy nagy NULLA.....

Attila Sz
2021. jún. 05. 21:51

Tisztelt Berényi úr, nagyon szépen megkerem magát mint(még) MKP-s szavazó, hogy ne a rádiókban és az újságokban(dennikN?hát normális maga?) parolazzon és bizonyitgassa a maga igazát, hogy mi volt és mi lett volna a helyes döntés, hanem legyen már végre"egy kis vér a pucajaban "és fogja meg a többi igénytelen-hasznavehetetlen régi megélhetési MKP-s kollégáit(Forró,Farkas,Menyhárt,Fenes,Hájos,Szigeti,Zupko,Gubik és még sorolhatnam!) és nekik magyarázza el érthetően, hogy" drága hasznavehetetlen-kollégáim a még meglevő MKP-s szavazotaborunk többé már nem kíváncsi ránk és hogy ennyi volt-lefőtt a kávé!De ebben az egészben az a legszomorubb, hogy maga és a fent említett kollégái a gőgtol és a bekepzeltsegtol ezt nem képesek felfogni, hogy Mi A MÉG MEGLEVŐ MKP-s szavazotabor azt akarja, hogy önök takarodjanak a búsba!!!Mi egy új MAGYAR pártot szeretnénk(az sem lesz baj, ha nem MKP-nak fogják hívni!) új fiatal dinamikus-dolgozni akaró képviselőkkel és nem olyanokat mint maguk, akik ha pénzről van szó, akkor képesek osszeallni mindenféle (MOST-HID) korrupt-hazug-libernyak emberekkel, sőt piknikezni mennek velük Tallosra a piacra és még ezt fel is vállalják aztán csinálnak egy sajtotajekoztatot és a pofankba szeretnének hazudni mert azt hiszik magukról,hogy csak maguk az okosak és mi vagyunk a birkák!?No érti már Berényi úr, betelt a pohár!

hugo
2021. jún. 05. 22:20

Kedves Berényi ! A Gyimesi úrt má kérdezték ! Túnjon már a "pokolba" De nem a Gyimesi !)!!

Nagyon ciki már ez a vergődés
2021. jún. 06. 07:11

Éppen ezek miatt az ideológiai és emberségi különbségek miatt nem lehet és nem is kell összefésülni az almát a paradicsommal!!! Ha nem dobtatok volna nekik mentömellényt, akkor már rég eltüntek volna, aminek a hasznát ti élveztétek volna! E helyett ciki, mentegetözö nyilatkozatokat adtok és sumákoltok, mint az elmúlt 30 évben! Ez nem, hogy nem hiteles, de über égő! És azt sem veszitek észre, kedves Berényi úr és Mindenki, hogy a kérdés már nem úgy szól, hogy kell e a Gyimesi úr, hanem, hogy Ti kelletek e még egyáltalán valakinek!!! Lerágott csontok vagytok, az utolsó legyen szives kapcsolja le a villanyt! Hajrá Gyimesi úr!!!

mkrivánsky
2021. jún. 06. 13:16

"Berényi elmondta, hogy míg akkor három magyar párt egyesült," - akkor négy párt egyesült, az ötödik a Gyimesi féle "hosszúnevu" az kimaradt, a most bejegyzett öt pártból hárman az egységesítés nevében kettot kihagynak, az egyiknek még a nevét is kikölcsönözvén ez mennyire etikus?

B, Gy.
2021. jún. 06. 15:39

Az MKP az osszebutorozasaval a Hiddal csak bajt hozott a magyarsagra nem megoldast. Felmerest kellene vegezni a Szlovakiaban mennyi szlovak adna aldasat, hogy a magyaroknak ettol ami van sokkal tobb jogot kell adni majd azutan dontsenek hogy kell-e nekunk szlovak szavazo.

Janicsár
2021. jún. 06. 18:53

Az Együttélés is vegyespárt volt eredetileg.

Tárkány Álmos
2021. jún. 06. 21:02

Egyik szobában van a legyengült, a másikban meg a fertőzött társaság. Azt mondja meg nekem valaki, ha ezeket összebútorozzák, hogy lesz ebből egészséges? Osztom-szorzom, de nálam a végeredmény egy legyengült, fertőzött bagázs lesz.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket